Nummer 1 är för mig ALLTID den hygieniska kvalitén. Den måste vara mycket god. Jag köper inte hösilage då jag har närstående vän som producerar. Köper jag hö ska det vara skulltorkat och gärna producerat av aktiv mjölkbonde (de är noga med att få in foder med hög hygien och goda värden).
Efter det nålsögat är passerat tittar jag på kvoten SmRp/Mj, jag vill ha en kvot på över 6. Gärna 8. Jag lägger in värdena i foderstat och kollar hur mycket kraftfoder jag behöver komplettera med. Det grovfoderalternativ som ger minst kraftfoder är vinnaren.
Hösilage vill jag gärna ha lite fuktigare än de flesta hästägare runt mig, 50-60 % för att inte materialet ska vara för torrt och mögelkänsligt. Torrt hösilage ökar också risken för att plasten ska skadas inifrån av torrt och stabbigt innehåll. Detta leder inte sällan till balar som är mögliga redan vid öppnandet, mycket svinn och hög kostnade (för bonden p g a reklamation eller för mig som köpare om jag har ett dåligt avtal och inte kan reklamera).