Det finns ganska många bilder på sidan.
Kika gärna i mappen "Timon" (min häst) och gå in i filen "sigge".
En ponny med förfärliga övervuxna hovar som jag verkade till häromdagen.
Innan du fotar kan du läsa "fotoinstruktionerna" Som Frida, tjejen som "äger" forumet skrivit. (finns under Files)
Lägger in dem här, hoppas det är ok!
(glöm inte att minska ner bilderna. Om du beskär dem så kan du få en stor bild av hoven och man slipper det övriga som tar plats.)
"Hur man bör ta bilder
Av hovar du vill få kommentarer på.
Her kommer några råd till dig som ska ta bilder av hovar. Om du vill lägga ut bilder på Gruppens sida "Photoes", är det en del forutsättningar som måste följas, om dessa bilder ska kunna berätta något för dem som betraktar bilderna. En bild av dålig kvalitet är mer än värdelös i detta sammanhang. Bemöda dig inte med att ladda ner stora bildfiler bara för att konstatera att de inte visar något som helst av värde. En bild som är bra kan emellertid vare till god hjälp för att fastslå en del saker. Om bilden också har en målreferens är det ännu bättre. En målreferens är rätt och slätt att du berättar vad bilden visar mm. Om du till exempel uppger faktisk längd frän strålspets och till ytterkanten längst fram i tån, kan den som studerar bilden ge en del konkreta rådgivande tips om verkningen.
När man ska försöka att ge råd om verkning och balansering handlar det ofta om att kunna skilja de olika delarna och övergången mellan dem, samt hornkvalitén. Det är ofta vanskligt nog i verkligheten, när man har skrapat bort odefinierat löst material, om det inte ska göras änuu vanskligare genom att "fotografen" inte tar sig tid till att göra rent hoven. Hoven ska skrapas ren på lös smuts och gammalt förvittrat hovmaterial. Om det finns smuts eller småsten i lamellranden eller hålrum, ska detta rensas bort. Sedan bör hoven borstas ren, men det är ännu bättre att tvätta rent den. Om du tvättar hoven så måste den torkas ordentligt efteråt, för att vattnet i hoven inte ska skapa reflexer i bilden.
Underlaget: Detta bör vara så rent, hårt och jämnt som möjligt. Det är inte bra om underlaget som häste står på är sådant att hoven blir smutsig eller våt varje gång den sätter ner benet.
Uppställning av hästen: Det ideella är att hästen står på ett horisontellt underlag. När hoven fotograferas på marken ska helst benet stå vertikalt för att man ska få ett korrekt intryck av hur tåaxeln är. Det är bra att ta en bild på hela hästen från sidan, när den har ställt upp sig på egen hand. Detta berättar mycket om hur komfortabel hästen känner sig i benen. Det är också bra med en bild som är tagen lite på avstånd, rakt framifrån och rakt bakifrån. När hovarna lyfts for att fotograferas underifrån är det viktigt att ta bilderna vinkelrätt på ytan du vill visa.
Ljus: Ljus är viktigt för att linsen och eventuell automatik på kameran ska kunna fungera. Använd blixt eller annan lyskälla som ger bra belysning. Det är bra om du har vita ytor (väggar och tak) runt omkring som reflekterar ljuset du har, och som minskar ner behovet av ljus. Ljuset ska självklart stråla mot den yta du ska ta kort på, starkt motljus är icke önskvärt. Oavsett bör bakgrunden vara mindre ljusstark än det som faller på objektet.
Klarhet: Bilden bör självklart vara helt skarp och i fokus. Detta är viktigare än att bilden tas med hög upplösning. I praktiken räcker en medelbra upplösning gott och väl när bilden är färdig. De flesta bilder som är obrukbara, är de som är oskarpa. Om du inte har Makro, bör du kolla upp hur nära du kan fotografera för att den ska kunna fokusera. På många kameror måste du hålla ett avstånd på 1-1 ½ meter för att få klara bilder. Du måste alltså ha med dig en medhjälpare för att få till det.
Utfyllnad: Hoven bör fylla ut hela bilden. Om du tar bilden på avstånd bör du skära ut bilden i datorn innan du sänder bilden. Det är besvärligt om de som ska bedöma bilden, måste skära till den för att enbart se själva hoven. Ofta levererar folk bilder där hoven bara utgör kanske 5-10% av hele bilden. Om bilden på hoven ska förstoras, bör bilden tas med hög upplösning. För dem som inte har bredband, så tar det väldigt lång tid att ladda ner tunga bilder som kanske kommer i mail. Om det sedan visar sig att bilden är obrukbar eller inte blir tydligare med uppförstoring, så var det ju onödigt att ens ladda ner bilden.
Namngivning: Det är nödvändigt att namnge varje bild. Namngivningen bör ange vilken hov det är tal om och vilken del den är fokuserad på.
Exempel: Hästen Odin har fått vänster hov fotograferad. Tre bilder är tagna, de mest vanliga. Först ett rakt framifrån i marknivå för att visa höjden på hoven och kronranden. Denna bild kan ges namnet: OdinVFraktframifrån. Så en bild från sidan för att visa vinklar på tå, kronrand och trakt. Denna kan hete: OdinFFraktfrånsidan. Så en bild på sulan som ska visa sulan, strålen, traktstöden, trakter, ballar och hovranden hela vägen runt. Den kan heta Odin VFraktpåsulan.
Kameravinklar: För att en bild inte ska "ljuga" för mycket bör alla vinklar vara korrekta. I de flesta fall ska det vara 90° på objektet. Om du tar bilden "OdinVFraktframifrån" så bör du ta den rakt framifrån. Inte rakt framifrån på bästen, men rakt framifrån på hoven. Om hoven pekar ut till sidan med tån, så måste du ta bilden från sidan. Alltså från riktningen dit tån pekar.
Om du är osäker på var mittpunkten på tån är, kan du lyfta upp hoven, använda tuschpenna och sikta på linje som går mitt mellan ballarna i baktill, över strålen och strålspetsen och märk ut var denna linje slutar i kronranden i tån. Markera denna linje så att du kan se den när du står framför hästen. Sedan ska du ta en bild med kameran helt ner på marken och rakt på denna linje.
OdinVFraktpåsulan måste tas vinklrätt ned mot sulan. Vinkelrätt sett både från sidan och vinkelrätt från längsgående riktning. Bilder som ska visa vinklar på tån, trakter och kronrand, måste tas från marknivå för att bli korrekta. Egentligen bör hoven sättas på t ex en tjock planka och kameran stå på golvet, för att vinkeln ska bli helt korrekt
Många gånger är det aktuellt att ta bilder av trakthörnen/trakterna för att uppskatta hur höga de är. Ofta är det höjden på dessa som avgör hur hoven ska beskäras. Trakthörnen, eller trakterna, kan vara understuckna under hoven och de kan vara alldeles för höga, utan att de ger en "verklig" höjd på bakre delen av hoven. För att få ett korrekt intryck av hur dessa är, är det viktigt att ta hänsyn till att de växer under hoven, och "tänka sig" ett plan som visar trakterna och ta bilden vinkelrätt mot detta. Eftersom trakterna normalt sett visas från hårlinjen på varje ball och ner till trakthörnen, är det viktigt att hårlinjen kommer med på bilden. Djupet mellan traktstöden och strålen, dvs sidostrålfårorna kan också indikera hur höga trakterna är. Sidostrålfåran bör inte vara mer än 1,5 cm djup på en frisk barfotahov.
Publicering: Den bästa sättet att publicera sina bilder är att lägga ut dem på en egen websida, och länka till den, när man vill ha uppmärksamhet. Du använder då bara din egen lagringsplats och det ger dig möjlighet för att kommentera det du önskar. Du kan då också vara säker på att andra inte går in och ändrar på dina bilder
Det sämsta och mest tidkrävande sättet är att skicka bilderna direkt via mail. Dels blir bilderna tunga att ladda hem för mottagaren, sedan är det ju bara en person som får ta del av dem
Ett sista ord: Bra bilder, ger bra råd. Dåliga bilder ger dåliga råd, och kan till och med ge felaktiga råd, med negativa konsekvenser."