Hästarna som används i entreprenadkörning brukar jobba året runt. Det är inte en hobbyverksamhet, att hålla arbetshäst och sälja tjänster, där det enda som görs är att klippa lite gräs på sommaren.
De flesta hästentreprenörer har så mycket att göra, så att det är långa väntetider för att kunna nyttja deras tjänster.
Under hela året så körs det i skogen. Förstagallringar, en del andragallringar och särskilda naturvårdsobjekt körs ut med häst. Det handlar om att stickvägarna blir mindre och att det i princip inte uppstår några körskador. Även områden som slutavverkas, där moderna maskiner har svårt att komma fram utan mycket körskador, körs ut med häst.
Kostnaden för körning med häst i skogen ligger på ungefär samma nivå som för vid användandet av mindre skotare. Avverkning görs endera med en mindre skördare, eller i vissa fall motormanuellt.
Många hästentreprenörer, har hel- eller delårsavtal med skogsbolag, kommuner, regioner, länsstyrelser eller andra företag och organisationer.
Vanligt är också att sköta tömning av sopor/papperskorgar och sopning av gångvägar i parkmiljöer, bilfria bostadsområden eller i reservatsmiljöer.
I reservat eller på muséer så ingår det ofta körning av "turister" med häst och vagn. En biinkomst är att köra bröllop.
En arbetshäst brukar jobba ca 6 timmar per arbetsdag. Pauser för hästen är inlagda med regelbunda mellanrum. Hästar behöver som bekant äta ofta.
Vill man bli hästentreprenör, så kan man gå en utbildning med Wången som huvudman.
https://wangen.se/utbildning/kuskutbildning-brukshastkorning/
Utbildningen är full varje gång.
Vadå "mammaledighet"?
Man brukar börja köra med fölet vid sidan från ca 2-4 veckors ålder på fölet. Först korta stunder, och få tillfällen per vecka, sedan allt längre ju längre sommaren lider.
Det är en del av arbetshästens utbildning, att gå vid sidan av mamma i arbete. Det gör de flesta som håller körda arbetshästar. Inkörningen blir så mycket lättare på det sättet.
Men ofta kör man med valacker, och dessa brukar inte behöva mammaledighet.
Jag tror inte att jag känner någon som jobbar med entreprenadkörning med häst, som använder foder "långtifrån". Fodret är odlat på den egna gården, eller på grannens gård.
Användningen av kraftfoder är ytterst måttlig för det mesta.
Varför så ogin, om något du inte verkar insatt i?
Alla hästar är väl ett slags minusposter de första åren. Det ingår liksom.
Arbetshästar brukar göra körprov vid två och/eller tre årsålder, och ett mer avancerat körprov vid fyra års ålder.
Vid ca fyra år, så brukar de kunna börja jobba, i lagom doser.
Precis som att alla människobarn är ett slags minusposter tills de har skaffat jobb och börjat betala skatt.
Läs gärna på lite om hästen i skogen, i jordbruket, och i offentlig verksamhet.