Sv: hjälp mig hitta en lämplig hingst, helst halvblod el fullblod över 160cm och skäc
Det här med pengarna, fundera lite extra på det. För oavsett vilken hingst du väljer, så är prislappen HÖG på att föda upp ett föl. Även om vi låtsas man har noll kronor i betäckningskostnad, så kostar ultraljud, extra foder till stoet under dräktighet och digivning, extra vaccinationer och avmaskning. Och sen foder till fölet, och alla de kostnader som är för det.
Som jmf så mitt föl, som var för mig helt gratis i tillvkostnader, UL osv, kostade mig i bara 'omkostnader' mer än 25 000 kr innan sin ettårsdag. Nu var inte målet med en egen uppfödning att få en billig häst, men jag hade kunnat köpa en riktigt bra 'färdig' häst för de pengar hon kostade att föda upp. En betydligt bättre häst kapacitetmässigt än hon var, och då kunna vara säker på att få det man önskade sig sas.
Om hästen föds med avvikande benställning etc kan du raskt plussa på på kostnaderna, alla sådana aspekter. Sen ska man ta med stoet i beräkningen, fölningar går generellt bra men det ÄR en risk för stoet om något går snett, vilket man också måste vara beredd på.
Jag betäckte med flyingehingst (Akribori) 2006. De hade då så att du betalade ingen språngavgift, utan 'bara' för skicken, och sen betalade du för 16 dygns dräktighet (och sen 90 dygnsavgift eller levande föl, man kunde välja). Men bara räkningen från seminstationen gick på 5000 kr. Då kom stoet dit i högbrunst, seminerades två ggr med akribori och åkte hem när hon gått ur brunst. Dvs det gick 'som på räls' och blev billigast tänkbara, och hon tog sig på första försöket. Ovanpå de 5 K kom räkningen från Flyinge på två postskick.
Men redan där, för att FÖRSÖKA göra ett föl - och UTAN att ha någon språngavgift, så var vi uppe i över 6000 kr, hade hingsten haft språngavgift hade det varit än högre prislapp.
Hon blev ju dräktigt och pang poff 2500 kr till (16 dygnsavg till flyinge). Extra UL för försäkringen = 900 kr (Distriktsvet på deras station), och så fosterfölförsäkrade jag för 15 000 kr, vilket kostade 5000 kr.
Du kan lätt se att redan nu rasar pengarna iväg, och då är vi långt från högdräktighet, extra foder, extra vacc, ev vetkostnader i samband med fölning osv.
Stoet kastade dessutom fostret på dygn 99. Nu hade jag ju fosterfölförsäkring, så jag fick tillbaka större delen av kostnaderna (det känslomässiga kan man ju aldrig försäkra sig mot). Men hade jag för att spara pengar valt att inte försäkra (det är dyrt fosterfölförsäkra, kostade då i bolaget jag valde iom att stoet stod där = fördel för framtiden när fölet föds 20% av värdet, dvs i mitt fall kostade det 5000 kr att försäkra för 15 000 kr) så hade jag förlorat över 10 000 kr, ut i ingenting. Stoet fick livmoderinflammation efter kastningen, och det rasslade tusenlappar där för att behandla det med, som dock täcktes av stoets egen försäkring till största delen.
Det är DYRT att föda upp, och att försöka kapa kostnader är dels dumt, men ffa blir det lätt som att pissa i Nilen att försöka kapa kostnader på själva betäckningen/språngavgifter. Visst om du tar grannens hingst som fribetcäker för 1500 spänn, men då ska du tänka dels på vad du (riskerar) att få för avkomma, men ffa på att det sen är lika rackarns dyrt att ha dräktigt med 'grannens hingst' som med Briar himself, i alla de där extrakostnaderna.
Och, det föl som blir, oavsett hingst, KAN tyvärr bli en häst som är en kopia av din valack du ska sälja. Dvs en energisk häst som kräver att aktiveras/jobba varje dag för att inte blir dryg. Eller du kan få en latmask som inte lägger två strån i kors av fri vilja. Den kan bli för stor eller för liten (nästan oavsett vad du betäcker med, stoets gener spelar också in), den kan få ett temperament du inte alls önskar, osv. Det är tyvärr ingen garanti alls att stoet nedärver sina goda sidor.
Så JAG tycker ABSOLUT att du utefter vad du skrivit i den här tråden, ska ta pengarna och lägga på en redan existerande häst - då kan du VÄLJA att få precis den häst du vill, med det temperament du vill osv =)
Jag vill inte försöka skrämma dig med skräckhistorier, bara få dig att verkligen sätta dig in i och förstå vad det kostar, vad det KAN kosta, och hur det kan gå. Och även om det går bra hela vägen och du står där med ett underbart litet föl som är helt perfekt och allt du vill ha, så är det hur man än vrider och vänder på det dyrt. Värt det? Det är helt individuellt, det finns ett känslomässigt värde i att ha varit med hela vägen etc som man inte kan räkna i reda pengar.