Inte alla raser, men de flesta jag hittade på SKK:s hemsida som satt ut pris låg på 15 000 kr. Det kanske är fel och prisspridningen är större än jag uppfattat?Jag tycker inte alla raser kostar 15 tusen ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Inte alla raser, men de flesta jag hittade på SKK:s hemsida som satt ut pris låg på 15 000 kr. Det kanske är fel och prisspridningen är större än jag uppfattat?Jag tycker inte alla raser kostar 15 tusen ?
Många raser kostar mera än så och vissa mindre. 15 tusen kanske är standard på dom raser du kikat påInte alla raser, men de flesta jag hittade på SKK:s hemsida som satt ut pris låg på 15 000 kr. Det kanske är fel och prisspridningen är större än jag uppfattat?
Om andra vill glädjekalkylera, så får de ju göra det bäst de vill om det känns bättre för den, men att sprida (den så väldigt felaktiga) bilden av att hundavel är väldigt lukrativt kan ju folk sluta upp med kan jag tycka.
Inte alla raser, men de flesta jag hittade på SKK:s hemsida som satt ut pris låg på 15 000 kr. Det kanske är fel och prisspridningen är större än jag uppfattat?
Jag gick in och tittade på enskilda valpkullar för olika raser, inte en sammanställd lista.Den där listan är ju helt off. Det är ju bara ett snitt. Den tar heller inte hänsyn till importer. Idag är det lätt att importera bra hundar och många gånger billigar pga valutaskilnader. I min ras är dessutom den största kenneln statlig.
Prissättningen på valpar är en fråga som jag tycker är intressant, i princip alla valpar oavsett ras (med några få undantag) kostar lika mycket, dvs. runt 15 000 kr. Varför är det inte större prisspridning när både efterfrågan och kostnaden för att ta fram valparna måste variera mycket?
Och tid - ingen tar med tiden det tar att ha en valpkull (och alla städgrejer...). Tiden för en valpkull är stor. Många kanske får ta tjänstledigt, semester och det är liksom inget man slutar med efter en 8-timmars dag. Kanske vaknätter, valpar som kanske behöver stödmatas osv. Dom ska utforska världen, socialiseras osv osvDu glömde en viktig sak.
Tikens inköp,kostnader fram till kullen,hälsotester ev tväling/utställning, det blir ingen kull utan henne.
Renovera hus och trädgård efter en kull av större ras medOch tid - ingen tar med tiden det tar att ha en valpkull (och alla städgrejer...). Tiden för en valpkull är stor. Många kanske får ta tjänstledigt, semester och det är liksom inget man slutar med efter en 8-timmars dag. Kanske vaknätter, valpar som kanske behöver stödmatas osv. Dom ska utforska världen, socialiseras osv osv
Även småttingar kan vara duktiga på att förstöra.....tugga köksskåp mm trädgården är en golfbana efter varje kull och alla växter söndertrasade.Renovera hus och trädgård efter en kull av större ras med
Renovera hus och trädgård efter en kull av större ras med
Jag tänker att det är olika personer dvs att "passa på att ta en kull om det är lämpligt" är för mig annorlunda än den personen som satsar på avel. Min bekanta som jag skrev om tidigare har en uttänkt plan många år framöver. Hon pratar om vilka mål hon har i sitt avelsarbete och såna saker.Jag har full förståelse för att man räknar med allt sådant när det handlar om att betala skatt och allt vad det är. Men, i riktiga världen, finns det någon uppfödare som inte hade haft hund om de inte hade avlat? Fyller hundarna hemma enbart funktionen att vara avelsdjur?
Javisst om det köps in någon ny hund för att passa in i aveln, att man har fler hundar än man egentligen tänkt sig enbart för att kunna avla, att man meriterar mer än man egentligen har lust med osv. Men hur vanligt är det? Inom vinthundsvärlden verkar åtminstone det vanligaste vara att man har ett knippe hundar för att man älskar att ha själva hundarna, sedan om/när någon visar sig vara lämplig för avel så passar man på att ta en kull om det är möjligt.
Kanske kunde man gå plus, om man körde stordrift - så att otur och fasta kostnader slogs ut på fler kullar. Jag har jättesvårt att tro att hundavel lönar sig ekonomiskt för den seriösa medelkenneln (även om det vore dem väl unt)
Ofta kan man klara mindre marginal med större omsättning - men jag skulle definitivt inte vilja se den typen av jättekennlar eller för den delen fokusering på ekonomin. HundproduktionDet funkar ändå inte så. Om man tar min ras tex, Schäfer så kan de ju få riktigt stora kullar. 11-12 valpar ibland. Vi fick 11 st i A-kullen. Alla överlevde. 11 st i B-kullen. 9 överlevde. Men sen har vi fått 3+2. Snittet för Schäfer är 6 valpar och det är där man ändå hamnar när man räknar ihop alla kullar, stora som små.
Räknar man då med skatt, avgifter, kostnader för mat, registrering, veterinärkostnader, resor mm så blir det inte många ören kvar på 6 individer. Ska man dessutom ha det i stor skala krävs byggnader för att ha en bra hundhållning för alla dessa kullar och vuxna avelshundar.
Ofta kan man klara mindre marginal med större omsättning - men jag skulle definitivt inte vilja se den typen av jättekennlar eller för den delen fokusering på ekonomin. Hundproduktion
En sådan som jag tex, snitt en lördag med ledig vet, 2 valpar på importtik.......ridå!Tänker på de uppfödare där det råkar bli kejsarsnitt på någon tik - kanske även på en helg. Extra otur om ingen valp överlever. Det blir kännbart både ekonomiskt och känslomässigt.