Nu ska jag skriva ett utförligare svar... Det blir långt..
Jag har haft häst i över 30 år, med varierande upplägg beroende på ålder och förutsättningar.
Jag fick min första ponny när jag var 12 och hade då ridit i 5 år.
Med facit i hand kan jag nog tycka att det var något år för tidigt eller framförallt att det hade varit bättre att stå på en anläggning med fullservice istället för det upplägg vi hade. Mamma var dock mycket engagerad men hade inte massor med kunskap.
Du kommer som förälder behöva vara engagerad och det är du som kommer att ha ägaransvaret för djurets välfärd osv. Du kommer alltså att behöva lära dig mer, mycket mer innan hästköp.
Att luta er på bonusmamman kan ni inte helt göra även om hon säkert gärna hjälper till.
Du måste väga in vad som händer om det förhållandet skulle spricka till exempel.
Har bonusmamman egen häst idag? Eller är det så att hon kommer vara helt delaktig i din dotters häst i så fall? Eller kommer hon alltså då "få en häst till" att dela ansvaret för?
Jag vidhåller att jag tror att medryttare vore ett bättre mellansteg. Jag berättar lite mer om det sist i inlägget.
Nu ska jag försöka besvara dina frågor och berätta om min livsstil
.
Hur många gånger i veckan rider ni? Om inte alla dagar, vad gör ni med hästen övriga dagar?
Mitt mål är att mina hästar ska motioneras 5-6 dagar i veckan, men då jag har tre stycken så har jag också några s.k. medryttare som ansvarar för motionen av en häst (den som just den personen är medryttare på) det antal dagar i veckan som vi kommit överens om.
De dagar ingen rider så kollar jag hälsostatus och kratsar hovar, ibland borstar jag, fodrar flera gånger dagligen, fyller vatten, gör i ordning höpåsar och kraftfoder och mockar.
Box eller lösdrift? Vilken servicenivå bör man leta efter?
Jag gillar lösdrift, men det beror också på vad för förutsättningar det finns för skötsel och sjukbox om hästen skulle behöva det. Att komma bort från väder och vind vid skötsel gör stor skillnad.
Att ta pass med fodring och så vidare av andras hästar känns inte som ett alternativ innan kunskapen finns.
Jag tycker ni behöver fullservice som start, möjligen utan mockning. Ridbana eller ridhus tycker jag är krav eftersom det är säkrare än att ge sig ut ensam och en 10-åring känns väldigt ung för att rida ute ensam.
Hon är redan 160 cm och vägen 50 kg. Köper man häst som passar i strl nu eller en som hon kan ha länge?
Med de förutsättningarna hade jag nog satsat på en D-ponny eller möjligen en liten häst. Jag är 162cm, vuxen och har en stor D-ponny, kraftig sådan. Ryttare på 170+cm har också ridit honom och sett helt proportionerliga ut tack vare hans grova byggnad. Men det beror mycket på hästens temperament egentligen. Viktigast är att den är en bra s.k. läromästare som är bra utbildad och med ett sinnelag passande ett barn.
Hon vill gärna hoppa i framtiden, vilken typ av häst ska man titta på?
De flesta hästar kan hoppa, bara mer eller mindre bra/högt. Jag hade inte satsat på något som hoppat högre klasser i ett tidigt skede då jag tror det blir "för mycket häst för någon i början av sin ryttarkarriär.
Vad avgör om en häst ska ha skor eller inte?
Slitage på hovarna och hovvalité vilket beror på underlag man rider på, intensitet och hästens medfödda hovkvalité. Det blir också (enligt mig) lättare att förebygga halkskador på vintern när det finns skor på och lätt att sätta i rejäla broddar.
Men det finns fungerande lösningar för barfotahästar också.
Tips eller råd på vägen?
Titta på om det inte vore klokt att försöka bli medryttare.
Vad är då en medryttare? Upplägget kan variera något, och så även priset.
Mina medryttare har ansvar för hästens motion och skötsel ett förutbestämt antal dagar i veckan.
Mer specifikt så mockar de åt sin häst, gör i ordning den hästens hö utöver rider och gör i ordning hästen för ridning.
Det blir lite som att ansvara för en egen häst, men vissa dagar i veckan och utan att ha ägaransvaret och inte behöva ta alla beslut. Genom att vistas i ett stall brukar det också finnas möjligheter att lära sig mycket kring hästen.
Det kräver också ofta en engagerad vuxen, jag kräver till exempel att vuxen är med och har huvudansvar vid all stalltid.
Som vuxen utan stallvana kan det ju vara lite svårt att ha även det ansvaret så då krävs ju en engagerad ägare som är med i början och hjälper er tillrätta enligt mig.
Ett annat alternativ är om hon kan ha en sköthäst på ridskolan, eller annan möjlighet att vistas ännu mer i något annat stall för att lära sig det som krävs för egen häst.
Det kostar dessutom mycket mer pengar än man kan tro. Skoning, stallhyra, utrustning, vaccinationer, försäkring, oväntade veterinärbesök, träningar för instruktör. Instruktör kommer att behövas, för att förebygga och lösa problem. Kolla upp vad allt sådant kan kosta i ert område genom att prata med hästmänniskor i er närhet.
Summa summarum, jag tror det är för tidigt....