Hovformsspecialist? På riktigt???

Ja, och tyvärr själv medicinerar en hel del tomtar hästar som är i behov av veterinärvård med tex djävulsklorot.
Och fortsätter tex träna eller låta bli att sko eller vad det nu än är som ger dem smärtan.

Min förra häst hade (bland annat) ks och pålagringar båda fram. Det var många som tyckte jag skulle ge honom djävulsklo för att kunna fortsätta rida på, själv ville jag gärna kunna lyssna till min häst när han hade ont och agera därefter.
 
Varför ska Hovslagarföreningen ha monopol på att utbilda hovslagare? Det är inte ens statligt. Dessutom så har deras utbildning fokus på just hovslageri, inte anatomi (vilket exempelvis AEP är bättre på).
oj oj... Nu får vi nog reda ut ett och annat, känner jag...
Först. Hovslagarföreningen har inga utbildningar alls!
Hovslagarföreningen är en sammanslutning bestående av utbildade hovslagare. På deras hemsida kan man läsa följande text om föreningen:
"Svenska Hovslagareföreningen är en opolitisk, ideell förening som arbetar för att tillvarata de utbildade svenska hovslagarnas intressen. För närvarande finns det ca 450 medlemmar i föreningen. Föreningen arbetar även för att utbildningen i Sverige ska hålla en jämn och hög standard. Svenska Hovslagareföreningen försöker även öka kunskapsnivån hos hästägare vad gäller en bra utförd skoning och vikten av att anlita en hovslagare som är utbildad och medlem i Svenska Hovslagareföreningen, då hovslagaren bland annat är ansvarsförsäkrad genom föreningen."
Hovslagare utbildades förr på Hovslagarskolan i Skara, som låg under SLU om jag inte missminner mig.
De senaste 20-25 åren har fler utbildare tillkommit och idag finns följande utbildningsplatser:
BYS Hovslagarskola i Skara
Lerum vuxenutbildning
Hovslagarskola vid HNS riksanläggningar Flyinge, RS Strömsholm och Wången
Yrkeshögskolan i Skellefteå

Och du har uppenbarligen gått på barfotaverkarnas ideer om vad hovslagarutbildningen innehåller. Jag kan berätta att den utbildning jag själv gick definitivt inte enbart var inriktad mot skoning, Vi läste massor av teori (halva dagarna samtliga de veckor vi var på skolan = inte ute på praktik), inkluderat anatomi (exteriör, skelett, muskler, benställningar (inkl korrigering) osv, dessutom en stor det av det på latin också för att kunna läsa ett röntgenutlåtande inför ett sjukbeslag), sjukdomar i hovar och ben och hur man åtgärdar det. Och såväl normalskoning som sjukbeslag. Vi lärde oss att verka hovar för barfotagång och att spika på skor. Och hur skor ska tillpassas för att balansera hoven och ge bästa tänkbara understöd för varje given situation.

Hovslagarutbildningen har idag dessutom utvecklats till att vara flerårig, vilket ger både bättre teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet.
Förklara gärna för mig hur det kan vara sämre än en barfotaverkare som i bästa fall gått en längre distansutbildning, men som lika gärna kan ha gått en helgkurs där det utlovas att man ska kunna känna sig trygg med att verka sina egna hästar.

Edit:
Tillägger att de fortbildningskurser som numera finns är ett samarbete mellan Svenska Hovslagareföreningen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Mustad
Och inte heller dessa kurserna är inriktade enbart på skoning!
 
Senast ändrad:
Min hovslagare är helt outstanding. Inte bara kan han slå på skor på vår tävlingshäst utan han klarar av att korrigera föl och benställningar på unga hästar, göra egna sjukbeslag (alltså smida), läsa röntgenplåtar (gällande hovar då alltså), verka alla mina unghästar som går barfota, avgöra skillnaden mellan en hovböld och en misstänkt hovbensfraktur och då be mig åka till klinik, och för att inte prata om att han alltid svara på alla mina tusen och en frågor om allt som rör hoven och dess funktion.
Nämnde jag att han är utbildad och godk av jbv.
:D:bow:

Skulle inte låta en barfotaverkare komma in ens på min gårdsplan, faktiskt.
 

Liknande trådar

Hästvård Jag måste få skriva av mig lite. Min häst, ett fullblodssto har varit halt sen i mitten på september och vi hittar inte felet på...
Svar
19
· Visningar
3 966
Senast: Starstedt
·
Hästmänniskan Börjar tvivla på om jag någonsin kommer att "bli av med" min häst :cry: Köpte henne för bara 2 år sen. Det sa klick på en gång...
2
Svar
26
· Visningar
6 293
Senast: jerseyko
·
Hästmänniskan Måste lämna ut min 2 åring (eller ja, 2 ½ år snart) på foder på obestämd tid pga att jag ska flytta och det inte finns stallplats...
Svar
15
· Visningar
1 620
Senast: jezzibell
·
Hästvård Nu har jag äntligen varit på föreläsningen av O.L så jag tänkte rapportera lite, det var ju tidigare funderingar kring dessa...
2
Svar
35
· Visningar
2 878
Senast: Tavro
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CCV
  • Hiss och diss del 5
  • Att hata mat

Hund, Katt, Andra Djur

  • Ta bort tandsten med ultraljud
  • Avlivning älskade katt
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp