Förmaksflimmer

tinwer

Trådstartare
Söker erfarenhet av förmaksflimmer. Min häst (7 år, hbl-valack stor) har precis fått det konstaterat som ett bifynd vid en helt annan undersökning (Strömsholm). Själv har jag inte märkt något som jag kunnat tolka som hjärtfel. Han är i regel pigg och glad men nu när jag vet om läget kan jag förstås komma på flera gånger då han "flåsat" efter att skrittat uppför brant backe, varit trött någon gång etc. Vill gärna får info från någon som har el har haft häst med konstaterat förmaksflimmer. Jag är i valet och kvalet om jag ska behandla för detta. Hästen används primärt som dressyrhäst och kanske kan fungera bra ändå? Hur har ni andra med hästar med hjärtfel resonerat? Har någon erfarenhet av behandling och hur har det i så fall gått? Oerhört tacksam för all info jag kan få i hjärtfrågan.
 
Sv: Förmaksflimmer

Min f d stallkamrat hade en häst med förmaksflimmer. Innan det blev utrett och konstaterat så reagerade vi alla på att hästen var allmänt orkeslös! Den blev helt slut efter ett dressyrpass!! De valde att behandla hästen på Ultuna men det lyckades inte! Det är lättare att lyckas med behandlingen om inte förmaksflimret har varit länge och det är ju inte helt enkelt att veta! Har man bara en fritidshäst som inte utsätts för tufft arbete så kan säkert hästen leva med det.
 
Sv: Förmaksflimmer

Tack för svar! Vi har precis funnit detta som ett bifynd men det troliga är att han inte haft det länge med tanke på att han besiktigats UA för ett år sedan och dessutom sederats två gånger efter det för tandvård o ögonvård och då har man förstås lyssnat på hjärtat innan(såvida inte tre av varandra oberoende veterinärer missat detta men det vill man ju inte tro). Har inte märkt av någon orkeslöshet (snarare tvärtom)men å andra sidan vill jag ju kunna träna honom utan ångest över att han kanske ansträngs för mycket. Angående behandlingen på Ulltuna undrar jag ifalll du vet mer om det? Det låter ju som lite tuff behandling och man vill ju inte utsätta sin bästa vän för lidande. Intresserad av mer info ifall någon fler har erfarenhet.
 
Sv: Förmaksflimmer

Min häst har förmaksflimmer, vi upptäckte det precis som du under en rutinundersökning infö sedering. Jag har haft henne sedan hon var föl, och det har inte upptäckts tidigare.

Jag tog min häst till en hjärtspecialist. Och hon undersöktes där. Han sa till mig att om hästen haft flimmret längre än tre månader, så är det väldigt svårt att medicinera, och biverkningarna är svåra, det lyckas sällan att konvertera hjärtat, och om man lyckas så är det vanligt att flimmret kommer tillbaka.
Jag valde att inte försöka konvertera hjärtat.

Hade inte märkt något på min häst innan, mer än att hon lätt fick "mjölksyra" och behövde återhämta sig oftare.
Jag förstod inte så mycket av EKG:et men det handlade om hur hjärtat slog under flimmret och hur ofta och långa uppehållen var.
Skaffade själv ett stetoskop för att lyssna..min häst har ganska långa frekvenser då det är helt tyst...
Trots detta så klarar hon av att prestera och på det specialist vet intyget jag har, så står det att hon inte kommer klara av att vara fälttävlans häst på elit nivå, inte bli distanshäst eller galoppör.
inte kunna gå GP dressyr.
Hon får sederas som en vanlig häst (även om många vet inte vågar)
Hon får gå dräktig och föla om jag vill det då det finns studier i england på att flimmer inte är ärftligt och flimmer hästarna klarar påfrestningen av att föla.

Jag fick det förklarat för mig, att flimmer kan uppstå om en häst blir så extremt rädd, att hjärtat börjar slå för fort, sedan flimmra och det går inte tillbaka när hästen blir lugn. Jag vet 1 tillfälle då detta skulle kunna ha hänt min häst då hon fastnade i staketet och fick panik.

Jag har efter beskedet, fortsatt att träna min häst i dressyr. Det var väldigt jobbigt första tiden ska jag säga.
Men metodiskt och tålmodigt har vi nu kommit upp att hon lätt kvalade MSV:C med fina poäng på 2 starter. Målet är att gå vidare till MSV:B och funkar det så fortsätter vi.
Jag har börjat galoppera en del längre sträckor, och märker inte alls av att hon skulle ha svårt att syresätta sig.

Det var lite om min häst. Vill du veta namn på hjärtspecialist eller läsa mitt vetutlåtande, kan vi ta det via PM.

Lycka till med din häst.
 
Sv: Förmaksflimmer

Tack!! Mycket intressant. Min häst är en liten "räddhare" med nerverna lite på utsidan ibland. Vet defenitivt när han har kunnat bli extremt rädd och det är för en par månader sedan när blixten slog ner i hagen. Fruktansvärd händelse där en häst blev invärtes skadad men vi trodde övriga klarat sig undan med blotta förskräckelsen. Jag frågade hjärtspecialisten om flimmret har kunnat komma av den här händelsen men det var omöjligt att svara på förstås. Känns hemskt med biverkningarna vid medicineringen för hjärtat och nu när jag läser din berättelse så lutar jag spontant åt att avstå. Det är ju som du säger lite avhängt av tiden så läget för mig är liksom "now or never". Jag återkommer gärna till dig med fler frågor.
 
Sv: Förmaksflimmer

Jag känner att jag behöver förtydliga varför jag valde att inte konvertera. Detta är ju ändå ett forum där många läser.Det är inget jag rekommenderar, utan ett val jag gjorde gällnade just min häst.

En av anledningarna var just att det är svårt och stort att konvertera, med många biverkningar som skrämde mig.
Den andra är att min häst förmodligen haft flimmret i 1 år och jag inte märkt någon skillnad på henne från innan och efter. Enl vad man sa då, ska konvertering ske så fort som möjligt när det hänt, och ju längre tid det går ju svårare är det , max ca 3 mån.

Min häst är väldigt kraftfull, stark och med god lungkapacitet. På arbets EKG:et vi gjorde, så klarade hon av att maxprestera precis som en frisk häst.
(Trots att hon hade rätt långa uppehåll, och vid andra tillfällen flimmrade det väldigt intensivt).

Sedan rider jag henne med många pauser, det har jag alltid gjort då jag uppfattat det som att hon lätt får mjölksyra, och min andra tävlingshäst var op struppipare, vilket för mig alltid blivit naturligt med många, många små pauser under arbetet och att aldrig ta ut dem helt.
Aldrig rida långa pass utan korta.
På tävling rida fram klokt, vilket är en balansgång att rida bort spänningar, samtidigt som man ska spara på krutet.

För mig blev det en utmaning och jag fick bra stöd i början av hjärtspecialisten och min hemma vet. En klok tränare som förstår.

Så man måste alltid tänka på just den individen och utgå från dennes behov och lyssna på sin egen vet.
Det här är min historia, har fungerat för mig och min häst.
:)

Kom på att vi också upptäckte det i slutet på aug när hon var 7 år.
 
Sv: Förmaksflimmer

Min fd medryttarpålle hade ett medfött blåsljud på hjärtat som upptäcktes i en besiktning när han skulle säljas vid 3-4års ålder. Det märktes inget alls på honom och han tränades i både hopp, dressyr och fälttävlan utan problem.

När han var 17år märktes det att han började bli andfådd och hostig vid vanlig uteritt och vid en kontroll visade det sig att det var hjärtproblemet som började visa sig, sedan gick det snabbt utför för honom och ägaren fick ta bort honom ca 1-2 månader senare. :(
 
Sv: Förmaksflimmer

Jag vet ingenting om förmaksflimmer på människa så du får gärna utveckla blodproppsinlägget....b t w..blåsljud och förmaksflimmer är två olika saker vad jag har förstått
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp