W

whyme

Hästen jag rider på är väldigt tung i huvudet och går emot väldigt mycket. Och sen gapar han hela tiden när man rider honom, även med snoken på.

Vad göra?

Håller man inte i honom så gapar han inte, men springer bara på, fortare och fortare, och jobbar inget alls.

Eller så samlar han sig någolunda, men hänger på bettet, går emot och gapar....

Ser ju också himla fult ut att hålla så hårt i hästen fastän det är han som går emot egentligen...
 
Sv: Gapar

Håler med föregående. Kolla tänderna men även övrig utrustning. Sadel - hur ligger den? Försöker den springa från något obehagligt? När det är gjort så ta hjälp av en duktig tränare som lär dig och hästen att arbeta på rätt sätt. Det låter som du har ett stort arbete framför dig. LYcka till!
 
Sv: Gapar

Han är ju ändå väldigt positiv till arbete, alltid öronen framåt och har bjudning, är glad i stallet och så...

Är fd ridskolehäst, har muskler på fel ställen och lite avstängd i hjälper och sätt, för övrigt... han har väl inte blivit riden korrekt på länge antar jag...
 
Sv: Gapar

Som sagt, kolla upp tänderna och tandköttet.
Driv mer än du tar i handen så han inte blir så framtung.
Försök bli lite mjukare i handen.
Har han gått på ridskola så har han lärt sig hur man gör det lätt för sig. Och där kanske man bara sätter på nosgrimma när hästen gapar, istället för att kolla upp varför. :crazy: För det finns ju en anledning.
 
Sv: Gapar

jobba på att få hästen mera framför skänkeln och på hjälperna, så behöver du inte dra i den. ta hjälp av en bra tränare!
 
Sv: Gapar

Låt som ovanståenden säger undersöka munnen/tänderna! Passar bettet? (vad har han för bett?)

Jag hade i din situation prövat ett bettlöst träns typ Sidepull. Bara för att känna skillnaden, de hästar jag övergått till bettlös ridning med har blivit betydligt mjukare och helt enkelt fått lära sig att bära sig själva. Tänk bara på att hästen kanske inte förstår vad du säger utan du får lära in de nya signalerna. Man behöver ju inte alltid rida bettlöst utan varva lite o se hur det funkar -se vad pålle säger.
 
Sv: Gapar

Ridskolehästar är ju mästare på att "smita undan". Att gapa, eller slänga ut tungan är klassiska knep. Jag har också ridit hästar som i "sitt tidigare liv" gått på ridskola.

Det jag gjort är:

  • Säkerställa att hästen är kollad i munnen av veterinär, tandläkare eller liknande
  • Pröva olika bettlösningar INTE skarpare
  • INTE dra åt nos- eller achenrem hårdare
  • Sänka bettet några hål i sidorna. Detr MÅSTE INTE vara rynkor i mungiporna, MEN bettet ska inte skava mot tänderna.
  • Rida bettlöst ett tag
  • Knäppa nosgrimman som vanligt. Men fästa achenremmen "liksom upp och ner". Missförstå inte nu. Trä achenremmen genom bettringarna och knäpp den liksom runt om nosgrimman på nosryggen. Då får achenremmen lite lyftande effekt, så det blir som kombination hackamore, mild betsling i munnen, som inte trycker mot tunga och laner. Just detta knep funkade väldigt bra på "min" häst, som gärna blev het på hinder och i skogen. Vår hoppinstruktör B-tränare hade det knepet på många hästar även envisa ridskoleponnier ibland.
 
Sv: Gapar

Och halvhalterna - se till att få igenom dem ordentligt, varannat steg om så behövs...........
När du kan reglera tempot/springandet med halvhalter utan att bli dragande i handen kommer hästen att bli lättare fram.
 
Sv: Gapar

Mycket, mycket halter med stor direkt eftergift. Det är eftergiften som kommer att lära hästen att bära sig själv, men man kan inte ge eftergift åt en häst i framvikt. Alltså måste du först få hästen att flytta sin balanspunkt bakåt, vilket den gör vid inbromsning.

Alltså: inbromsning - eftergift - framåtdrivning för att få in bakbenen under kroppen - ny förhållning - inbromsning - eftergift - framåtdrivning - ny förhållning - inbromsning - eftergift - etc.

Framåtdrivningen måste göras utan att hästen flyttar benen i snabbare takt, den ska bara ta längre steg och bli "gungigare" att sitta på. Från början är det halt - skritt som gäller, sedan går man upp i fart och ned i förhållningens storlek = halvhalter.

Om du hört att du ska driva hästen mot bettet kan du bara glömma det. Det är den sortens ridning som fått hästen att utveckla detta beteende. Lycka till!
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej, jag har en unghäst som nyligen blivit inriden och det har verkligen gått jättebra, vi har haft hjälp av en underbar tjej som...
Svar
13
· Visningar
2 052
Senast: MiniLi
·
Utrustning Jag behöver ett skarpare bett till min valack då han blir för stark för dottern när de rider ut. Han bestämmer då tempot själv om de ska...
Svar
10
· Visningar
1 011
Senast: Sesca
·
Ekonomi & Juridik Jag har försökt googla, men hittar inget riktigt tillämpligt och tänker att här inne finns ganska mycket erfaret hästfolk som brukar ha...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
9 825
Senast: Svartkatt
·
Ridning Hej! jag har ett problem med mitt ungsto. Hon har fått för sig att ta tag i bettet, dra ner huvudet och sticka, främst i galoppen...
Svar
13
· Visningar
2 321
Senast: mily
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp