Sv: Gueriniere - nån som läser nu?
DLG säger också att "the hand is the first aid".
Tänk också på att hand = main på franska. Ordet manege är inte tillkommet av en slump! På svenska sade man "managera". Ordet manipulera hör ju inte bara till hästvärlden, men är använt idag.
Tänk också på uttrycket "styra och ställa" - klockrent från hästvärlden!/
Handen är en väldigt kraftig hjälp och svår att låta bli
Den är ju en av grunderna.
KL
I diskussionen så långt jag nu hunnit läsa, så handlade det ju åtminstone till att börja med om unga hästar av olika typ. (Har inte läst hela kan jag erkänna, har inte hunnit)
HUr får man den unga hästen att arbeta mest ändamålsenligt?
När jag sen läser vidare så verkar det bli lite blandat vad man pratar om? Det är ju skillnad på ett korrigera en äldre häst som hänger tex, än att visa en ung grön häst var man vill ha den. Eller är det inte, i of s handlar det ju alltid om grunder?
Ursprungscitatet handlade om två olika typer av unga hästar.
Jag blev lite mer intresserad av diskussioen efter att ha ridit en 3-åring nu som är av den lojare typen men som växlar mellan att hugga tag och hänga, eller gå bakom hand.
Stoet var ju mer av springa på och måste bromsas upp lite när hon var på det stadiet. De är alltså de två olika typerna av hästar kan man säga.
Att den mer loja växlar ser jag som exempel på att den inte fått vara ifred i munnen, den har sökt olika vägar att komma undan en hand den inte föstår vad den vill ens. (Tänkte på vad Kokaburra hade som skäl för diskussionen dvs sin egen som vad jag förstod också växlade?)
Varför jag reagerade på G's ord var för att min lille illbatting ibland kan vara båda dessa typer om vartannat. Han gärna hänger sig i tyglarna fast av olika anledningar, dock utan att eg bli så jättebogtung. Ibland är det för att söka ner, men ibland är det inte det... Skillnaden känns mycket tydligt
Jag tror som G säger att hästen är en typ i grunden - men om den inte får lära sig vad de grundläggande hjälperna vill säga den så kommer den att försöka olika sätt att komma undan det där besvärliga den inte fattar.
G skriver egentligen inget annat än tex Kyra, (bla i hennes ABC) anser jag, att man utgår från var hästen är. Man gör det som behövs på varje häst. Och han beskriver två grundtyper.
Sen hur man korrigerar saker har ju med hästens ålder och nivå att göra, men på en sån här ung grön häst tycker jag att man låter handen bara vara där och inte grejar alls, man erbjuder ett stöd och rider hästen till ett tempo där den kan arbeta och låter den komma underfund med att söka ett ärligt stöd själv.
Man ska ju helst först ha lärt in de olika hjälperna separerade och handen är ju då mycket viktig, att den accepterar bettet och signalerna.
Men ska läsa hela mer noga senare.