Hmm, om man utgår ifrån att endast dressyrens rörelser är bärighet och sen förkastar allt annat som icke bärigt då menar jag att man begränsar just bärighet i största allmänhet. För man begränsar sig till ett visst uttryck, inte till vad som faktiskt är bärigt, dvs vikten/balansen är på bakdelen så att framdelen blir lätt och kan riktas åt vilket håll som helst när som helst och i vilken hastighet som helst, tom bara helt dö ut. Sen att det finns andra kvaliteter och kriterier i dressyren är ju en sak, för en arbetshäst handlar det om funktionalitet främst, finns inga kriterier att ska "se ut" på något särskilt sätt även om det är ganska likvärdigt i hur det ser ut när det blir funktionellt. Man behöver inte gilla eller anamma det ena eller det andra, bara respektera det för vad det är, framför allt om med tanke på hästens del i det hela i båda fallen. Förstå både skillnaderna och likheterna.
Man kan jämföra tex med dans. Balett och modern dans tex. Båda är dans, båda kräver koordination, samspel, styrka, vighet, smidighet, balans, taktkänsla och följsamhet, mm. Men det ser väldigt olika ut. Vissa gillar balett, andra gillar modern dans. Man kan ju inte säga att det bara är i baletten som man har tex vighet och smidighet, för det är hur balettdansören uttrycker detta som är definitionen på vighet och smidighet. Allt annat är klumpigt och obalanserat, även om det funkar för det uttrycket, fast det egentligen bara är olika uttryck för samma sak i grunden.
Angående programridning så oavsett kriterierna och hur det utövas så har man ändå fördelen med att i förväg veta vad, var, när, även om hästen inte får förekomma. I bruksridning har man inte den framförhållningen. Det är svårighet på olika sätt. Dressyrhästen kan man förbereda mer nogsamt, en arbetshäst behöver vara mer lyhörd (lyssna direkt) men också ta mycket eget ansvar, den får lära sig att lyssna på VAD, sen måste den göra HUR själv. Egentligen tror jag det är vad som avses i dressyren också men att människan generellt tenderar till att vilja ha kontrollen och därmed lätt lägger sig i allt för mycket detaljer.
Hur som så behöver man ju inte gilla eller anamma båda, men man kan ha nytta av att förstå likheter och skillnader. Inte i andan att det ena är bärigt men inte det andra då. Bärighet är bärighet men kan uttryckas på olika sätt. Sen finns det så klart bruksridning som inte är bärig likväl som det finns dressyrridning som inte heller är bärig, men det är okunskap och oförmåga, inte att det ena eller det andra i sig aldrig kan vara bärigt.