Vi åt nog mer likt norrmännen förr? T.o.m. väldigt likt?Åh vad jag blev sugen på norsk husman när jag läser den här tråden
Men jag förstår att man som svensk upplever det lite gammalmodigt. Jag har rötter i landet och blir bara nostalgisk. Med det sagt så har det tagit mig 30 år att vänja mig vid det norska julbordet. Men fiskekaker, köttesuppe, vaffler med brunost och skolebolle är något jag kan få cravings efter. Norskt öl och norskt bröd är starkt underskattat. Den norska matkulturen ligger på det stora hela närmare den tyska, än den svenska. De har t.ex. anammat de tyska renhetslagarna vid ölbryggning.
Gah! Nu vill jag ut på tur i Nordmarka och äta Kvikklunsj. Oslo
Men fick bättre ekonomi snabbare kanske och tillgång till att förvara maten bättre?
Mycket av maten är ju tänkt att kunna förvaras länge.
Sedan har ju Norge genomlidit krig mer än vad Sverige har. Allt socker på bakverk är ju lyx, socker är lyx. Den äldre generationen minns ju kriget och efterkrigstidens vedermödor väl. Den enda mat som fanns var ju den som fanns i landet, så t.ex. en apelsin eller banan var ju också lyx för den äldre generationen.
Ärtor, kött och fläsk är väl en av paradrätterna som lever kvar sedan medeltiden skulle jag tro?
Först äter man ärtsoppa, sedan saltat kött, stekt fläsk, rotmos och så mer ärtsoppa på hela härligheten som sås!
Riktig vikingamat!
Torkat kött och fisk är en delikatess. Säkert billig mat förr, men dyrt nu.
Och en rest från att man var tvungen att ta hand om all mat, samt behandla den för att kunna förvara den.
Än i dag är ju "sommarkotletterna" rökta. Slaktade man en gris på sommaren, kan man tänka att man rökte den, för att förlänga hållbarheten? Och därför kan man fortfarande köpa lättrökta kotletter sommartid och lägga på grillen.
Pinnekött är supergott tycker jag, men backar när torkad, ångkokt fårskalle serveras på en tallrik. Smalahove...
Att man dukar med tesked, för att kunna komma åt ögonen.... Nej, jag gillar inte att äta med kniv och gaffel mellan tänderna på min mat. :S Men å andra sidan, var det inte länge sedan det stod griljerat svinhuvud med ett äpple i munnen, på våra svenska julbord?
Däremot spekeskinka tycker jag är godare än serranoskinka. Torkat fårlår, fenalår, är också smaskigt. Det kan jag skicka bud efter! Så fort inreseförbuden släpper, får jag nog skicka bud!