Vad i all världen menar du med det där?Tack ,jag kunde inte sagt det bättre själv,satt just o undrade i vilken värld TS lever.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vad i all världen menar du med det där?Tack ,jag kunde inte sagt det bättre själv,satt just o undrade i vilken värld TS lever.
Nejnej, jag letar absolut inte fritidshus, drömmer inte ens om ett! Enda anledningen att jag tittade på detta var att bekanten lyfte fram det, och då började jag titta på hur marknaden egentligen ser ut för fritidshus runt Stockholm, eftersom jag blev lite paff att det där ansågs vara ett fynd och drömhus. Jag tyckte det verkade vara allt annat än det, vill man ta det lugnt och göra ingenting på semestern ska man i min värld absolut inte köpa ett aldrig så charmigt renoveringsobjekt med hål i taket.
Vi har ett sommarhus i släkten, som vi brukar låna - ett eternithus med plåttak, och där är det verkligen inget underhåll utöver trädgården. Perfekt, om du frågar mig!
Eller spika upp lister när man kan skruva upp dom. Ta stora skruv så de sitter ordentligt ( undra om listerna är bärande?) Och skit i att sätta foder under fönstret. Det är ändå bara korta personer som ser under fönsterbrädan som ser att man sparat in på den biten. Och provmåla gärna huset i olika kulörer....måla över är inte nödvändigt. Även köksluckorna kan man provmåla i olika kulörer. Finns något för alla smaker
Mitt är också alldeles friskt.Det gör nog du för vårat är iaf friskt rakt igenom.
Som jag är van (vi har hus i släkten, även om just jag inte råkar bo i ett) så är det normala att man inte fixar med huset alls. Man håller ett öga på renoverings- och underhållsbehov, men målet är att ha ingenting som behöver fixas med huset, och vanligen är det också så. Var trettionde år lägger man kanske om taket, varje femton år målar man fasaden, osv, men målet med huset är att bo i det, och sen ägna sig åt t ex trädgården (som då istället är ett pågående projekt, med något nytt eller förändrat varje år). Om huset då kräver arbete utöver det underhåll man aldrig kommer ifrån, så är det problem, och såna undviker man att skaffa sig om man kan hjälpa det. Hus med hål i taket går därför bort.
Som jag är van (vi har hus i släkten, även om just jag inte råkar bo i ett) så är det normala att man inte fixar med huset alls. Man håller ett öga på renoverings- och underhållsbehov, men målet är att ha ingenting som behöver fixas med huset, och vanligen är det också så. Var trettionde år lägger man kanske om taket, varje femton år målar man fasaden, osv, men målet med huset är att bo i det, och sen ägna sig åt t ex trädgården (som då istället är ett pågående projekt, med något nytt eller förändrat varje år). Om huset då kräver arbete utöver det underhåll man aldrig kommer ifrån, så är det problem, och såna undviker man att skaffa sig om man kan hjälpa det. Hus med hål i taket går därför bort.
Jag funderar på det här. Jag känner inte igen det från mitt sommarhus.Min erfarenhet är att alla dessa jobb som bör göras efter x antal år fördelar sig så att man hela tiden har projekt igång som husägare. Vissa större och vissa mindre. Lejer man så blir man oftast klar med projekten snabbare och kan byta fokus till ett annat projekt men det finns alltid saker att göra. Görs det inte så så förvandlas huset långsamt eller snabbt till ett ruckel ( beroende på var det bristande underhållet sitter)
Jag tror dock det är en viss skillnad på fritidshus och permanentboende.
Jag är absolut ingen fixare. Vi har dock flyttat in i ett hus som helrenoverades 1980 och sen dess är ingenting gjort. Då menar jag ingenting. Så här finns att göra .
Kanske missar jag något, men min poäng är att huset INTE är ett evigt projekt. När npgot ska fixas, fixas det, men jag lägger verkligen inte min själ eller min fritid i det.
Fast de två sakerna sitter ju inte ihop. Huset som evigt projekt betyder ju bara att det aldrig blir klart, inte att man behöver lägga en massa tid och energi i det. Du hyr in folk som gör jobbet, det funkar ju precis lika bra (eller bättre ) som att slita själv - det enda huset bryr sig om är att jobbet blir gjort. Huvudsaken är ju att man tar tag i de stora sakerna i tid, och sköter de små sakerna eftersom - vem som utför jobbet spelar ingen roll.
Hela diskussionen startade, om jag inte missminner mig nu, med att @Mabuse undrade hur lång tid det skulle ta att laga skadan man ser på bilden och jag svarade att det inte går att säga, bland annat för att det är svårt att definiera något "klar". River man i den där skadan, kanske är det lika bra att fortsätta med spöningen, isoleringen, fönstren och allt möjligt annat som man kanske måste plocka ner ändå för att komma åt skadan. När är man då "klar", vad är begränsat till skadan och vad är något annat? Vad betyder "klar" i sammanhanget, det enda man gör på ett hus är att nolla klockan - den börjar räkna ner igen så snart man lagt ifrån sig hammaren. Det här huset i trådstarten har ett eftersatt underhåll och åtminstone en relativt akut skada, så där finns mycket att göra på en gång. Men det är bara ett vanligt hus på snabbspolning egentligen, på det huset har inte saker tagits itu med när de borde så därför kommer mycket på en gång medan på välskötta hus tar man en sak i taget allteftersom. Och tar man inte dessa saker allteftersom, då står man till slut där med ett hus där allt måste göras och man kan inte börja på en sak utan att börja på tre andra samtidigt. Tar man saker bara när de redan blivit ett problem, då hamnar man snabbt efter och riskerar större skador, jobb och utgifter.
Min bild av fritidshusboende är ungefär som @Petruska beskriver: man fixar till sånt som behöver fixas när man köper/övertar det, sen händer det inte så mycket mer på rätt länge. Typ 10 år, åtminstone. Ungefär som fritidshuset jag beskrev i vår familj: vi ärvde det för kanske 15 år sen, då lades det nytt tak, köket gjordes om, skorstenen fixades och vedspis sattes in, alla ytskikt inomhus gjordes om, osv. Sen dess har underhållet varit obefintligt. Inom tio år behöver man förmodligen måla fönstren, men det är väl det ungefär. Det var alltså det jobbet jag menade, det som gör att man sen kan ta det lugnt, fixa i trädgården, dra igång projekt för skojs skull, eller vad det nu är. Alternativt, om själva huset är hobbyn, så köper man ett urgammalt hus som sen renoveras med kulturhistoriskt korrekta metoder, t ex, och så håller man på för evigt, mer eller mindre, därför att poängen med att köpa huset inte i första hand är att ha ett hus att vara i, utan att ha ett hus att pyssla och snickra med.
Visst nollar man klockan när man fixar till huset, men det är ju en rätt långsam klocka, och mer som att man gör någonting var femte år, max. Eller snarare var 15:e eller 20:e år. Så huset är klart när allting är fixat, och det är tio år eller liknande tills något måste göras om nästa gång. Tio år är ganska lång tid, jag skulle nog uppleva mig som klar med fasaden t ex när den är nymålad, även om man kommer behöva göra om det om 15 år.
Det jag tyckte med det där huset var just att det såg ut som ett potentiellt evighetsprojekt, alltså just som du beskriver: man börjar fixa det mest akuta, upptäcker att det inte är torrt och att det alltså inte räcker att spika över, man måste byta bärande delar, isoleringen borde åtgärdas, visa delar av fasaden behöver bytas innan man kan måla, och när allt det är klart är det dags för fönstren, och allt fixande drar ut på pengarna och tiden så det där "Lite rödfärg, sen är det bara att lägga sig i hängmattan och koppla av!" förvandlas till "Åka till sommarstugan och renovera - har du nån aning om vad en finsnickare kan ta för att restaurera ytterdörren?". Alltså att det där "fixet" som gör att man sen kan mer eller mindre strunta i underhållet i 5-10 år tar ganska mycket tid och pengar.
Om man har råd att leja bort och dessutom slipper bo i huset under tiden så är det lätt.Ovanstående sysslor hade gjort mitt liv till ett helvete om jag inte kunnat leja bort det, men ett evigt projekt är det inte.
Kanske missar jag något,
Jag vet inte om det kanske hänger ihop med just fritidshus, eftersom man ju inte behöver det på samma sätt som man gör med ett permanenthus, men det där med att göra "allt" och sen vänta x årtionden innan man gör "allt" igen (eller säljer det och låter någon annan fixa upp det igen) är inte något jag skulle rekommendera. Ett fritidshus kan man ju lämna och låta hantverkare gå loss på alltihop, men ett hus ska man bo i och använda under tiden. Det är väl kanske där vår syn på den tickande klockan går isär? För som sagt, många av klockorna har långt till noll men det är också många klockor igång. Som att jonglera, det är bäst man är beredd på nästa boll, inte ångrar sig när alla slår i backen.
Jag ser det som väldigt riskabelt att just anse sig vara klar när det kommer till hus. Man behöver vara medveten om att inget håller för evigt (men med god vård kan det mesta hålla längre!), man bör planera stora jobb så de har gott utrymme till varandra, osv. Det är inte ovanligt att folk flyttar till sitt första hus och inte har förstått att det just handlar om ett evigt underhåll, och det funkar jättebra - tills det inte gör det längre... Man bör lappa, laga, fixa, dona lite jämt, annars kommer till slut räkningen. Är det ett fritidshus så har man ju ändå någonstans att bo, så där är det såklart mindre katastrofalt, men min inställning till hus är absolut att det är ett ständigt pågående förfall. Gör man rätt är det dock ett långsamt och fullt hanterbart förfall.
Det behövs aldrig.Då tyckte tom jag att det behövdes nya ytskikt,
Men käre tid - varför så ofta?Tapeter o målning på 5 till 10 års mellanrum (vi röker inte)
Kök o badrum vart 20;e år ungefär
Det är inte värre än något annat hus när man väl har fått ordning på det akuta.Det jag tyckte med det där huset var just att det såg ut som ett potentiellt evighetsprojekt,