Vad har du för utbildning i ämnet och vad stöder du ditt påstående på, att "frisk barfotahov är enda faktorn"? (rent anekdotiskt så klarade mina skodda hästar den gångna sommaren utmärkt - inga hovproblem, inga tappskor)Frisk barfotahov är enda faktorn.
Självklart ska en hov vara frisk för att må bra. Det är dock ingen självklarhet att hoven måste vara barfota för det. Alla skodda hästar har inte problem med hovarna.Frisk tillväxt från frisk kronrand, friska inre strukturer, frisk stråle.
Vad har du för insyn i hovslagarutbildningen och vilka belägg har du för att den skulle vara bristfällig?Otroligt många hovslagare verkar inte veta hur en frisk hov ser ut dock, kanske något som brister i utbildningen. Och många barfotaverkare överkompenserar och försöker skulpturera fram något som ser friskt ut - innan den egentligen är det.
Hovslagarutbildningen ger åtminstone ett godkännande av JBV och status som djurhälsopersonal, en barfotaverkare kan vara allt från väldigt kunnig till att ha gått en enstaka helgkurs, liksom...
De föds inte heller med sadel, träns/grimma och ryttare vad jag vet. Järnskon uppfanns för precis det du säger - att hoven skulle tåla högre belastning/större slitage än den utsätts för i naturen. Då var det militärstrategiskt viktigt, nu är järnskon ett av flera möjliga val för att göra samma sak - skydda mot ett slitage som går snabbare än hoven hinner växa, alternativt skydda mot smärta/stengallor på ex-vis stenigt underlag. Eller menar du att vi inte ska rida hästarna på något annat underlag än deras nakna hovar klarar av där och då? I så fall skulle en del hästar sannolikt aldrig lämna gräshagen (medan andra skulle gå på grusväg utan större problem).Men en frisk hov som fått komma till hälsa i sin egen takt är en fantastisk struktur, ett evolutionens underverk.
Hästar föds inte med skor på. Skor gör vi för att det är en billig och enkel lösning så att dom ska klara av en högre belastning (såsom ryttare, i hastighet, eller underlag dom inte är vana vid) än deras hovar är redo för.
Varför måste det bli någon sorts religion att ha hästen barfota? Det är alldeles utmärkt med barfotahästar när det funkar - vilket det kan göra hela livet för vissa hästar, halva livet för andra och återigen ytterst sällan för vissa. Och i en del fall kan man hitta andra lösnignar som funkar bättre än just skor som är på hela tiden. Men det finns också hästar som funkar utmärkt skodda på traditionellt vis. Förstår inte denna fixering vid att till varje pris undvika järnskor??
Nja... Sant är väl att det kommit väldigt många fler modeller av hovboots, vilket självklart är bra, men "enormt tekniksprång" skulle jag inte kalla det. För elithästar som går barfota - eller "nästan barfota" - finns det självklart ganska många alternativ. Man kan plasta, ha på limskor tillfälligt osv osv, men det är knappast ett alternativ för oss vanliga hästägare att pyssla med sådant varje vecka.Tack och lov har det ju skett ett enormt tekniksprång vad gäller skodon, vi måste inte välja medeltida tekniker längre.