Sv: Hel vs. kross havre
Nu använder jag knäckt havre själv så det är inte för att propagera för det ena eller andra. Men det finns en studie från SLU om skillnaden på att fodra hästar med hel och knäckt havre. Det visade sig att det inte var någon skillnad i smältbarhet eller i hur mycket som inte smältes i magen på hästen. Det som får en att tro att knäckt/krossad är mer lättsmält är att den inte syns på samma sätt i bajset som den hela gör. Men när de undersökte gödseln så fanns där ungefär lika mycket oavsett vilken havre.
En fördel med hel havre var att det tog längre tid för hästarna att äta upp den och de tuggade den bättre/mer vilket ledde till större salivavsöndring. En nackdel är att de hela kornen som kommer ut kan gro och man kan ofrivilligt bli havreodlare.
För att minska risken för foderstupsförstoppning med glupsk häst och hel havre så kan man blanda upp den med något. Som exempel hackat strå eller morötter eller något som ändå ska ge hästen.