Sv: Hörnpassering??
sisu skrev:
Jag kan inte svara på var de olika gränserna går, och tycker nog inte att det är så noga heller.
Själv blandar jag lite som det passar mig.
Har inte funderat så väldigt mycket på det här med axlarna på böjt spår, utan har mest bara läst vad ni andra har skrivit.
Känner mig lite förvirrad angående detta, därför skrev jag tråden för att kunna få lite fakta helt enkelt
Men än så länge tycker jag att det SUS skriver stämmer bäst överens med hur jag tycker att det fungerar när jag rider
Du har rätt även i ditt förra inlägg- det är stor skillnad på klassiskt och akademisk ridning.
Jag brukar påpeka det inne på barock eftersom jag tycker det de visar upp inte har något med Klassiska Dressyr att göra. Hjälpgivningen är också ganska annorlunda
Ett stort problem är att så många uttalar sig om Klassisk Dressyr trots att de vet väldigt lite om den.
Så här kan jag förklara enkelt, det Klassiska systemet och Varför man skall gå fram med ytter axel.
Om du tänker dig hästen uppifrån som ett bord ( min favoritliknelse
)
Så om hästen skall gå rakt fram så har den ett ben i varje hörn.
Om hästen skall gå på böjt spår så måste insidan av bordskivan böjas och kortas, och utsidan böjas och längas.
Bordet kommer nu att se ut som en makaron. Kortändarna är inte längre parallela utan avståndet är längre på utsidan.
Vi måste ge hästen plats att komma fram med ytter bog, och ge plats att komma fram med inner höft
Efetrsom man inom den Klassiska dressyren placerar hästen bogar och höfter med sina egna axlar och höfter så placerar man sig själv och hästn i en lämplig makaron för spåret man går på.
Det är det man gör när man går farm med ytter axel är altså att släppa fram ytter bog. Man går bara fram med axelns så mycket som man tycker bogen skall fram Se bilden på Kottas
Hästen kommer inte att skjuta ut bogen om inte du skjuter ut axeln.
Det är därför det är viktigt med vridrörelsen
Klassisk Dressyr är ganska lik körning på det viset. Man är noga med att aldrig störa hästens balans och låter hästens bakben hela tiden driva in i handen via en genomsläpplig rygg.
Man kallar detta att man har hästen väl framme på tömmen.
När du då kör och skall vända i balans så drar du inte i innertömmen utan du ger efter på yttertömmen
Livsviktigt inom körningen annars har du ingen kontroll.
Detsamma gäller ju även Dressyrhästen
En dressyrhäst som arbetar rätt går ju även den fram till handenoch söker själv kontakt.
Fio brukar kalla det sug, jag tycker det är skitbra
Med deta sug kan du få hästen att länga sin utsida ock korta sin insida genom en vriding av axlarna.
Den bakre halvan reglerar bäckenet
En hörnpasseringblir då för mig
Gå in i makaron med framdeln i början av rörelsen
I rörelsen håll rumpan i makaraon
Ur hörnpassering
Ur makaron med fram
Ur makaron med bak
Hästen är en fyrkat igen.
På samma sätt sköter man rakriktningen så att du har samma sug framåt i båda tyglarna