Sv: färger i svensk islandshästavel
sambaengi skrev:
Det här är ett direkt påhopp på Jenny!
Lugn Anette, jag försöker bara komma med konstruktiva råd.
Man ser ibland lättast från sitt eget perspektiv och vi har inte samma i det här läget.
Jag har i många år haft hingststation och tagit emot kanske 500 ston/stoägare.
Det ABSOLUT VIKTIGASTE om man ska få ta emot, och få tillbaka dem, är trovärdighet, kunskap och noggrannhet.
Eftersom jag gärna ser att Hamur kommer hit bemödar jag mig med att plita ned lite tips.
Innan man annonserar ut en hingst måste man ha garanterat att han verkligen kommer. Annars vågar ingen boka nästa gång. Enklaste sättet att göra det om man lånar en hingst är att lägga ut pengarna i förskott. Någon gång kanske man får gå lite back själv, men i det långa loppet är det en lönsam strategi. Dessutom är det min erfarenhet att många stoägare är impulsiva och bestämmer sig i sista stund så har man en fin hingst fyller man säkert upp kvoten när han väl är här.
Sedan måste man vara noggrann i arbetet med stona och ha full koll på alla brunster och betäckningsdatum, att alla ston får komma till i rätt tid, ultraljuda i rätt tid och ha koll på hur/när man behandlar ev problem. Många (detta är inget påhopp mot någon speciell, jag känner inte Jenny och hennes hästhållning utan det är en generell iakttagelse) släpper i princip bara ihop hingsten och stona och kan inte ge exakta datum vilket försvårar för fölvakande och behandling vid utebliven dräktighet.
En annan sak man får tänka på är vilka garantier man kan ge. En hingst som är inlånad ett enstaka år kan man ju inte ge löften om fria ombetäckningar på. Det kan också skrämma bort många ifall man har hela avgiften som språngavgift innan man vet om det tar sig eller inte. Då kan ett sätt vara att dela upp avgiften i språng + dräktighet eller språng + levande föl. Fast det är en stor risk för hingsthållaren, man ligger ute med pengarna och fler än man tror väljer att inte betala trots att de får föl
Själv är jag väldigt nöjd med att inte ta emot ston i år
Tvärtom mot vad de flesta tror är det inget lönsamt arbete, det är oerhört många arbetstimmar dygnet runt och kringkostnaderna (särskilt om man har dyra resor för veterinären och själv måste stå för dyr utrustning, den biten borde ju falla bort i mer tätbebyggda distrikt) man "sponsrar" stoägarna med är stora.
Så jag ser mer än gärna att andra tar över och delar därför med mig av de råd jag önskar jag fått i början.
Tim