Varför ska Hovslagarföreningen ha monopol på att utbilda hovslagare? Det är inte ens statligt. Dessutom så har deras utbildning fokus på just hovslageri, inte anatomi (vilket exempelvis AEP är bättre på).
oj oj... Nu får vi nog reda ut ett och annat, känner jag...
Först.
Hovslagarföreningen har inga utbildningar alls!
Hovslagarföreningen är en sammanslutning bestående av utbildade hovslagare. På deras hemsida kan man läsa följande text om föreningen:
"Svenska Hovslagareföreningen är en opolitisk, ideell förening som arbetar för att tillvarata de utbildade svenska hovslagarnas intressen. För närvarande finns det ca 450 medlemmar i föreningen. Föreningen arbetar även för att utbildningen i Sverige ska hålla en jämn och hög standard. Svenska Hovslagareföreningen försöker även öka kunskapsnivån hos hästägare vad gäller en bra utförd skoning och vikten av att anlita en hovslagare som är utbildad och medlem i Svenska Hovslagareföreningen, då hovslagaren bland annat är ansvarsförsäkrad genom föreningen."
Hovslagare utbildades förr på Hovslagarskolan i Skara, som låg under SLU om jag inte missminner mig.
De senaste 20-25 åren har fler utbildare tillkommit och idag finns följande utbildningsplatser:
BYS Hovslagarskola i Skara
Lerum vuxenutbildning
Hovslagarskola vid HNS riksanläggningar Flyinge, RS Strömsholm och Wången
Yrkeshögskolan i Skellefteå
Och du har uppenbarligen gått på barfotaverkarnas ideer om vad hovslagarutbildningen innehåller. Jag kan berätta att den utbildning jag själv gick definitivt inte enbart var inriktad mot skoning, Vi läste massor av teori (halva dagarna samtliga de veckor vi var på skolan = inte ute på praktik), inkluderat anatomi (exteriör, skelett, muskler, benställningar (inkl korrigering) osv, dessutom en stor det av det på latin också för att kunna läsa ett röntgenutlåtande inför ett sjukbeslag), sjukdomar i hovar och ben och hur man åtgärdar det. Och såväl normalskoning som sjukbeslag. Vi lärde oss att verka hovar för barfotagång och att spika på skor. Och hur skor ska tillpassas för att balansera hoven och ge bästa tänkbara understöd för varje given situation.
Hovslagarutbildningen har idag dessutom utvecklats till att vara flerårig, vilket ger både bättre teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet.
Förklara gärna för mig hur det kan vara sämre än en barfotaverkare som i bästa fall gått en längre distansutbildning, men som lika gärna kan ha gått en helgkurs där det utlovas att man ska kunna känna sig trygg med att verka sina egna hästar.
Edit:
Tillägger att de fortbildningskurser som numera finns är ett samarbete mellan Svenska Hovslagareföreningen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Mustad
Och inte heller dessa kurserna är inriktade enbart på skoning!