Jag fick en lugn stund över, så jag tar chansen att avrunda mina tankar.
Jag hör att många utav er läser krönikan utifrån kontexten att ni känner till krönikörens historia och tidigare tonalitet. Hade jag haft den ingången är det mycket möjligt att jag också tolkat den annorlunda. Den kontext som jag läser krönikan i är dock annorlunda, där jag bär med mig tidigare krönikor, diskussioner och inlägg på sociala medier där föräldrar kritiseras för att de inte vill vara med sina barn. Vi är på vår egen skärm för mycket, barnen har skärm för mycket, vi vill ha förskola trots att vi är föräldralediga. Frågan ställs om och om, varför skaffar vi barn om vi inte vill vara med dem? Varför skaffar vi barn om det är så jobbigt? Det är en kontext som jag också vill anta att krönikören känner till, och om inte avsikt fanns att provocera så gissar jag att medvetenheten ändå funnits att den kan tas emot så. Hennes ordval ligger nämligen helt i linje med den här kritiken mot föräldrar.
Jag hittade texten på Maria Svelands Instagram. För er som inte känner till henne så är hon en feministisk journalist och författare. Hon tog emot texten ungefär på samma sätt som jag, likväl som en del av hennes följare. Men jag tycker att diskussionen var ganska nyanserad där också. Jag förstår Hellquists funderingar, men att hennes formuleringar upprör tycker jag inte är det minsta konstigt, och att avskriva reaktioner på det med att vi är lättkränkta håller jag helt enkelt inte med om.
Min egen bakgrund, som många utav er känner till, är att vi fick ett planerat barn och att jag därefter drabbades av förlossningsdepression. Vi, som tidigare hade velat ha två barn, började diskutera om vi borde det. Om det skulle vara aktuellt, så längre in i framtiden. Jag behövde läka. Men när barnet var 6 månader blev jag oplanerat med barn igen och jag visste redan då att jag hade en svår tid framför mig. Vi berörde abort, men avskrev det snabbt. Det fanns inte som alternativ för mig, så vi valde att välkomna barnet, väldigt medvetna om hur det skulle kunna bli den första tiden. Tillslut fick vi en son. Han blev ett barn som vaknar varje timme på natten, har problem med magen och nyligen upptäckt förkylningsastma.
Jag har försökt dela med mig väldigt ofiltrerat av mödraskapet. Det finns gott om perfekta mödrar med perfekta barn på nätet, och jag har velat mötas i de utmaningar vi går igenom som föräldrar. Med galghumor blandat med allvar. Att det har används i den här tråden på det sättet som det har gjort är ärligt talat under all kritik. Det kan vara statistik för någon, avskräckande exempel för någon annan, oförstående över hur föräldraskapet kan vara så himla jobbigt. Det må så vara. Men det här är mitt liv. Det är mina barn.
Det har berörts att jag är känslig. Min poäng är att vi är många som är det. Vi är många som gått igenom förlossningsdepression, svåra förlossningar, sömnlösa år (!) och samtidigt navigerar oss i den hagelstorm av kritik som det innebär att vara förälder. Samtidigt som känslorna är starka, vi är beskyddande, sårbara, utmattade. I det ljuset ställer jag mig frågande om Hellquist formuleringar verkligen är snälla. Jag beklagar om min reaktion inte heller var snäll, den kom från en bagage av kritik mot oss föräldrar från avsändare som kanske inte är lika nyanserade som Hellquist. Men det blir ju lätt så, en uppviglande stämning som jag egentligen ser som helt onödig.
Ja, ingen behöver svara på det här om det inte känns absolut nödvändigt. Jag skulle behöva få knyta ihop säcken om det känns okej för er. Jag kände bara att jag behövde få lite ro inför julen, och som jag skrev i en annan tråd passar jag på att ta lite julledigt från diskussion. Jag måste också fundera på vilket deltagande jag kan ha i framtiden. Det ligger som sagt i forumets natur att olika åsikter och människor möts, och ämnen dissikeras. Men kanske bör mitt föräldraskap inte ligga på bordet för alla att tycka om just nu.