Ja, det finns viss ärftlighet runt juverinflammation.
Men, man behöver också fundera lite: en tacka med trillingar riskerar juverinflammation i högre grad, helt enkelt därför att hon behöver vara i tillräckligt hull/god kondition för att producera tillräckligt med mjölk. Konkurrens mellan de tre lammen ger upphov till t.ex. bitskador, som blir ingång till bakterier. Med dåligt med mjölk ökar risken.
Så ett gott hull inför lamningen är mest viktigt, att tackor med flera lamm (fler än två) får extra stöd, t.ex. genom tillägg till lammen eller att ett av lammen får bli flasklamm men går kvar hos tackan, extra kraftfoder till tackan, att lammen får lammpellets så snart som möjligt m.m. reducerar risken för enskild tacka.
Viktigt också att tacka som diagnosticerats med juverinflammation hålls i egen grupp med sina lamm.
Lammen försöker ju dia även på andra tackor, och kan på så sätt sprida juverinflammation till fler tackor.
Detta gäller även efter genomförd penicillinbehandling, fram till betessläpp (eller avvänjning).