@tuaphua Håller med dig. Tror att det finns många olika typer av intelligens hos hästar. Väldigt intressant.
---------------
Jag kan inte säga eller vill helst inte säga ja/nä på huruvida e häst kan fejka att halta. Då jag inte vet säkert. En intelligent individ borde kunna lära sig det men då, hur? Som många andra också funderat på, har den hästen då först ridits halt x antal grr och dragit nån form för slutsats kring detta för att sedan börja fejka. Eller kanske ryttaren vid snubbling, feltramp etc reagerat på ett sätt sånn att hästen dragit en slutsats från det? Har själv varit med om veterinär som menat en ponny fejka att halta, den såldes från ridskolan så vet tyvärr inte hur det gick med den. Samma ridskola, dom köpte in en tinker från Irland som efter några dagar börja gå omkull i hörnorna i ridhuset, speciellt i galopp. Denna mena dom ganska länge bara var lat och att den typ skulle "kasta" sig när den var trött på ryttaren?
visa ju sig att den hade hemskt långt gången mugg/rasp. Alltså, dom raka benen för hovskägg och det såg fruktansvärt ut, tjockt med sår å svamp och allt möjligt. Måste ha haft väldigt ont, stackars häst! Och vem visiterar inte en ny häst, lr ja alla hästar varje dag.. någon i personalen borde väl upptäckt detta? Jag bryr mig för mkt om hästars välmående för att rakt av kunna godta att dom kan fejka men kan också tro på att dom förstår mer än vad vi vet att dom förstår.
Det här med att veterinärer som menar hästar fejkar
har svårt att tro veterinär elever har en kurs i sin utbildning som heter nått i stil med När djur fejkar. Men det måste ju komma från nånstans? Därför vore det intressant om det gjordes en studie på huruvida hästar och kanske andra djur är kapabla till att fejka skador. Men hur det skulle gå till vet jag inte.
Jag har varit med på ett gäng vet-utredningar där vet missat tydliga hältor hos hästar som haft tydliga smärtsymptom med utåtagerande beteende i vissa lägen.
Det är i många fall såna jag själv med vets inrådan tränat bort ev olydnad hos. Och när jag upplever smärtproblematik vara grunden har vi igen åkt till vet som inget hittat.
Sen har jag vägrat träna dem och ägaren ok:at att be annan vet om second opinion. Väl där har de antingen behandlats eller rent av drömts ut.
Jag har också varit med om tränare som har lektioner för folk på halta hästar, equiterapeuter/kiro som behandlar halta hästar utan att ens se det själva etc och då också tala om för kund som inget ser att hästen är fräsch och ridbar.
Sen är det ju inte helt ovanligt att folk rider med för mkt i handen, hästen backar av och klämmer ihop ligament i ryggen. De agerar som kissing spines-hästar, med vandrande hältor, stress/rädslor och utbrott etc. Men vid röntgen syns inget. Har man bra ultraljud kan man dock se att det ser ut som skit.
Alla kliniker har inte ett så bra och djupgående ultraljud.
Sen har vi en hel del munjobb som inte är biomekaniskt korrekta vilket leder till smärta i käkled/nacke etc och iom att Atlas är inblandad påverkas hela resterande hästens kropp precis som hos oss. När man ställer en häst i nacken måste den kunna skjuta ut underkäken åt motsatt håll för att förmå ställa sig. Det går inte om man inte gjort ett biomekaniskt korrekt munjobb. Men hindrad rörlighet i käken uppstår spänningar vid ridning, malande av mat etc.
Det är inte ovanligt att man får smärtproblematik som vandrar eller kommer och går.
Jag möter otroligt många hästar med sån problematik, hos Svenssons som toppryttare. En del försöker avlasta obalanserat munjobb genom att dra in underkäken och får ett Sk konstruerat överbett. Det ger smärta i käklederna.
Tar man i tygeln på en sån kan det bli hälta eller utbrott eller stress etc.
Hittills har jag aldrig stött på en häst som fejkat. Och inte heller har jag mött någon duktig veterinär/annan behandlare som tror det.
Jag ser absolut att man kan lära hästar halta. Men inte så som beskrivs här.
Inlärningen funkar liksom inte så.
Jag har lekt mycket shaping för att få fram olika beteenden. Jag ser det som givet att man kan lära in hälta. Men man får plocka isär det mer och gå annorlunda till väga för resultat.
Ska hästen få testa sig fram till att det är haltandet som ger belöning måste man ju time:a diverse saker utöver rida en halt häst upprepat.
Det går så klart att shapa fram den rörelsen utan smärta. Men då får du som sagt jobba annorlunda och i fler steg.
En häst lär sig inte vad som gör att den slipper tråkig uppgift på ett fåtal ggr när den gör många saker samtidigt och man inte ögonblickligen kan belöna mer isolerade saker.