Hej
Enligt de senaste forskningsrönen tycks den främsta orsaken till magsår vara att hästen står med tom magsäck.
I normala fall passerar fodret magsäcken på ett par timmar. Det är volymen som avgör hur snabbt fodret transporteras vidare, hö ligger kortare tid i magsäcken jämfört med kraftfoder. Frisättningen av magsaft påverkas också av volymen. pH-värdet sjunker snabbare efter att hästen ätit grovfoder och blir ofta också lägre än efter en portion kraftfoder. I gengäld ger kraftfodret en fördröjd frisättning av magsaft som kvarstår efter det att magsäcken tömts. Följden blir att det finns fri magsaft i en tom magsäck - slemhinnan översköljs och i dess kutana del saknas helt skydd mot detta.
Det är onaturligt för en häst som i naturen väljer att beta ungefär 18 av dygnets 24 timmar att endast utfodras koncentrerat foder av relativt liten volym.
Jag betvivlar att hösilagets pH-värde spelar någon roll för uppkomsten av magsår hos häst. Snarare är det nog så, som andra före mig har påpekat, att grovfodergivan blir mindre, kanske för att alla inte tänker på att omsätta hösilagets vikt i faktisk vikt torrsubstans.
Alltså, magsår uppkommer lätt om man har en obalans mellan grovfoder och kraftfoder (1 kg ts grovfoder per 100 kilo levande vikt är ett absolut minimum), om hästen är stressad (transport, låg i rang, elak skötare etc), drabbas av t ex kolik som medför svält m fl orsaker.
En häst är och förblir en frovfoderomvandlare, vad vi hästägare än väljer att blanda ihop i foderkammaren. Pellets t ex anses ha ett direkt samband med magsår och är det första som utesluts ur en magsårsdrabbad hästs foderstat.