Frågor ang bioglucomin...

Anledningen till att jag undrar är din länk ovan där det står 10 g för en stor häst.
PL

fast där pratar de om "loading dose", dvs buffringsdos/boosterdos.

(The size of the loading dose is another contentious issue. It would appear that 2.0grams glucosamine/100Kgs bodyweight (10grams/adult horse) is the minimum dose necessary to achieve significant levels in the cartilage. This dose rate is in line with the recommended human dosage (1600mg/80Kg adult) and ensures sufficient glucosamine passes through the liver unaltered.)

Min herre väger btw strax under 400 kg (vet inte exakt, de skrev ingenstans vad han vägde *mutter* Ska väga på ÅB) så det ger då knappt 8 gram i boostersdos för honom. Vilket är mindre än han fått (han har ju fått drygt hälften). Men det var efter att ha läst den där sidan (m fl) som jag utan att oroa mig vågade dubbla.

Och det där att 2 gram/100 kg häst rek som MINSTA loading dose gör att jag inte är så säker på attd et är glukosaminet allena (det är ju det det pratas om på sidan) som är det som gett effekt, och ger ytterligare stöd åt mitt beslut att inte prova byta.

Det står ju dock ingenting om vad underhållsdosen sen ska ligga på, vilket hade varit intressant. När man väl gett loadingdose (minst 2 gr/100 kgkroppsvikt, räcker det då med att man ger lägre dos, dvs en lägre dos när ut till lederna? Hur mkt lägre isf? På människor går man ju ner på underhållsdos som ju då är en dos som ger UNDER terapeutisk nivå eg om man ska hårddra det. Men det fungerar likförbaskat) Det som står är: "Glucosamine administered orally is well absorbed from the gut.

At high dose rates (>10000mg/500Kg) a significant amount of glucosamine escapes breakdown in the liver and reaches the cartilage where it is available for GAG production. [....]
Orally administered glutamine, especially in doses as low as 300-600mg/500Kg, does not reach the cartilage in high enough concentrations to have an effect on GAG production." Men det säger ju eg inte spec mkt tyvärr.

Däremot tyckte jag det var rätt intressant att de ansåg att de 'nya' preparaten som inte inhåller glukosamin & kondriotin utan dess beståndsdelar (dvs nedbrytet i mindre molekyler) som i t ex Cortaflex med största sannolikhet är helt betydelselöst, och man får det lika väl (eller snarare inte väl) från gräs, hö, lucern, alfalfa etc. Dvs TVÄRTEMOT vad Cortaflex anser/påstår.. :devil:

Men, jag har som sagt ingen hållbar förklaring till varför jag såg den effekt jag såg. Om det är för att han är väldigt 'mottaglig' för glukosamin även i mindre dos än loading dose (och isf - VARFÖR är han dåd et?), om det är kombinationen av två eller flera av ingredienserna eller om det är en annan ingrediens allena än glukosaminet. Men då kommer följdfrågan varför har man inte lyckats bevisa att den ingrediensen allena ger resultat då? Det är eg bara en hel radda obesvarade frågor ställt mot ett faktum som är svårt att blunda för, och rent strikt skulle det lika gärna kunna vara att just den veckan blåste det från sydost och det förde med sig X och Y-partiklar som han inhalaerade och.. Ja du fattar, alla teorier är eg lika troliga eller otroliga.

Sen undrar jag lite varför det inte forskats ORDENTLIGT. Men tanke på hur enormt mycket pengar det ligger i nischen ledtillskott borde tillverkarna SLÅSS om att få fram en oberoende, vetenskapligt korrekt forskning, ochd et lär inte saknas tillräckligt antal frivilliga patienter (hästägare som ställer sina hästar till förfogande heller). Det ligger ju nära till hands att undra om inte tillverkarna i sina små hobbystudier insett att det inte håller för en nogrannare granskning, och hellre än att ta den smällen (och förlora kunde och i sin tur inkomster) så friserar de sin hobbyforskning och säljer på reklam (som t ex Cortaflex, deras studier de skryter om innefattade 12 hästar och var så långt ifrån vetenskapligt korrekt man kan komma).

Men den tillverkare som lyckas få fram ett preparat som håller för en närmare granskning kan skratta hela vägen till baken, och jag tror inte det finns en enda hästägare som inte skulle uppskatta att få FAKTA. Ändå kommer det inte till stånd, och jag köper inte pengaargumentet allena, det ligger för mkt pengar i ledtillskottsdjungeln och det är ju en stoor skattkista med pengar för den som klarar att ta fram ett preparat som HAR effekt. SÅ det borde finnas en enorm vilja att satsa pengar.. Om det nu inte är så att de (tillv) VET vad resultatet skulle bli :devil:


Och samtidigt har man då det att X antal hästägare HAR sett effekt. men av VAD? Fördelen med hästar är ju att DE inte vet vad vi stoppar i dem, och visst att hästägarens förväntningar är en felkälla (likväl som man kan stirra fram en hälta som inte finns så kan man stirra BORT en hälta som finns om man bara vill tillräckligt gärna) så är det i flera fall för stor skillnad för det bara ska vara överförda förväntningar från hästägaren.

Nu blir jag ju snart yr i huvudet och ska sluta babbla, men jag kan inte släppa det där att om det nu ÄR så jäkla mirakulöst som många (cortaflex t ex) påstår, varför BEVISAR de då inte det, tar 98% av marknadsandelen och blir snorrika? It maskes no sense.. Lika lite som det makes sense att det fungerar på vissa hästar fast man kan fundera om det verkligen borde göra det om man tittar på det på papper.

Det är väl inte meningen att man ska förstå allt, men det finns ändå så mycket många mer svar att hämta men ingen vill sticka in handen i getingboet.. Sen kan man undra varf vissa veterinärer säljer vissa ledtillskott och andra veterinärer andra ledtillskott när glukosamin är det enda det forskats på (och indeed är billigast).

nej, fan nu ska jag sluta undra och gå och mata konvalescenten med äpplen istället =)
 
Problemet är att detta inte är några nya substanser som man kan ta patent på.
Dvs den som dokumenterar effekten får ingen ensamrätt. Om man dokumenterar en botande effekt o vill sälja preparatet som botande så är det inte längre ett fodertillskott utan måste registreras som läkemedel.
PL
 
Men gråzonen som är kvar då, det som på humansidan räknas som naturläkemedel eller vad det heter? Dvs det som de (som jag fattat det) inte får påstå botar, men 'kan lindra'? Finns inte den nischen på hästsidan med? Och vad är det för regler om det lindrar/kan lindra men inte botar?

Men det skulle ju förklara varför de inte satsas pengar, samtidigt så påstår de ju rätt mycket saker i sin reklam redan nu, och iaf på humansidan är det ju så att oavsett om det är bevisat eller ej så gör reglerna ingen skillnad på om du har bevis för att det kan bota eller bara påstår det, det är samma regler, dvs du får inte säga det botar om du säljer det 'utan restriktion', dvs som icke läkemedel etc?
 
Jo förresten, om det intresserar någon så är här de andra länkarna jag fann läsvärda när jag surfade runt (jag har medvetet INTE fäst någon vikt alls vid länkar som INTE är från veterinärt håll)

http://www.vet-task-force.com/Oral_GAGs.htm Rubrik "Oral Joint Supplements"

http://www.vetsupplements.com/PDFs/Joint%20Article%20-%20Equine.pdf (OBS, kräver Acrobat Reade). Det här är lite i gråzonen, ett hopkok av både veterinärer och en humanläkare. Rubriken är "Joint Supplements! Rhe godd, the bad and the useless!" Den här sidan är dock väldigt läsvärd, men man får inte koppla på den 'fullständigt okritiska läsningen' Det jag fann mest intressant där var att de säger att GlukosaminSULFAT har visat sig verksamt, mend et finns INGA studer som studerat hur Glukosamin HCI (dvs det som oftast är i tillskott) tas upp från tarmen. Och att glukosamin HCl är instabilt i flytande form och bryts ner på några dagar..
 
Vill bara säga att jag tycker att du gör en bra insatts här på buke,
Mer kunskap till folket... och i synnerhet häst folket som av någon outgrundlig anledning alltid vet bäst...

keep up the good work...
 
Nu har jag försök att läsa mig till det jag vill veta...
Men jag har inte blivit nå klokare...

Det jag vet har hännt när min häst har fått glucomin är att det har slutat knäppa i hennes ena knäled och den ena kotleden fram. Om detta är pga glucominet eller nått anat vet jag fortfarande inte.

Min hovslagare har kollat på hoven som är randig och växer konstigt...
Han sa dels att den håller på att bli som dom andra... *jippiii*
Och så sa han så är: Det kan vara för att hon tidigare pga kotledsinflammationen inte har belastat den "normala" hoven (högre grad av hälta på den) och nu när hon är frisk så är belastningen jämn på framhovarna igen och då börjar hoven(den missväxta) också växa på ett annat sätt.
Vad tror ni om denna förklaring?
Den låter rimlig tycker jag....

Men vad tror ni...
Kan det vara glucominet som gjort att det slutat knäppa i hennes leder?
Om det är glucominet som hjälp till med detta så hjälper det, då tar hästen upp det och då smörjer det lederna utan de andra grejerna i?!
 
Hmmmm...jag får väl ta åt mig av ironin....
Jag vet verkligen inte bäst alltid, däremot har jag väldigt mycket erfarenhet av just skadade hästar och har mycket kontakt med veterinärer, diskuterar mycket med veterinärer och en del är faktiskt mycket intresserade av hur olika medel påverkar olika kroppsdelar..
om man tar då tex adequan....det är framtaget ENDAST för framknän...jag vet ingen veterinär som spruta A i en kota t ex...däremot Vet jag att en del veterinärer blandar det med antibiotika...
sen blir jag faktiskt lite irri när man inte läser MINA länkar om de olika medlens inverkan på hästen....men som jag sa i ett annat inlägg......fördel mig :)

TUR är ju att inte alla är som vissa här och inte kan/vill se förändringar och förbättringar....om nåt år så ÄR detta en sanning...såsom allt annat folk varit anti mot...
 
Glucosamin har det forskats i och ATT det hjälper är det ingen tvekan om....men det är ofta beroende på VAD för skada du har....knäppningar är kanske bara torra leder,ligament och då är det ju klart att det kan smörja upp, att sedan lägga till andra preparat så medlet blir mer brett kan ju i sanningens namn inte var fel :confused:...dessutom så kostar ju inte dessa produkter mycket mer än de andra, så jag förstår faktiskt inte detta motstånd till ett mer brett preparat...

att glucosamin funkar vet man ju
attt kondroitin funkar vet man också
att msm funkar vet man också.....
 
om man tar då tex adequan....det är framtaget ENDAST för framknän...jag vet ingen veterinär som spruta A i en kota t ex...däremot Vet jag att en del veterinärer blandar det med antibiotika...

Adequanin finns soms agt för intramuskulär injektion, och då kan det knappast vara avsett bara för framknän? Dessutom står det inte ett ORD i Fass.vet om specifik led, utan det är 'leder' i allmänhet som avhandlas?
 
Fast det är framtaget bara för framknän, att det kan ges intramuskulärt är ju inte konstigt, det kan man göra nästan med alla "ledpreparat" det brukar man göra när man inte riktigt vet vad man skall hitta på och ledinjektion inte hjälper......en del hjälper det på , andra inte...beror nog på vad som felas hästen.....och om jag ska va ärlig så har jag aldrig varit med om att en vet gett A intramuskulärt, däremot tuppkam o kortison....men det kanske inte är "inne" just här jag befinner mig...
 
Jag har erfarenhet av behandling med Adequan, förrutom i framkbä, både intraartikulärt i hovled, 3 behandlingar med en vecka emellan, alt. intramuskulärt med samma intervall, den intramuskulära behandling användes endast om det av någon anledning var ett problem att injicera intraart.

Ang. glucosamin som fodertilskott så har jag uppfattat att man från de försök man har gjort på människor har funnit en bättre verkan av glucosamin sulphat, än glucosamin-hydrochlorid,

Och dom GAGs som finns i ledbrosken är ju oxå sulphatiserade, liksom att adequan är polysulphatiserad GAG...
 
1 gram L-metionin (vad fan är det?)

Metionin är en essentiell aminosyra som innehåller svavel (gör den "krokig"). Utifrån dem kan den kan hästen bilda cystein, en annan aminosyra. Enligt min källor ( ja PL, jag kan radda upp dem om du vill men jag har bibeln hemma ;)) så kan brister på metionin hämna uppbyggnad av hornämnen och brosk. Metionin i kombination med koppar, zink och askorbinsyra ges till fånghästar för att garantera en elastisk och hållbar återväxt på hovarna.
Majs är rik på metionin men tyvärr är den rik på stärkelse och därför inget bra foder till fångisar.
 
Fast det är framtaget bara för framknän,

Jag fast jag förstår ändå inte vad det har för BETYDELSE att det är framtaget bara för framknän? Måhända att de forskade för att hitta något för just framknän, och under processens gång insåg man att "det här fungerar ju lika bra på alla leder". Då är ju preparatet inte bara för framknän?

Och idag så är Adequanin för leder, ej specificerade. Dvs det funkar lika bra på knän som på kotor?

Många mediciner tas ju fram för en sak, men så märker man att det fungerar för mer grejer, eller att det inte alls fungerade för det men försökte få fram det till, men däremot som biverkning har något annat positivt? Viagra t ex är ju framtaget som hjärtmedicin. Det fungerade inte alls som tänkt där, men hade ju en biverkning som gjorde att det slog än bättre som potenshöjande än som hjärtmedicin. men som du resonerar så är Viagra framtaget för hjärtproblem och därför ingen bra potenshöjare?

Jag är inte riktigt med i tankegången?

Jag har aldrig varit med om att mans prutat något annat än Adequanin intramuskulärt, däremot vet jag att mans prutat kortison & tuppkam intravenöst? Att man inte sprutar mer Adequianin intramuskulärt tror jag har att göra med KOSTNADEN? Det ska sprutas en sisådär fem dagar i följd, och det landar på 2 - 2500 kr det bara i medicinkostnad? Antar att det är en av anledningarna? (Jag har ingen erf själv, men de som HAR sprutat im har varit jättenöjda).

Sen kan det säkert vara så att en sak är poppis atts pruta på en klinik/i ett område.
 
Metionin är en essentiell aminosyra som innehåller svavel (gör den "krokig"). Utifrån dem kan den kan hästen bilda cystein, en annan aminosyra. Enligt min källor ( ja PL, jag kan radda upp dem om du vill men jag har bibeln hemma ) så kan brister på metionin hämna uppbyggnad av hornämnen och brosk. Metionin i kombination med koppar, zink och askorbinsyra ges till fånghästar för att garantera en elastisk och hållbar återväxt på hovarna.
Majs är rik på metionin men tyvärr är den rik på stärkelse och därför inget bra foder till fångisar

Tackar, men vad sjutton är motivering att ha det i ett ledpreparat då? I ett hovpreparat javisst, men i ett för lederna?
 
Fast det här är ju information i reklamsyfte.


Jag ger pållen MSM men jag vet inte om det ger nåt resultat. Han har haft kotledsinflammation och när jag frågade vet. så tyckte han att jag kunde fotsätta att ge det.

Min syster som tidigare ätit glucosamin och blivit hjälpt av det har ätit MSM istället de senaste 8 mån. och hon har inte märkt någon försämring sedan hon gick över till det.
 
Av samma anledning att man tillsätter andra typer av organiska svavelföreningar (MSM t.ex.).
Frågan är varför man tillsätter Inulin i glukosaminprodukterna...någon som vet?
 
Ok, det är bevisat att glucomin funkar att smörja upp lederna...

Då kommer fler frågor...
Finns det någon rekomenderad koncentration glucomin för att det ska funka(vad är minimi dos)?

Och...

Är det ok att byta märke från biofarmabs till emin?
Eller är det korkat att göra det?
 
det är absolut inte fel men felet är att när han VET något så behövs helt plötsligt inga källor eller fakta.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Detta är min första gång här, så om jag lägger dessa frågor under fel rubrik ber jag om ursäkt. Om någon kan flytta den till rätt plats...
Svar
3
· Visningar
1 485
Senast: lewellyn
·
Hästvård Varning för sjukt långt inlägg!! Håller på och ältar.. Har varit på återbesök hos vet idag och hästen är fortfarande halt. Jag...
Svar
19
· Visningar
5 308

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp