Sv: Hantering av Hövallen???
Jovisst går det utmärkt att använda hästgödsel på åkern, enda gången som det kan vara kinkigt är vid övergödsling av bete eller vall som man ska ta silageskördar på inom en
snar framtid (efter lite tid hamnar all dyngan nere i backen och då kan man obehindrat ta silage... det finns ju fortfarande en del gammla stötar som spegelsprider flytgödsel istället för att använda släpslang eller myllningsaggregat och deras djur överlever ju).
Hästgödsel är ofta kvävefattig men kan med fördel användas för att bättra på mullhalten,
torvdynga däremot kan innehålla en hel del kväve... torven binder ammoniak som vid lagring omvandlas till nitrater
, vilket är kanon för skörden !
Så hur du ska göra med dyngan beror på vad för slags dynga det handlar om.
Är det
torvdynga bör ni inte plöja ner gödseln utan istället sprida den med dyngspridare uppe i ytan i samband med sådden eller längre fram på sensommar/höst beroende på vilken effekt som önskas.
Vid plöjningen så vänds ju annars dyngan ner i jorden där den inte gör så mycket nytta.
Är det däremot gammal
spåndynga så är det smidigaste att bara köra ut den åkern innan plöjning i ett lagomt tjockt lager, men kan vara upp mot en decimeter... sen kommer plogen och vänder ner dyngan i backen.
Plöjer gör man bäst på hösten, då har plöjningen effekt mot ogräs.
Vill man inte ha effekt mot ogräs så kan man lika gärna köra med knivfräs, kultivator, crosskill eller liknande lika gärna som att plöja.
Lejer man bort jobbet så ska man tänka på att plöjning faktiskt är dyrare att köra med än många andra redskap, vilket definitivt talar emot vårplöjning.
Sår gör man bäst under Maj månad, då brukar backen ha torkat upp tillräckligt för den ska hålla att köra traktor på men är fortfarande fuktig nog för att fröna ska gro - för torrt i backen = fröna gror inte.
Det är också så att gräset behöver hinna etablera sig ordentligt innan vintern (annars riskerar gräset att frysa ihjäl under vintern) vilket också talar för att man ska så tidigt.
Sprutning är ett bra sätt att ta död på ogräs.
Sprutar man så kan man klara sig helt utan plöjning om man istället kör med fräs eller kultivator eller liknande redskap.
Kom ihåg att man måste se
långsiktigt på ogräsbekämpning, sprutning och plöjning är två av de verktyg som finns för att bekämpa ogräs, men det är inte de enda verktyg som finns.
Det är viktigt att man sköter om sina vallar regelbundet och kör över dom med betesputs/slaghack och/eller tar minst en vallskörd per år.
De flesta ogräs tål nämligen inte att slås vid upprepade tillfällen lika bra som gräs, vilket ger gräset en konkurrensfördel jämfört med ogräsen.
Att förklara steg för steg är ingen större idé förrän jag vet vilka maskiner du kan få tag i till rimliga pengar, ska du leja bort vartenda moment så är det bättre att du arrenderar ut marken än att du sköter den själv.