Såhär är det med Triangelmärkning resp avlivning.
En häst som INTE håller för det den är försäkrad för (för enkelhetens skull säger vi att det är ridning), men som UTAN att plågas/må dåligt/ha ont kan leva vidare som t ex sällskapshäst/haghäst elelr kanske försiktiga skrittpromenade i skogen kan om man själv begär det och veterinären OCH försäkringsbolaget är ense om att hästen djurskyddsmässigt kan leva kvar (men inte brukas fullt ut) så kan man Triangelmärka.
Hästen brännmärks med en triangel på låret, försäkringen löser ut med livförsäkringsbeloppet minus 10 000 kr (stor häst) och man får teckna en ny försäkring med reservationer för det hästen dömdes ut för. T ex om det är hälta så får du reservationer på hälta alla fyra benen och följder av detta.
Hästen är då T-märkt och lever kvar, men du har fått ut större delen av livförsäkringspengarna. En T-märkt häst kan aldrig försäkras utan reservationer och den får aldrig tävla (eller träna för tävling men det är svårt att kontrollera, det där med träningen).
Alternativet är att den utdömda hästen avlivas och hela livförsäkringen löper ut.
Vill man triangelmärka börjar man med att prata med veteterinären, dvs kan den här hästen leva kvar i någon form men ändå må bra? Anser vet det så fyller du och veterinären i en livskadeanmälan och begär "Delersättning", som sedans kickas till försäkringsbolaget.
Sen är det försäkringsbolaget som BESTÄMMER. Om de säger ja så skall hästen T-märkas (brännmärkas) va veterinär, och när intyg om att detta är gjort kommer in så får man skriva på ett papper om att hästen aldrig ska tävla, och sen kommer livförsäkringspengarna minus 10 000 kr.