Hej,
Ursäkta för ett långt inlägg, men det kan vara viktigt att få en bakgrund.
Sommaren 2010 trampade vår häst av en högerframsko i hagen. Hon var halt när kom in och det hjälpte inte att slå på skon. Efter ett par dagar åkte vi till klinik. Hältan visades endast vid longering i högervarv på hårt underlag. Hältan försvann efter att bedövning lagts i kotnerven (först bedövades hovled/strålben). Inga förändringar på röntgen (tror det togs 5 bilder ur olika vinklar). Därefter fick vi diagnosen "stengalla" dvs veterinärerna (det var flera som tittade på henne) trodde hon trampat på något. Hon fick dock cortison i hovleden och 14 dagars metacam, samt sulor pålagda av hovslagare på kliniken. Efter 4 veckor, återbesök, ohalt och vi kunde börja rida.
Hästen sattes igång och gick som vanligt under hösten, gjorde några starter i 90-100 m med felfria resultat. MEN...det kändes inte bra. Hoven var ljummen emellanåt, kronranden var svampig/svullen. Men hästen bjöd ändå på hinder, men jag tyckte att den emellanåt "nickade till när den gick in på höger volt och i december ansåg jag att hästen är halt till och från i höger varv. Hästen började också krångla och kastade av dottern. Hon sa helt enkelt "jag har ont".
Ny klinik dvs inte den jag var på första gången och jag beskrev bakgrunden. Hästen var alltså halt på höger vid longering (inga böjprovsreaktioner denna gången heller). Samma bedövning, dvs hältan försvann när kotnerven bedövades. På ultraljud, gjort från kronraden och ca 4 cm ner (ultraljudet når inte längre) så visade sig båda sidoligamenten vara "förtjockade och "diffusa". Veterinären ansåg att hon kunde ge diagnosen skadade sidoligament utan magnetröntgen. (kliniken har ingen magnetröntgen). Hon förklarade att de skadade ligamenten gör hovleden instabil, därför blir det inflammation i hovleden. Hovledinflammationen måste behandlas, så hästen fick ledinjektioner (tror det var 2-3 st) med några veckor mellanrum och sjukhage med endast skritt för hand på platt underlag. Därefter stötvågsbehandlades ligamenten 3 gången med 10 dagars mellanrum. Undertiden behandldes också hoven med biolight. Det var inget som veterinärerna ordinerat, men jag frågade så det inte skulle skada. Min hästfysioterapeut tog sig an henne som ett försök och varje gång hon var i stallet fick hästen en biolightbehandling. Nu hann det bli sommar och hästen blev ordinerad barfota och 3 månaders sommarbete med utegång dygnet runt. 15/9 2011 gjordes ett återbesök och hästen var ohalt men stel. Efter 7 veckors ingångsättning i skritt trav och galopp (enligt schema) friskförklarades hästen.
Efter hästen fick diagnos ligamentskada och den också skotts med skor med sidotåkappa och skon har flyttats bak och den ska vinklas med maximal överrullning och så ska hästen skos resten av livet. Jag har en mycket duktig hovslagare till mina hästar som är värd varandra krona. För om jag förstått allt rätt kräver denna typ av skador att hoven hamnar i rätt balans med rätt överrullning för undvika "sidovickningar".
Vi får dock tänka på att undvika ojämna/knaggliga skogsstigar, knaggliga hagar och variera underlaget.
Hästen idag är i princip i full gång, hoppar inga höjder ännu, det får vänta till våren. Hon går i stor hage tillsammans med kompisar och busar runt en hel del där. Men ...när dottern rider följer jag henne hela tiden för titta efter rörelsestörningar och det lär jag väl fortsätta med