Sv: Funderingar kring hö, hur går det till?
I korthet går det till så här: när gräset vuxet på åkern så skördar man, eller slår, det. Man klipper av det och lägger det i strängar på åkern där det får torka några dagar beroende på väder och vind. Under dessa dagar vänder man höet för att det ska torka bra. Här är första riskmomentet. Det kanske inte är sol som bonden bett sig blå om, utan regn och rusk. Då blir gräset blött och torkar långsamt. Risken är stor att det redan nu sker en oönskad mikrobiell tillväxt. Sedan pressas höet (oftast) till balar och körs in på en skulle. Där fortsätter man torka det och nu är det viktigt att man snabbt får bort fukt och oönskad värme, annars kommer bakterierna, svamparna och jästen som ett brev på posten. Man kör således med stora fläktar och det finns en hel vetenskap om hur och när och hur länge och hur man ska stapla höet osv.
Sedan kommer hästägaren och köper ett lass hö. Detta måste vara den största risken av alla. Hästägaren, som ju inte har en aning om hur man bäst förvarar hö, lägger det helt sonika i en box i stallet. Eller på den trånga, fuktiga skullen ovanför stallet, där hästarnas ånga dunstar upp och kondenserar. Eller låter det vara kvar i transporten. Eller lägger det på det stampade jordgolvet i ladan... Exemplen är otaliga. Nu är risken mkt stor för att höet blir fuktigt och mögligt.
Hö kan förstås bli dammigt av olika anledningar, men man bör utgå från att det är mögelsporerna som orsakar dammet. Såvida man inte haft det bredvid ett sågverk eller så... Det är inte så att vissa sorter blir dammigt. Det kan ju bli mer eller mindre bös (ax, fröer osv) beroender på de sorter som ingår eller deras mognadsstadie när slåttern togs, men det är inte direkt damm, mer "smul".