Sv: hösilage och ensilage!!
"Hösilage" är en populär benämning på ett torrare ensilage. Någon exakt gräns för vad som är ensilage och vad som är "hösilage" finns inte.
Med "hösilage" menar man som sagt ett torrare ensilage. Framställnings- och konserveringsprinciper är dock desamma. Hur länge grönmassan förtorkas på slag innan man plastar det (eller ensilerar det med hjälp av någon annan metod) påverkar förstås ts-halten, vilket då kan påverka om det blir ensilage eller "hösilage".
Både ensilage och hösilage är utmärkta fodermedel för häst.
Vid högre ts-halter sker ingen naturlig pH-sänkning i balarna. Generellt skulle man därför kunna säga att ensilage nyttjar mjölksyrabakteriernas pH-sänkning i kombination med lufttät lagring, medan hösilage bara är lufttätt lagrat.
I och med att det inte finns några, eller snarare finns ett lägre antal, mikroorganismer i hösilage vilka förbrukar socker, kommer hösilaget att ha en högre sockerhalt än ensilaget.
Ett bra balensilage bör ha en ts-halt på ca 30 % eller högre, vid lägre ts-halter får man problem med pressvatten i balarna.