Delvis KL
Eftersom jag tycker det är lite dumt att själv bulta djur (det är lätt hänt att det blir fel), utan att ha adekvata instruktioner/tränat i praktiken/gått en avlivningskurs, så tycker jag nog att bultpistol och avlivningskniv, kan ersättas med "ha en kontakt/ett avtal med en jägare eller person med vana att avliva får, som kan komma och hjälpa till snabbt", om det finns ett behov av en väldigt akut avlivning. I synnerhet till nybörjare.
Ska man själv slakta lamm/får för egen konsumtion, så gör man sig en stor tjänst, genom att lära sig att avliva.
Det är långt ifrån varje år, som det i en mindre besättning behövs en extremt akut avlivning.
Vanligast är att man har ett sjukt djur, som man ger upp om, efterveterinärkontakt och försök till behandling/med veterinärbesök, och då kan veterinär avliva.
Mindre akuta fall kan avlivas av lantbrukstjänst, om dessa kan komma inom ett rimlig tid.
De senaste 5 åren, så har jag haft 1 fall av vuxet djur, som måste avlivas akut, istället för att kureras och ingå i ordinarie slakt, och en bagge, som vi inte lyckades fixa ett hältproblem på, som avlivades i förtid för att bli mat. Jag har haft 2 lamm, som måste avlivas, i ena fallet diagnosticerades lammet med ett fatalt hjärtfel av veterinär, i det andra var det en svår benskada, som inte kunde fixas, återigen med veterinärkontakt. "Vi" operar ju inte lamm i normalfallet...
Då har jag ändå ca 25 st lammande tackor varje år. Det är alltid någon tacka som får ett juverproblem, ibland något lamm med ledinflammation, tackorna brukar bli "friska" för det mesta, men tas bort vid nästa slakttillfälle, och lammen brukar bli helt återställda, om man tar itu med problemen så snart man observerar dem.
Olycksfall på betet, är också sällsynta, men sådant som en halt tacka (fysisk skada? Juverinflammation?) brukar oftast gå att fixa.
Det marigaste, är om man råkar ut för en fluglarvsinfektion, det går rasande snabbt när det väl börjat.
Att identifiera en veterinär/veterinärstation i närområdet, som har goda kunskaper om får, är ett stort plus! För får är inte "små kor", utan det är sitt eget djurslag, så en erfaren veterinär, som är väl inläst på "Får", är guld värt.
Små lamm som måste avlivas, ska "slås ihjäl med ett kraftigt slag mot huvudet, med efterföljande avblodning". Lätt att säga och skriva, men ack så svårt att genomföra...
Telefonnummer till Lantbrukstjänst, och ett kundnummer är bra att ha antecknat. Numera så är det ett måste, att döda djur som "inte äts upp" ska hämtas av Lantbrukstjänst, om man inte har särskilt tillstånd från LST för någon annan hantering.
Avseende rättning av fellägen på lamm: så tycker jag att en lamningskurs är en av de viktigaste kurserna att gå, för en nybliven fårägare, som har för avsikt att få lamm.
Varför selen som injektionsvätska? Det finns enklare lösningar, tycker jag.
Att ge ett bra mineralfoder särskilt avsett för dräktiga tackor med tillräckligt med Selen/selenjäst i, t.ex. Lantmännens "Lamma", eller Wiromins motsvarande mineralfoder, är ett enkelt sätt att säkerställa att de dräktiga tackorna får tillräckligt, så att lammen föds "starka".
Den enklaste lösningen för att ge en Selenboost till nyfödda/små lamm, är att använda "Chevivit"
https://www.gardochdjurhalsan.se/nyheter/chevivit-selenpreparat-till-lamm-ar-numera-receptfritt/
Det är lättanvänd pumpspray, som räcker två säsonger för en mindre besättning. Mycket enklare än att ge spruta tycker jag.