Sv: Hästar - ehec?
Det här står på nätet. Med tanke på att det är relativt få fall som rapporteras varje år så är risken ganska liten skulle jag tro. Men att tvätta tassarna före fikat är nog en bra idé för säkerhets skull.
EHEC - Enterohemorragisk E. Coli
EHEC är en bakterie som orsakar tarmsjukdom. Sjukdomen är känd över hela världen och i Sverige rapporteras cirka 100 fall per år. Senast uppmärksammades ett utbrott i september 2005 då en 5-årig pojke från Norrtälje dog i en EHEC-infektion. Vanligen tillfrisknar dock majoriteten av dem som smittas av EHEC. Det finns olika typer av EHEC-bakterier, den vanligaste kallas O157 medan varianten O26 antas kunna orsaka mer allvarliga EHEC-infektioner.
Smittspridning
Sjukdomen kan spridas både från djur till människa och från person till person. EHEC-bakterien finns framförallt bland nötkreatur och kan föras vidare till livsmedel som köttprodukter (till exempel köttfärs, korv och hamburgare), opastöriserade mjölkprodukter, osköljda frukter och grönsaker samt i ovanliga fall även till kranvatten.
Diagnos
Diagnosen ställs genom odling från avföringsprov.
Symptom
EHEC-bakterien producerar ett gift som ger diarré (ofta blodtillblandad) och magsmärtor samt, i vissa fall, illamående och kräkningar. Symptomen uppträder vanligen tre-fyra dygn efter smittotillfället, men ibland kan inkubationstiden vara upp till tio dagar.
Kroppens immunförsvar klarar oftast av en EHEC-infektion. Efter de inledande symptomen går sjukdomen över av sig själv efter ungefär en vecka.
Cirka fem procent av dem som insjuknar utvecklar emellertid komplikationer efter en till två veckor, främst njursvikt, blödningsrubbningar och neurologiska symtom. Dessa ovanliga komplikationer kräver intensivvård och dialys (vid njursvikt).
Förebyggande åtgärder
EHEC-smitta kan undvikas genom att:
Tvätta händerna, speciellt efter toalettbesök.
Skölja frukt och grönsaker.
Rengöra skärbrädor och knivar noggrant.
Använd separata skärbrädor och knivar för kött respektive grönsaker. Kött bör hanteras på skärbrädor av plast, eftersom trämaterial är svårare att rengöra.
Se till att köttet blir väl genomstekt. EHEC-bakterien dör vid ca 70 grader.
Undvika opastöriserade mjölkprodukter