Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Visst, det håller kortare tid under den varma årstiden. Ganska självklart, eller hur? Har du inte förstått att jag förstått det?Det står 3,4 dagar på vår och höst... De säger inget om sommaren, men eftersom det är varmare på sommaren än på vår och höst så måste du väll förstå att det håller ännu kortare tid då..? Och inte tror jag att de garderar mot dålig kvalité. En bal som är dålig ska inte användas överhuvudtaget!
Det behöver det inte alls vara och det är heller inte vad SLU säger! Orkar inte argumentera längre.Om det är mögelfickor ska inte balen användas överhuvudtaget. Då är det oftast mögelsporer i hela balen.
Jag tycker fortfarande du ska ta upp det med din leverantör.Om du läser mina tidigare inlägg så skrev jag att en bal på vår och höst håller ungefär 3 till 4 dagar...
Vet inte om vi talat om högsommarvärme tidigare? 25 grader under 4 dygn måste ju hänföras dit.Och för mig finns det inte en schans att en hösilagebal är bra efter 4 dygn i 25 gradig värme..
LIA skrev:Säg därför aldrig att silage bara håller i 2-3 dagar! Det är osanning!
Hursomhelst, hösilaget hos oss (av god kvalité) håller över en vecka höst och vinter och c:a 1 vecka under våren när det blivit varmt.
LIA
Jag skrev: Tilläggas kan att vi då hade lite av sommarvärme här.Tror du att jag menar 25 grader dygnet runt?Vad menar du med sommarvärme då?
Det är ditt problem. Jag skulle inte heller göra det om jag haft ditt dåliga foder.Om du vill veta det så vill jag absolut inte använda en bal i en vecka när det är 15 grader heller!
Inte alls. Jag har inte läst deras utredningar etc och innan dess kan jag inte ha sådana åsikter. Har du läst dom?Påstår du att SLU är helt ute och cyklar!?
Och därför finns det inga balar som håller en vecka??? Och att alla hundratals balar vi m fl öppnat och haft "den tiden" inte alls har varit friska, trots att jag säger det???Jag har haft hoss stallägare som precis som du påstår att en bal håller den tiden du uppger. Balarna var fina vid öppnandet, men definitivt inte fina en vecka senare!
Jag har skrivit det tidigare och gör det igen... Snacka med din leverantör om du fått dåligt silage!Och observera, de brann inte och fanns inte ofta synligt mögel, men de luktade inte gott. Plus att min häst som är väldigt känslig för mögel blev dålig.
Det är inte alls synd. Det är fakta! Är det inte dags att du inser det?Jag är medveten om att det finns många som påstår att en bal håller det tidsintervall du uppger, vilket är oerhört synd. Och visst, du tror att de håller den tiden, men en hygienisk undersökning skulle nog visa något annat.
_86a_ skrev:Vad menar du med sommarvärme då? Om du vill veta det så vill jag absolut inte använda en bal i en vecka när det är 15 grader heller! Påstår du att SLU är helt ute och cyklar!?
Hur länge en bal kan stå öppen beror på hur den hygieniska kvaliteten på ensilaget är vid öppning av balen, omgivande temperatur och luftfuktighet samt ensilagets ts-halt. Man skall under höst och vår inte räkna med att en bal håller sig längre än tre till fyra dagar. Vid minusgrader håller sig de flesta balar betydligt längre än tre dagar, en vecka eller längre är inte ovanligt. Om det finns jäst i ensilaget vid öppning skall man räkna med kortare hållbarhet. En öppnad bal som börjar bli varm skall man se upp med, eftersom varmgången i sig är ett tecken på att förskämningsprocessen har satt igång.