Nej jag talar om Tilia Cordata - skogslind. Hybridlindar = parklind är ofta helt sterila.Aha!
Du talar antagligen om parklind!
Jag menar skogslind. Kanske har de rätt olika förutsättningar?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej jag talar om Tilia Cordata - skogslind. Hybridlindar = parklind är ofta helt sterila.Aha!
Du talar antagligen om parklind!
Jag menar skogslind. Kanske har de rätt olika förutsättningar?
Spännande.Jag har en hel del "vilda" skogslindar i mina lövträdsbestånd. Där finns alla åldrar, och alla former, alltså sådana som blivit flerstammiga av någon anledning, och så fina träd "på stam".
Jämfört med björk, Al, Asp eller Al, så sprutar det inte upp nya lindar, men det är en stadig tillströmning.
Jag skulle kunna bjuda på ett litet ungträd om så önskas.
Det är inte konstigt du bor i barrskogsbältet. I stället för bok, lind och ekskogar har ni tall och gran. Det går en gräns här vid småland ungefär som delar upp mellan ädellövsskogar och barrskogar.Spännande.
I mina trakter finns det knappt några vilda lindar. Hur min lind har hamnat i min spireahäck är lite av ett mysterium.
Jag skulle gärna ta emot en planta. Kruxet är väl transporten.
Behöver lindar hane o hona. Jag tänker att @tanten s träd är ensamt?Nej jag talar om Tilia Cordata - skogslind. Hybridlindar = parklind är ofta helt sterila.
Så kan det också vara.Behöver lindar hane o hona. Jag tänker att @tanten s träd är ensamt?
Ja, jag bor i södra barrskogsregionen. Men ek växer vilt här så jag antog att även linden skulle kunna överleva vilt.Det är inte konstigt du bor i barrskogsbältet. I stället för bok, lind och ekskogar har ni tall och gran. Det går en gräns här vid småland ungefär som delar upp mellan ädellövsskogar och barrskogar.
De där karlarna "granskalle", som lät spruta bort lövsly med hormoslyr på främst 1970-talet, för att främja ensidiga gran- eller tallplantager för att få fram mycket massavad, kan nog vara delvis skyldiga till bristen på lind.Ja, jag bor i södra barrskogsregionen. Men ek växer vilt här så jag antog att även linden skulle kunna överleva vilt.
Ska man tro wikipedia (?) så är vi inom lindens utbredningsområde.
Ja, herregud, tack för att den där lövutrotningen är över.De där karlarna "granskalle", som lät spruta bort lövsly med hormoslyr på främst 1970-talet, för att främja ensidiga gran- eller tallplantager för att få fram mycket massavad, kan nog vara delvis skyldiga till bristen på lind.
Man fick bidrag, stora pengar, för att ersätta lövskog med t.ex. gran, och för att plantera igen (natur-)betesmarker med gran.
De här biotoperna, naturbetesmarkerna, samt ofta betade skogar med stor andel löv, har ju i det närmaste utrotats.
Utrotningen har varit effektivare i Svealand än i Götaland.
Sedan vi flyttade till fastigheten, så har jag aktivt främjat både områden med blandad lövskog, och områden där jag försöker ta fram björktimmer.
Genom att låta lämpliga trädslag växa på lämpliga boniteter, så får jag det t.o.m. att fungera med självföryngring av tall, samtidigt som vi har väldigt lite betesskador på tallen.
Men, för det finns ett men, vi har de senaste 10 åren fått extremt stora stammar av dovhjort i trakten, vilket gör att överlevnaden för småplantor av smaskigt ädellöv blir dålig.
Ja, de där hjortarna, både dov och kronhjort, är ett lika stort elände som vildsvinen, där det finns stora stammar.Ja, herregud, tack för att den där lövutrotningen är över.
I skogarna runt mig är det mycket björk som sparas. På steniga tallmarker finns det björkbestånd och ingen inplantering av barr. Även på hedmark sparas björk och naturlig föryngring med björk tillåts ske.
Grannen köpte ett skifte gran som planterats på tidigare åkermark. Där har hjortarna barkat på ungefär 25% av beståndet. Eländes djur!
Tydigen är de dessutom svårjagade.
Apropå skogsbruket. Såhär ser det ut på många ställen i skogarna runt mig. Björk björk björk. "Björken är granens moder"Ja, de där hjortarna, både dov och kronhjort, är ett lika stort elände som vildsvinen, där det finns stora stammar.
Kronhjortarna fejar hornen på ung gran, samt orsakar betesskador, huvudsakligen i skogen, men också en del i spannmål.
Dovhjortarna har en längre lista: De äter allt, trädgårdarna blir vandaliserade, både prydnadsväxter och trädgårdsland blir länsade, de t.o.m. gräver upp rotväxter som potatis eller morot med klövarna. Jag har själv sett dem gräva upp min potatis.
Vallarnas andra skördar kan bli helt nermejade, första skördarna blir reducerade med ca 30 %.
Jag har några vallar bakom rovdjursavvisande stängsel, och där får jag nästan normala skördar.
Spannmål äts upp, en grupp på 30-50 dovhjortar kan smaska i sig axen på en tröskfärdig 3-4 hektar stor åker på en natt, har man tur hinner man tröska innan det äts upp. Raps, ärtor m.fl. grödor är helt omöjligt att odla, den äts under hela växtsäsongen.
I skogen äter de föryngring av alla slag, utom gran, tall och al, samt fejar lite här och där.
Dock så är dovhjorten hårdast på att äta på odlad mark, så lite av föryngringarna klarar sig.
Flera bönder som förösker leva på spannmålsodling, stängslar runt åkermarken, endera säsongsvis med höga elstängsel, medan några har satt mer permanenta viltstängsel.
Allt detta för att vi släpper ännu en art, som inte är inhemsk helt fri. Och sedan så kommer det ett "ojdå, blev det så illa, det hade vi ingen aaaaning om".
Och ja, dovhjorten är svårjagad. Vak- och smygjakt är effektivare än jakt med hund.
Vi ser till att skjuta så många det går, helst av honkön när det är etiskt, alltså under sensommaren/hösten och under lågdräktighet.
Men det hjälper föga, eftersom det fylls på med nya från granngodset, som dessutom fodrar hjortarna...
Skulle kunna vara naturligt igenväxande betesmark...Apropå skogsbruket. Såhär ser det ut på många ställen i skogarna runt mig. Björk björk björk. "Björken är granens moder"
Visa bifogad fil 58249
Men det är det inte. Det är min barndoms skogar. Jag såg när det höggs och jag har sett den skogen sedan 60-talet. Det är skog även på häradskartor från 1800-talet.Skulle kunna vara naturligt igenväxande betesmark...
Ja björkar är ju entreprenörsträd, flyttar snabbt in och sedan kommer granen under. Björken lever ju med trädsmått mätt en kort tid bara 80-100 år innan den börjar självdö. Sen kommer de arter som behövt skyddet att tillväxa (gran, lön, alm etc). Det är fantastiskt spännande hur "naturlig" skog fungerar med succession och anpassningar till ståndort.Men det är det inte. Det är min barndoms skogar. Jag såg när det höggs och jag har sett den skogen sedan 60-talet. Det är skog även på häradskartor från 1800-talet.
Möjligen har det varit glesare eftersom det ligger gruvhål en bit bakom björkarna och de behövde nog ved eller kol för brytningen.