ERKÄNDA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN - HÄST: 1) Utvändigt som liniment är en vedertagen användning som praktiserats och rekommenderats av ”alla”. Ofta blandas DMSO med t ex kortison eller andra liniment. 2) Vid allvarliga skallskador då man fått en svullnad i hjärnans hinnor ges DMSO intravenöst som rent livräddande behandling. 3) Vid det allvarliga tillstånd som infektion i en led utgör (t ex efter ledbehandling, ledoperationer eller sår som punkterat leden) anser många forskare och experter att DMSO är att föredra vid behandling. Observera skillnaden på ledinflammation (inga bakterier) och ledinfektion (med bakterier). 4) Vid akut fång som ju kännetecknas av blödningar i hovarna menar flera forskare att DMSO både lindrar symtomen och minskar risken för framtida problem i form av kronisk fång.
BEHANDLING AV LEDINFLAMMATION-VETENSKAP: Expertisen i Sverige är oeniga om huruvida det finns vetenskaplig grund för användandet av ledinjektion med DMSO vid synovit/kapsulit (utvändig användning anses OK liksom vid ledinfektion enligt ovan). Det finns emellertid 3 viktiga vetenskapliga studier på just ledinflammation hos häst som visar dels att det är ofarligt men också att det finns positiva effekter med ledinjektion av DMSO. Dessa studier är gjorda 1989 samt 1991. Varför dessa vetenskapliga fakta inte blir accepterade av vissa experter i Sverige är oklart eftersom andra experter anser ”bevisen” för vetenskapligt stöd för behandlingen fullgod.
BEHANDLING AV LEDINFLAMMATION-ERFARENHET: Även om experterna är oense om den vetenskapliga delen används DMSO i led vid ledinflammation av många veterinärer. Enigheten är stor om nyttan. Man har en snabb effekt vilket gör att hästen kan motioneras tidigt i rehabiliteringen, man har extremt få biverkningar och substansen är billig till skillnad från flera andra preparat. Enbart på denna klinik har ca 20 000 leder behandlats. Till skillnad från kortison så får hästar som behandlats med DMSO slaktas eftersom karenstiden för slakt är 0 dygn. Liksom för andra ledpreparat utom kortison gäller dock 14 dygns karenstid för tävlande (kortison har 28 dygn).