Sv: funderingar ang hovslagning..
Jag tror att nästan alla hovslagare hittar fel hos varandra. Inte alltid men ofta. Det är ju så att även där finns olika filosofier och åsikter och dessutom slåss de ju om samma kunder.
Som hästägare är man väldigt utelämnad. Det gäller både hovslageri, tandläkare, veterinärer, kiropraktorer, ET, etc etc. Alla dessa människor som vi förlitar oss på och behöver använda oss av är människor. Det innebär att de brister i sin kunskap, i sina handlingar, i sina åsikter och de kan säga väldigt olika saker trots att de har samma "titel". Det är nåt man måste lära sig när man har häst, att ingen är att lita på och ingen har alltid rätt eller kan allt. Det som är viktigt är därför att man utgår från rekomendationer, ifrågasätter de man tar ut till sin häst och försöker bilda sig en egen uppfattning om vad som verkar bra och inte.
Vi hade en jätteengegerad hovslagare till vår häst. Han fixade och trixade med specialskor och uppmanade oss om att hästen inte var frisk nånstans. Efter 3 år hamnade hästen på klinik med ledinflammationer och vi bad då både 2 vet och 1 hovslagare på kliniken att titta på hästens hovar om problemet kunde sitta där. Alla sa att det gjorde det inte, hans hovar var exemplariska. Våran hovis skulle vi hålla hårt i för bättre hovvinklar fick man leta efter.
Av en slump var vi tvugna att ta ut en annan hovis den sommaren, hästen var utom räddning och skulle tas bort innan hösten. Den hovslagaren sa att denna häst är så felvinklad i hovarna att han måste ha hemskt ont. 3 timmar skodde han och hästen blev en helt annan efter detta, på flera sätt! Ffa så blev han frisk igen och behövde inte avlivas.
Vi trodde förstås att vår tidigare hovslagare var vädigt bra och det var han säkert, för många andra är väldigt nöjda med honom. Men alla kan inte allt och i detta fall så när vi väl fick förklarat för oss hur det hela hängde ihop och vad problemet varit så förstod vi att hovis istället för att hjälpa hästen bara förvärrat det hela.
Man måste vara noga med vad man anlitar för folk, ifrågasätta och prova nya vägar om det man gör inte fungerar. Och man brukar också märka på hästen om den mår bra vid behandling av visa personer, samt hur noggrann och engagerad den människan man anlitar är. Min hovslagare är väldigt noga med att titta på hästen hur den belastar sig innan han sätter igång med en skoning. Han pratar och funderar och filosoferar och svarar också på våra frågor (som ibland är många). Sen har han inte alltid svar på allt och ibland måste han också testa ngt innan han vet riktigt vad som är problemet, men det måste vem som helst göra. För alla kan inte veta allt.
Jag tycker att man ska ifrågasätta mer när man anlitar människor - även veterinärer för också där finns brister. Dessutom är det viktigt att man engagerar sig i sin häst, läser och pratar och tar till sig saker som gör det lättare för en att bedömma om gt verkar logiskt och ifrågasätta. Ibland kan också ngt som man tror är fakta inte alls stämma och ibland så är det svårt att veta. Det viktigaste är att man gör sitt bästa och försöker se på hästen när den mår bra och inte. När vår hovslagare skor ser man på de allra flesta hästar att de slappnar av, min stängde ibland tom ögonen och såg nästan ut att somna. Det var för oss ett tecken på att han mådde bra under och efter att hovis varit ute hos honom, så betedde han sig inte när han skoddes av ngn annan.