Tecken på att fölning närmar sig är att:
Stoet hetsäter sin mat, för att senare istället lämna mat.
Stoet vandrar i hage/box. Hon kan även bädda och gräva över sina gödselhögar.
Bäckenbanden är släppta.
slidan är svullen.
Blodblandade flytningar.
Juvren är fulla.
Mjölken är vit.
Magen har flyttat på sig så att det blir gropar framför höftknölarna.
Stoet flemar och tittar mot magen.
Vaxproppar.
Stoet kan uppvisa inga eller alla av dessa tecken, det är alltså ingen exakt vetenskap. Det är mycket viktigt att du vakar över stoet. Det innebär att du har koll gygnet runt, minst en gång i halvtimmen. (Minst en gång i kvarten egentligen.) Kameraövervakning och fölvakt underlättar, det kan vara mycket slitsamt att fölvaka annars.
Det är viktigt att fölet får i sig tillräcklig mängd råmjölk, av tillräcklig kvalitet och inom sex timmar efter födseln. Detta kan man kolla med hjälp av en kolostrumrefraktometer, och genom att man ger fölet med flaska, så mycket man kan få i den tills den diar på egen hand. En fördel med att få fölet så här års är att du säkerligen kan hitta någon som kan låna/hyra ut både fölvakt och kolostrumrefraktometer åt dig eftersom det inte är säsong.
Finns du i min närhet så har jag.
Efterbörden ska gå inom några timmar. Det gör den normalt sett, men gör den inte det får man ta ut stoet och motionera henne. Hjälper inte det ringer man ut veterinären som får hjälpa till.
Tarmbecket ska gå så fort som möjligt, och där är faran för förstoppning inte över förränn fölet bajsar ljust mjukt bajs. Mörkt och hårt är tarmbeck.
För att vara på den säkra sidan brukar de flesta uppfödare ge lavemang till fölet ganska omgående. Jag brukar ge efter att jag har fått i den första råmjölken, så att fölet inte störs av krystande när den ska dricka. Lavemang ska vara Klyx 120 ml. Mindre förpackningar än så har inte så mycket effekt.