Sv: fruktan index
Jag har nog kommit fram till att den mesta av den informationen mest får mig att bryta samman totalt och inse att det i stort sett aldrig är säkert att låta en häst i riskzonen gå på bete.
*delvis kl
Även jag som inte ens har egen häst, blir dörädd av sånt här. Livet är helt enkelt farligt, man kan ju dö.
Om man nu bortser från fånghästar eller fångbenägna hästar (tex överviktiga, lättfödda) så undrar jag - Hur hysteriskt mycket ska man låta sig och hästens liv begränsas av detta?
De perioder jag haft hästar ( kallblodstravare, connemara/fullblod samt ett halvblod) har jag inte så mkt som tänkt tanken på att detta med gräs är farligare i vissa väder.
Man visste ju att fång ofta drabbade ponnyer på vår och sommar, samt att det inte var bra med frostigt gräs för att vissa hästar fick kolik av det, men i övrigt var det inget man pratade om, förmodligen för att man inte kände till det.
Vi släppte ut hästarna kl 7 varje morgon och tog in dem på kvällen, oavsett väder, under somrarna. Inte var det någon som ens reflekterade över detta. I augusti/september när frostnätterna började komma var det endel som sa att hästarna kan bli dåliga i magen om man släpper ut dem tidigt när det är frost. Men det var nog få som lät bli ändå.
Är riskerna olika beroende på vart i landet man bor?
Jag kommer från övre norrland och där är ju betessäsongen inte så lång. Vi har ju även ljust dygnet runt i stort sett från det att gräset börjar växa på våren tills dess att det fryser på hösten.
Är det något som gör att gräset inte "chockväxer" i samma utsträckning och att fruktanhalten håller sig på en jämnare nivå under dygnet? Jag bara spekulerar, någon får gärna rätta mig. Detta var en intressant tråd och ett ämne jag funderat på senaste året som sörlänning
Edit: Jag har ytterligare en följdfråga - Hur gör de som har hästarna på lösdrift?