Har en celine som jag är jättenöjd med 
Den är kanske inte snyggast i stan men både jag och hästen trivs med den.
Den är kanske inte snyggast i stan men både jag och hästen trivs med den.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Cair panelerna kan man byta om de skulle bli sneda så man behöver inte kassera hela sadeln om det inträffar.
Panelerna är inte så dyra heller utan det är en rimlig kostnad om det skulle behövas.
Flair tycker jag är himla trevligt, men det fungerar inge vidare i hoppning eftersom det kan "slå igenom" och det är inge vidare skönt för hästen.
Cair är ju som luft med stötdämpare i jämförelse.
Annars håller jag med om att någon form av ullstoppade sadlar är bäst.
Men det är SÅ skönt att min häst passar i en Bates iaf så jag slipper stoppa om hela tiden eftersom jag alltid sitter snett![]()
Det visste jag faktiskt inte - den ÅF jag var i kontakt med för något år sedan menade att det inte gick att köpa "separat" och att skicka iväg sadeln (inte min) var inte ett alternativ. Finns de även till de äldre sadlarna?
Bra synpunkt! Kanske kan det problemet avhjälpas med en pad (det rekommenderas under sadlar med riktigt tunna "permanentstoppade" paneler, just för att stötdämpningen blir mindre med så tunna bossor) ? Gäller ju förstås att sadeln provas in med sagda pad, isf.
Huvudproblemet jag har med CAIR (förutom bristen på justeringsmöjlighet) är dock att det så gott som alltid går att känna den där fördömda skarven på mitten, även med skumgummit närmast hästen. Jag föreställer mig att den borde kunna kännas igenom rätt tydligt även för hästen, om man kan känna den med handen/fingrarna, eftersom "gropen" oftast hamnar precis där ryttaren sitter? //gnällspik_91
![]()
min har i alla fall hållt, hade den i 2 år utan en skråma (sålde den) men de var vell nåt konstigt med din men jaja vi tycker vell olika helt enkeltJo självklart är det så! Tror dock jag har långa överben, för mina knän sticker lixom utanför när jag kortar lädren för hoppningen, och då tappar jag balansen. Plus att jag tycker att sadeln känns ganska plastig, tror inte heller att jag vill ha kalvskinn längre, ska ju vara det i sitsen på denna, men upplever att det repas så otroligt lätt! Sen så har stoppningen aldrig velat vara bra, har haft den inne på omstoppning 3 ggr inom loppet av ca 6 månader, varav jag har ridit med den i kanske 4 månader, sen märkte jag även för några dagar sedan att den är trasig, kardborren har släppt från lädret där klossarna sitter och "järnet" sticker ut på ena sidan, har lossnat från lädret på något konstigt sätt..?
Så på söndag så kommer sadelutprovaren ut igen och denna gången så ska en ny sadel provas ut igen -.-
Och funderar på vilka märken jag vill att hon ska ta med sig, ingen här som har prestige och som kan göra en liten utvärdering om dom?![]()
I och med att du har fått din sadel byggd från grunden - får jag fråga vilken bom (modell/beteckning och bomvidd) som du har använt? Finns den i någon färdigproducerad sadelmodell?@Nocturne Kvalitén på S.C.-sadlarna kan variera en hel del (liksom bland bl.a. Globus och Jacson, och flera andra sadlar i samma prisklass/-er), det låter som att du haft otur med kvalitén på dinTrist! . Om jag får ge ett råd angående stoppningen, så är det att (om detta inte redan gjorts) byta ut stoppningen - från STP till riktig fårull av bra kvalité. Just kalvskinn används i många sadlar, i just sitsen, pga dess egenskaper (skinnet är också i regel kromgarvat pga egenskaperna det ger - betydligt lättare att sträcka/forma över sitsen etc), men det finns förstås olika kvalitéer av det också!
Jag hade tidigare en Santa Cruz "Celine". Jag köpte den begagnad och den var hel och fräsch och höll sig så, bortsett från visst slitage efter stiglädren på kåporna (en stor del av dessa orsakades dock av de stigläder jag använde en period - lädret klarade inte riktigt biothane). Bekväm att rida i - min häst är rejält bred just vid sadelns midja och en riktigt smal midja är i princip omöjlig att få till på en så bredmidjad sadel (utan att bygga upp sitsen en hel del, och jag vill inte sitta "högt ovanför hästen"..) = jag är van. Jag har dock för långa ben för de kåporna, och rider dessutom med rätt rejält korta läder när jag hoppar = halva benen hamnade utanför kåporna. Jag hade också velat ha större och annorlunda formade knästöd (men brydde mig aldrig om att åtgärda detta pga kåpornas form - stöden hade med största sannolikhet mest hamnat ivägen..).
Nu har jag en hoppsadel som är gjord åt mig och hästen (med rätt mycket mer framskurna kåporJust kåporna har varit ett problem för mig hos i princip varenda hoppsadel som jag ridit i) :
![]()
![]()
Det röda lädret är från Tärnsjö, det mörkbruna är sitsskinn (kalv) från U.K. Bra läderkvalité.
En lite djupare sits, eftersom jag föredrar det, och kåpor som är anpassade efter mina ben och hur jag oftast rider i just hoppning (när det inte hoppas är stiglädren något längre, vilket också funkar bra men då har jag inte samma stöd av "klossarna" i denna sadel). Ganska platta/låga och breda bossor.
Prisklass: hör med din sadelmakare.
Lippo görs väl i Argentina?
Blä, jag ska på sadelprovning i morgon! Och hästen ser inte alls ut som när vi beställde sadeln vi i huvudsak ska prova i morgon. Hoppas nu verkligen inte det är ett omöjligt projekt att få den (eller någon annan) att passa, så mycket som han tyckte om den DÅ. Den känslan vill jag ha tillbaka!
Idag har jag ridit i en Amerigo Vega. Hästens kommentar var typ VAD ÄR DET HÄR FÖR SKIT!??????? Han ville kort sagt inte gå ett steg, jag fick seriöst sparka runt honom och han som aldrig i sitt liv bjudit på någon sådan där hemsk "arab-rådjursgalopp" kunde nu enbart utföra detta oavsett vad matte önskade, snacka om att jag nu vet hur det känns när hästen är helt av i ryggen
Skönt att man kan släppa det nu, har velat rida i en Amerigo hur länge som helst (den var självklart i rätt modell o vidd, låg bra stillastående o provades även den med padd under).
Vi fick med sadeln som provades ut för typ 3 månader sedan, en Lippo Allegria i W. Den är nu för vid (tillfälliga sadeln har klämt lite väl mycket) men med lite med stoppning och en padd under så var pålle så gladOch förhoppningsvis funkar den bra sen när han är normal i ryggen igen.
I och med att du har fått din sadel byggd från grunden - får jag fråga vilken bom (modell/beteckning och bomvidd) som du har använt? Finns den i någon färdigproducerad sadelmodell?
Den där bommen ser ut som något jag är på jakt efter till min breda oxe.
Meh det går visst! Du besitter ju dessutom fördelen att kunna byta dem själv
Jag tror det finns även till de äldre sadlarna, iaf förra modellerna.
Njae jag tror inte det räcker med en pad under en flair om man hoppar.
Som ryttare känner man verkligen hur det slår igenom i landningen och hästen gick ned på knä
Jag tänker iaf inte prova en gång till.
Jag har uppenbarligen inte känt igenom panelerna på mina sadlar ordentligt för jag hsr inte noterat någon skarv
Skyller på att jag bara haft sadeln en vecka och den andra bor hos fodervärden tillsammans med andra hästen och den sadeln köpte jag bara å så fick hon med den också.
Men kinkmaja (rött känsligt fullbloddsto) har iaf godkänt sadeln och det är ett bra betyg så det borde inte vara obehagligt iaf.
Hon brukar visa väldigt tydligt om något inte är tillräckligt bra även om det till synes kan vara väldigt rätt.
Man ska vara petig!
Fast jag har fått lära mig att ibland nöja mig ändå...![]()
Appappapp - just din sadel tänker jag minsann inte uttala mig om såhär. Den kan säkert vara jättebra i "stoppningen". Mitt motto: om det funkar bra så är det (oftast) bra!
(Och ja, de allra flesta sadlar som ingen gjort några generalfel med, funkar faktiskt bra så länge de håller sig hela och fräscha och passar ekipaget och blablabla..)
Att skarven känns är min erfarenhet utifrån de jag stött på, men jag gör inte anspråk på att ha klämt på alla exemplar. Det kan säkert vara så att det inte märks på en gång, utan är något som kommer med tiden med "slitage på stoppningen" etc etc. Skumgummit hjälper till att maskera "fulheter" i viss mån också, iaf så länge som det är lika på båda sidorna.
Bara för att jag kom på en bättre formulering: om "kuddarna" är väl utformade och placerade, så att det blir en jämn och "klockren" övergång mellan dem, kan det säkert mycket väl vara så att skarven inte känns förrän "kuddarna" börjar bli slitna/"nedsuttna"/eller nå't. De små fulheter jag tänker på är t.ex. att skarven finns där, men är inte så pass "kantig" (i brist på ett bättre ord!) att den känns genom skumgummit så att säga.