Foderlurendrejeri

Sv: Foderlurendrejeri

Jättebra tråd!! Jag har ju själv inte tillgång till så mycket annat än krafft, men fodernörd som man är så blir man ju nyfiken på alla dessa foder som rekommenderas... jag har undrat lite över just Happy Hoof en även Hippo Alfa Grow som rekommenderas lite då och då till fång, IR, stärkelsekänsliga hästar... (har letat som en dåre men inte hittat någon innehållsförteckning - bara den gamla vanliga ramsan om att det är lågt stärkelseinnehåll, högt protein och bra fibrer...)
 
Sv: Foderlurendrejeri

Jättebra tråd!! Jag har ju själv inte tillgång till så mycket annat än krafft, men fodernörd som man är så blir man ju nyfiken på alla dessa foder som rekommenderas... jag har undrat lite över just Happy Hoof en även Hippo Alfa Grow som rekommenderas lite då och då till fång, IR, stärkelsekänsliga hästar... (har letat som en dåre men inte hittat någon innehållsförteckning - bara den gamla vanliga ramsan om att det är lågt stärkelseinnehåll, högt protein och bra fibrer...)

Skicka ett PM med din mailadress så ska du få innehållet i Grow Alfa!
 
Sv: Foderlurendrejeri

Att det är så här är ju inte direkt någon nyhet. Både bland fodren och bland tillskottspreparaten ser det ut så här.och det finns regler om hur man får märka både foder och tillskott men det följs upp väldigt dåligt av företagen.
Jag har själv varit i kontakt med jordbruksverket mer än en gång ang detta med flertalet foder som är rent av felaktigt märkta.Som påstår sig både lindra och bota div sjukdomar vilket man inte får skriva öht enligt de gällande reglerna inom EU.Det är jordbruksverket som har tillsynen över fodermärkning och när man läser hur reglerna ser ut och sedan tittar på marknaden förstår man att det är väldigt illa ställt med hur företagen saluför sina foder. Och ett kryphål som många av företagen använder är att skippa att skriva att fodret botar och förebygger på själva säckarna men i produktblad och på hemsidor öser man på med diverse felaktigheter trots att det inte är lagligt att göra så.Hästbranschen är lukrativ minst sagt.Och det är hästarna som far illa i slutändan.Att fodren är framtagna för att ge hästarna så goda förutsättningar som möjligt till ett gott liv är ren bs i de flesta fall allt handlar om pengar.
 
Sv: Foderlurendrejeri

Värst av alla är än så länge i mitt tycke St hippolyt vilket jordbruksverket höll med mig om och skickade mig vidare till Danmarks motsvarighet till JBV och där står det nu still då det verkar som om danskarna valt att stoppa huvudet i sanden.Reglerna är nämligen likadana i hela EU så det finns inga ursäkter så som att fodret är utländskt osv.Och det är samma sak på hund och katt sidan.

Och jag anser att det verkligen är ett problem.För djurens skull.
 
Sv: Foderlurendrejeri

Jag blev ju helt förbluffad själv första gången jag kollade upp Happy Hoof. Det är ju hackad halm och så som du säger socker och stärkelse. Men, i UK har de ju nån nästan fanatism att hästar ska ha "kraftfoder", så sett ur det perspektivet fyller de väl ett behov jämför mer många andra "foder man häller i krubba".

Men det är en olycklig trend att importera, speciellt när det gäller fånghäst/motsvarande. Jag har gett HappyHoof dock, för att truga igång aptiten på L som väldigt lätt ledsnar på "krubbfoder". Det året jag var tvungen att proteinkomplettera silaget var inte alls roligt, dels hitta 'sockerfritt' foder, men framförallt få hästskrället att ÄTA UPP sin mat. Alla dagar i veckan. Där var HH det 'minst dåliga' mut-fodret jag hittade. Alltså att strössla över annan mat i krubban för att göra den intressantare. Ska man ha något att ge 'en näve' av i krubban är ju fodren baserad på hackad halm/hö ganska bra, då det blir stor volym på nästan ingen vikt. Så okej, en aning plats kan jag se det har, men inte för det som det marknadsförs som.

Finns ju andra tillverkare som har lika bakvänd tanke. Jag vet inte om receptet gäller än, men St Hippolyt hade ett väldigt sockrat foder de tagit fram till fånghästar.
Deras EquiGard påstås: "Helt utan spannmål, men med en mycket hög och enastående mineralisering, som understödjer energi- och sockerämnesomsättningen"

Innehåller:
22% alphö
Torkade äpplen
Sockerbetsfibrer
Linfrön 4.4%
Äpplesirap
Majsgroddar
Linfrö-/solroskärn-/majsgroddsolja 3,5%
Kryddväxter (vilka angivna, orkar inte skriva av) 3%
Snittad lucern
Öljäst
Isomaltose probiotisk 1,5%
Vindruvkärnextrakt
Vetekli
Salt
Havsalgkalk
Morötter
Vitlök
Havsalgmjöl
Vetegroddar

8,5 MJ, 77 gram SRP per kg foder.
Stärkelse 7%, socker 6%
Detta benämner de själv som "extremt lågt innehåll av stärkelse och socker" samt "specifik mineralisering till stabilisering av socker och fettämnesomsättningen".

St Hippolyt har ett mineralfoder också, som de kallar GlucoGard som ska vara bra för Insulinresistenta/EMS/Fångisar. Påstås vara: "utvecklat för att täcka behovet hos sådana hästar. Detta speciella ört-/mineralfoder jämnar på lång sikt ut bristsymtomer och möjliggör en diet baserad på fibrer (hö och halm). [..]Mineralämnes-/ och vitaminkombinationen är utvald så att även insulin- och kolhydratämnesomsättningen tillförs de funktionella näringsämnena"

Innehållet:
Sammansättning
Öljäst 38%
Örter 28%, (mariatistel, kronärtskocka, lingonblad, lommeört, boveteplantor)
Maltekstrakt 5,5%,
ingefära 3,5%,
linfrö-/solrosolja 2,8%,
magnesiumfumarat 2,5%,
kanel 2,2%,
havssalt 2,2%,
vitlök 2,2%,
havsalgmjöl 1,6%,
ärtprotein 1,5%

Inget jag varken skulle betala för, eller överhuvudtaget ge min IR-ponny. (Och varför vitlök??)
 
Sv: Foderlurendrejeri

jag bev nyfiken på "kryddväxter" och kollade upp det lite närmare, eftersom jag har lärt mig att de allra flesta traditionella kryddväxter är olämpliga för häst invärtes...
Parenterserna är vad jag vet om örterna, och inget som jag tror har någon verkan kvar av när det är iblandat i ett foder så här utan hur jag själv använder växterna till husbehov (i teer, kärmer och annat - ej i hästarnas mat)

Kamomill - (viss anti-inflammatorisk verkan, slemlösande och lugnande)
Fänkål - ska tydligen vara ett naturmedel mot mask? Stimulerar även mjölkproduktion
Rosmarin - Får absolut inte ges till dräktiga ston! (antiinflammatorisk, kramplindrande, ökar genomblödning/cirkulation och allmänt stärkande)
Koriander - aldrig hört om nån användning till häst? Använder heller inte den själv...
Bockhornsklöver - (Lenande, slemlösande, laxerande) Stimulerar även mjölkproduktion
Mariatistel - (Leverskyddande, lenande, stimulerar produktion av galla)

Fodret rekommenderas till bland annat cushings-hästar och den enda ört jag skulle kunna se kan göra någon möjlig skillnad för hästen är Mariatistel... dock vet jag ju inte hur den påverkas av själva framställningsprocessen av fodret - bättre då att ge det separat tänker jag, om man nu vill prova med örter... Inget av örterna som ingår har jag nånsin hört om rekommenderas till hästar med fång eller andra "magproblem"

Det andra fodret då...

lingonblad använder jag i te för att jag gillar smaken, vet inte om det finns nån "medicinsk" verkan... kronärtskocka tja... det är ju gott. Säkert full med vitaminer och mineraler också om man lagar till den på rätt sätt. Bovete är käarlvidgande. Lommeört vet jag inte heller. Vitlöken kan vara för att stärka immunförsvaret kanske? :p

Och nej... inget av deras foder är nånting jag skulle köpa, eller ens ge mina hästar om jag fick en säck gratis...
 
Sv: Foderlurendrejeri

Det jag - som inte kan mycket alls om örter - tycker är lite otäckt med örtblandningar i foder rent generellt är ju att vissa örter/växter kan (åtminstone teoretiskt) ha påverkan på hormoner, verka smärtlindrande osv. Dessutom kan de ha olika högt sockerinnehåll.

T ex brännässla har HelenaHandberg här på Buke, som brukar veta vad hon talar om, skrivit såhär om: "nässlan stimulerar kroppens tillverkning av ett ämne som kallas gelatinase B eller MMP-9. Detta ämne anses av de ledande fångforskarna vara inblandat i att lossa hovbenet från sin fästapparat."

Samtidigt så brännässlor är jättevanligt i örtblandningar - och rekommenderas MOT fång/vid fång ofta.

Jag vet inte vem som har rätt, men jag väljer att lita mer på HelenaHandberg än på någon som vill sälja nåt. Och naturligt ÄR ju inte alltid ofarligt, det är ju säkerställt både på humansidan och djursidan.

Så, foder riktade till hästar med fång/etc borde ju tvärtom vara så 'rena' som möjligt - men är oftast tvärtom? Nu gör väl förhoppningsvis den mikroskopiska mängd örter som är i foder varken till eller från. 3% örter per kg foder t ex gör 30 gram örter på ett kilo foder. Torkad vikt och som dus äger processat. Men varför chansa..
 
Sv: Foderlurendrejeri

Ja själv blev jag kontaktad av en återförsäljare för Hippolyt när mitt sto hade fång. Denne vågade t o m påstå att hen hade fodret som kunde BOTA fång:eek:

Skrämmande marknadsföring!

Färdigfodren tycker jag känns totalt onödiga, föredrar rena produkter som jag själv kan kombinera för att täcka hästarnas olika behov. Kanske är jag gammalmodig, men det känns som att jag då har bättre koll på vad hästarna får i sig....;)
 
Sv: Foderlurendrejeri

Ja det gäller verkligen att välja och vraka i foderhyllorna. Tyvärr är det svårt om man inte är väldigt intresserad och försäljarnas kunskaper är ofta under all kritik. De prackar gärna på en foder som är direkt olämpliga utifrån den individ man har. Dyrt är det också :crazy:
Numera fodrar jag nästan bara med lucern (utan melass) och potatisprotein + mineraler. Lågt i socker och tilför det jag vanligen behöver täcka upp för.
 
Sv: Foderlurendrejeri

Jag litar också helt klart mer på t.ex. HH än på fodertillverkare och försäljare... just till hästar med fång, IR, cushings osv skulle jag inte ge några örter alls - även om jag gärna använder det ibland både till mig själv och djuren. Dock bara i sin "rena" form - dvs torkade växtdelar.
Jag håller helt klart med om att naturligt inte alltid är bra, och inte heller ofarligt. Många naturens växter är giftiga, ger biverkningar, har effekter som man inte vill ha på en viss typ av "åkomma" osv. (som t.ex. rosmarin till ett dräktigt sto eller nässlor till en fånghäst...)

Örter finns i många andra produkter också, och återförsäljarena verkar inte riktigt ha koll på vad det är de säljer. Det finns ett "naturligt avmaskningsmedel" som man ger hästen och då aldrig kommer att behöva avmaska med kemikalier igen säger de. En tjej som var här med sitt sto hos min hingst förra sommaren ger detta till sina hästar och jag kollade upp innehållet lite... massvis med kryddörter som absolut inte ska ges till dräktiga ston. Tillverkaren sa att det inte var någon fara alls, och hästägaren litade mer på dem än på mig. Stoet behöll inte fölet, men om det var pga avmaskningsmedlet eller inte går förstås inte att säga.

I många stall (t.ex. bland privathästar på ridskola) är det ju också tyvärr lite status att ge ett ovanligt, dyrt specialfoder istället för t.ex. bara havre eller ingenting alls.
 
Senast ändrad:
Sv: Foderlurendrejeri

*KL*

Tyvärr har jag inte sett till Helena Handberg här på evigheter, hon hade alltid svar på alla dessa foderfrågor man får
 
Sv: Foderlurendrejeri

ja jag saknar också henne, men letar rätt på "hennes" trådar ibland när det är nåt jag funderar på :)
 
Sv: Foderlurendrejeri

*kl*

Jag tycker också det är tragiskt med alla dessa fångfoder som marknadsförs som rena rama mirakelkuren och istället innehåller produkter som kan utlösa fång. Någon skrev att det är hysteri i England att ge kraftfoder, jag tycker det är MINST lika illa i Sverige. "Klart att Brunte måste ha några pölor kraftfoder i krubban när han kommer in". I England är det ju dessutom snyggt med IR-hästar på ponnysidan.

Nä jag tycker vi ska satsa pengarna på att försöka få fram bättre hö till våra fånghästar. Det är inte lätt alls att hitta hö och jag tror man skulle tjäna en hel del på att specialisera sig på den fronten. Energi är alltid lättare att tillföra än att ta bort.
 
Sv: Foderlurendrejeri

Haken med grovfoder (eller tja vall då) är att det finns en gräns för hur lågt man kan komma i MJ med bibehållen vettig proteinhalt. Det är väldigt svårt komma speciellt mycket under 9 MJ/kg TS. För hö med 84% TS innebär 9 MJ/kg TS ca 7.5 MJ/kg foder. Neråt 7 MJ/kg foder går att komma på hö, men under är svårt om man ska behålla en proteinnivå som täcker behovet utan att man behöver ge så mycket att det blir för mycket MJ.
Den dag de löser det problemet kommer det öppnas enormt bättre möjligheter för alla lättfödda hästar! Jag drömmer våta drömmar om ett foder med säg 5 MJ/kg TS och bibehållet protein =)

Sen, Sverige är också lite kraftfodervänligt, men i UK så finns det otäcka tumregler om att de ska ha X% av kroppsvikten i grovfoder och Y% av kroppsvikten i kraftfoder/krubbfoder. Det finns dessutom gott om foder som är tänkta att ge 50-50. Dvs du ger 50% grovfoder och 50% av fångfodret som 'är som grovfoder men mycket bättre för det är mineraler och vitaminer i det'. De verkar inte helt bekanta med att det finns mineraler etc i hö...

Så, än är det i alla fall inte lika illa i Sverige. Men ju fler importprodukter vi får så..

(Sen är väl Sverige ett av få länder som använder SRP? Utomlands, inte bara UK, anges oftast bara RP. Det går ju det med - om man vet vad som är högvärdig proteinkälla eller inte för häst. Annars kan du få jättefina, höga RP-värden men som i SRP inte är mycket att hurra för.)
 
Senast ändrad:
Sv: Foderlurendrejeri

HUr tänker du nu? Eller på vad snarare? Blanda ut vallfoder med säg strimlad, kalorisnål träfiber? (Bara hittar på nåt ex). Borde funka, men där finns ju redan ett alternativ för de flesta i alla fall. Köp ett vallfoder med så högt protein som möjligt och så lågt MJ, sen blandar du ut det med halm. Då får du i 'slutblandningen' ett hyfsat lågt MJ och ändå en tillräckligt hög proteinhalt.

Men när man vill under det med, då är det knivigt. För till och med bark har för högt MJ/kg bark för det ska funka - eller så andra oönskade biverkningar.

Men det BORDE gå att hitta något närmast kalorifritt fiberfoder till hästar. Typ finstrimlad furu eller nåt, som man kunde blanda ut maten med. Fast då är väl det kniviga få det smakligt kanske?
 
Sv: Foderlurendrejeri

Aspbarkpellets finns!

Ja, kan de bara göra dem utan melass vore det en start =)

Men aspbarkspelletsen är ju ett ex på vad som ligger för högt i MJ för att bli funktionellt att ge till de riktigt lättfödda att ge som grovfoder/del av det. Dessutom så pellets = äts fort så ättiden förlängs inte direkt.
 
Sv: Foderlurendrejeri

Nä jag tycker vi ska satsa pengarna på att försöka få fram bättre hö till våra fånghästar. Det är inte lätt alls att hitta hö och jag tror man skulle tjäna en hel del på att specialisera sig på den fronten.
Håller mer tillfullo, men om man tittar på Dk, D o NL så är basen 50/ 50 hö / halm. Då går det att komplettera mer efter behov. Hö o inte så stora mängder ges så vitt jag vet endast till elithästar. Här ger vi ju ofta halm utöver o räknar inte med sängkläderna som mat.

Nej jag gillar inte färdigfoder om hästen inte har svårt att få i sig tillräckligt med energi.

Sen undrar jag hur kvalitén är på foder som blandas ihop. det står ju aldrig om det är klass 1 foder.:confused:

Igår köpte jag ett protein- vit. foder som inte behövs just nu o där hållbarheten garanterades i 6 mån o fodret var redan 4 mån. gammalt.:crazy:Får väl frysa det;)
 
Sv: Foderlurendrejeri

Snubblade in på en sida som säljer fodret Blue Chip Lami-light, ett foder speciellt framtaget för fång och IR hästar. Enligt dom kan det jämföras med ett bantningspreparat, hjälper hästen att gå ner i vikt. Innehåller låga mängder socker och stärkelse, dock hur jag än tittar hittar jag inga siffor. Hittar istället detta innehåll:

Innehåll: vetekli, solrosextrakt, havrekli, gräs, vitamin- och spårmineralbland-
ning, kalkstensmjöl, helfet linfrö, vegetabilisk olja, mannan oligosaccharides
(MOS prebiotika) 0,4%, salt, metylsulfonylmetan (MSM) 0,1%, jäst nukleo-
tider 0,04%, vitlöksgranulat 0,025%, eukalyptus 0,01%, mentol 0,005%

Kostade 550SEK för 15 kg...:crazy:
 

Liknande trådar

Hundhälsa Är det någon som vet hur man räknar ut kaloriintaget baserat på färskfoder? Vår veterinär vill att vi räknar ut Ascots kaloriintag...
Svar
11
· Visningar
1 309
Senast: Lisalei
·
Foder & Strö Efter att ha fått analyssvaren på årets grovfoder satte jag igång och räknade foderstater. Då kvoterna är lägre än jag haft förr behöver...
Svar
15
· Visningar
3 049
Senast: Kodiak
·
Foder & Strö Jag rider en 23 år gammal ponny, maxad C, som har svårt att få i sig höet. Kraftfoder är inga problem. Hästens tänder är kollade av...
Svar
16
· Visningar
8 525
Foder & Strö Ni som fodrar med Spiller's Happy Hoof, vilka värden räknar ni på när ni gör foderstat. Överallt hittar jag bara värdena som står på...
Svar
6
· Visningar
1 740
Senast: Derring-Do
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp