- Svar: 20
- Visningar: 2 293
En hästskötarelev fick en fraktur i skallen när hon sparkades i huvudet på en hästgård i Vallentuna. Nu ska gymnasiet utreda vad som hänt.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Så har jag aldrig tänkt på saken, trots närmare 20 år i sporten, men det är ju verkligen sant! Tack för ett intressant nytt perspektivMan får hoppas att hon inte får några bestående men av det hela. Tyvärr är det ju en farlig sport vi håller på med och till skillnad från många andra sporter så är skaderisken lika stor även när man inte aktivt utövar sporten (tex rider eller kör) utan även när man utför "markservicen" vilket i min mening gör hästsport ganska unik som sport betraktat. Det är inte många andra sporter där utövaren utsätter sig för livsfara även mellan utövningstillfällena.
Jag tänkte detsamma , det finns ju en anledning till att man lär ut det. Fast det kan förstås ha uppstått kaos av någon anledning så att det inte gick att följa de vanliga rutinerna.Det borde vara självklart att alltid bära hjälm vid hantering av hästar.
Samt goda säkerhetsrutiner En bekant fick i ungdomen käken avsparkad när hen släppte hästen och den sparkade bakut när den passerade. Hade enkelt undvikits om man vänt hästens huvud mot sig innan man släppte.
Lär inte gymnasierna ut säkerhet vid hantering?
Kan inte svara för Berga, men i min trakt har eleverna från hästgymnasierna här ganska dåligt rykte och inte alla stallar som de lite mer etablerade har inte är så pigga på att ta emot praktikanterna då de inte kan grunderna i hästskötsel och hästhantering ordentligt. Viss grund borde de ju ha innan praktiken.Det borde vara självklart att alltid bära hjälm vid hantering av hästar.
Samt goda säkerhetsrutiner En bekant fick i ungdomen käken avsparkad när hen släppte hästen och den sparkade bakut när den passerade. Hade enkelt undvikits om man vänt hästens huvud mot sig innan man släppte.
Lär inte gymnasierna ut säkerhet vid hantering?
En veterinärpraktikant blev sparkad i magen på min arbetsplats, och mjälten brast. Detta hände trots hjäm på och trots att hästen vändes med huvudet mot grinden - han snurrade runt och bockade som en idiot innan eleven hann flytta sig helt enkelt. Det går inte förebygga alla olyckor. Här vet vi ju inte vad som hänt.Det borde vara självklart att alltid bära hjälm vid hantering av hästar.
Samt goda säkerhetsrutiner En bekant fick i ungdomen käken avsparkad när hen släppte hästen och den sparkade bakut när den passerade. Hade enkelt undvikits om man vänt hästens huvud mot sig innan man släppte.
Lär inte gymnasierna ut säkerhet vid hantering?
Vi har en häst i stallet som ibland gör likadant när han släpps med huvudet mot staketet. Snabb som attan när han vänder och skickar två bakhovar rakt mot den punkt där människan stod när han släpptes. Viktigt att släppa honom utan att vända, då springer han bara rakt fram.En veterinärpraktikant blev sparkad i magen på min arbetsplats, och mjälten brast. Detta hände trots hjäm på och trots att hästen vändes med huvudet mot grinden - han snurrade runt och bockade som en idiot innan eleven hann flytta sig helt enkelt. Det går inte förebygga alla olyckor. Här vet vi ju inte vad som hänt.
Självklart. Men i detta fall blev eleven sparkad i pannan. Där borde en hjälm åtminstone mildrat smällen.En veterinärpraktikant blev sparkad i magen på min arbetsplats, och mjälten brast. Detta hände trots hjäm på och trots att hästen vändes med huvudet mot grinden - han snurrade runt och bockade som en idiot innan eleven hann flytta sig helt enkelt. Det går inte förebygga alla olyckor. Här vet vi ju inte vad som hänt.
Helt överens!Självklart. Men i detta fall blev eleven sparkad i pannan. Där borde en hjälm åtminstone mildrat smällen.
Man kan inte förebygga allt men man behöver inte vara slarvig,
I grannen/vännens stall bärs hjälm om man hanterar häst i lina, tex vid lastning av unghästar.Helt överens!
Fast hen kanke till och med bar hjälm, det vet vi ju inte ännu. Eller stod det någonstans? En rejäl socka med en bakhov kan nog spräcka både hjälm och skalle.
Men ja, det är så himla lätt att bli lite "blasé" när en hanterar häst varje dag. Jag har nog aldrig arbetat i ett stall där ordinarie personal haft hjälm på sig vid vardagshantering.
Det är ju bra, men det räknar jag inte som vardag. Jag har ibland haft hjälm vid tömkörning eller longering av svåra eller busiga hästar, eller om vi fått in en inack om är känd för att resa sig till exempel.. men vid vanligt in och utsläpp eller vid annan vardagshantering "orkar" jag liksom inte, det ska erkännas. Överallt där jag jobbat har det varit likadant.I grannen/vännens stall bärs hjälm om man hanterar häst i lina, tex vid lastning av unghästar.
Jag tänker att det är lika självklart och nödvändigt att det utreds som det är självklart men olyckligt att olyckor händer. Det behöver inte innebära att någon gjort fel. De händer ändå.Tycket det är bra att det utreds.
Att tänka att skador händer är otroligt farligt enligt mig.
Visst sker olyckor men det får aldrig stana vid att olyckor sker. Tycker det är alldeles för vanligt tänk inom hästeriet att olyckor sker, det är levande djur och sedan inget.Jag tänker att det är lika självklart och nödvändigt att det utreds som det är självklart men olyckligt att olyckor händer. Det behöver inte innebära att någon gjort fel. De händer ändå.
Jag håller med om detta, och tycker också att lösningen ibland blir för enkel och missar målet. De olyckor som sker tycker jag i absoluta majoriteten av fallen sker när hästar blir spända, rädda, stressade, mår dåligt och/eller får panik. Det är aldrig fel med hjälm och säkerhetsväst och att t ex ha regler för att man aldrig tar in hästar från hagen när man är ensam eller liknande, men det borde vara grädden på moset i säkerhetsarbetet, inte det man helt förlitar sig på.Visst sker olyckor men det får aldrig stana vid att olyckor sker. Tycker det är alldeles för vanligt tänk inom hästeriet att olyckor sker, det är levande djur och sedan inget.
Sen är det ju så att man kan förhindra väldigt många olyckor om man både tar sig tid att lära sig själv mer och att träna hästen att ”ha hovarna i marken” och hålla sig lugna och på avstånd runt människor och lära dem att inte tagga upp vid utsläpp.Jag håller med om detta, och tycker också att lösningen ibland blir för enkel och missar målet. De olyckor som sker tycker jag i absoluta majoriteten av fallen sker när hästar blir spända, rädda, stressade, mår dåligt och/eller får panik. Det är aldrig fel med hjälm och säkerhetsväst och att t ex ha regler för att man aldrig tar in hästar från hagen när man är ensam eller liknande, men det borde vara grädden på moset i säkerhetsarbetet, inte det man helt förlitar sig på.
Steg ett borde väl ändå vara "varför blev det tokigt i denna situation, varför blev hästen spänd eller rädd och hur kan vi ändra förutsättningarna så hästen/arna inte behöver bli spända/rädda" och/eller träna hästarna så de vet hur de ska uppföra sig i en viss situation och är TRYGGA i det. När man har en plan för det, så är hjälm och säkerhetsväst en bra grej som tillägg.
Jag har ju alltid bilbälte när jag åker bil, men bara för det skulle jag inte låta mig köras runt av en alkoholpåverkad person, eller en notorisk fartdåre, eller en dement människa...
Exakt detta jag tänkte på. Finns det ridskolor idag där detta lärs ut?Sen är det ju så att man kan förhindra väldigt många olyckor om man både tar sig tid att lära sig själv mer och att träna hästen att ”ha hovarna i marken” och hålla sig lugna och på avstånd runt människor och lära dem att inte tagga upp vid utsläpp.
Var vill hästen vara i hagen? Vid godast gräs/grovfoder eller med flocken tex? Är det en häst som taggar upp och ska rusa dit med ev bock, spark, tränga sig etc: led hästen ända fram! Det räcker att man gör det en period för de flesta hästar ska lära sig lugna sig.
Och ska man ta in en taggad häst: Se till att hästen lyssnar på bromsen och kroppsspråk innan man öppnar grinden.
Jag vet inte hur många hundra gånger jag sett folk bara ta på grimma, öppna och gå ut och sedan bli förvånade när de blir översprungna, sparkade, tappar hästar.
Lär hästarna att om människa är i hagen stimmar de inte och flyttar varann, tjafsar med varann etc.
För mig är det ovan säkerhetstänk. Att ta på hjälm, kedjor etc dämpar bara symptom och tar inte bort grundproblemet. Sen kan det ju vara kanon när man jobbar att även ha hjälm etc.
Men det skulle kunna bli oändligt mycket mindre skador om folk i högre grad fick lära sig hantering avsuttet, hur man kan betinga in lugn, hur man lär hästar hålla avstånd och var man ska positionera dem för att ha minst risk för skada.