färger i svensk islandshästavel

Sv: färger i svensk islandshästavel

Har träffat SIndri på tävling och kan intyga att han är brunblack.

/Malin
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Då är det 17 bruna och 10 brunblacka hingstar.

Svadilfari, någon som sett honom och är någorlunda säker på färgen? Jag räknade honom som gulbrun enligt stamboken men tror han är gulsvart.
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Svadilfari är ju typexemplet på hur en ljust gulsvart häst ska se ut! Så du kan nog vara rätt säker på att han är gulsvart och inte gulbrun...

/Erica
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Hans färg är ju lite speciell.. blev bedömd som gulsvart när han var två år men har blivit visad både 2003 och 2004 och då ansågs han vara glóbrúnn.. Så jag antar att de som bestämt att han är den färgen har rätt. Under första visningen som tvååring så var det stora diskutioner om vilken färg han hade men nu så har dom bestämt sig för ljust gulbrun.
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Men glóbrúnn bör ju betyda gulsvart då brúnn är svart på isländska.

/Malin
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Ett tips kan vara att inte använda trådarna som raggning hela tiden det ger ett så desperat intryck att man som stoägare istället drar öronen åt sig.

Ett annat är att betäcka egna eller inlånade ston så kvoten täcks om det inte kommer utifrån. Eller betala för de tomma platserna själv. Jag menar, antalet är väl ointressant för ägaren, bara h*n får BETALT för tio.

Jag förstår om man inte bokar en hingst som man inte SÄKERT vet kommer hit. Så är du beredd att ta kostnaden själv om det behövs och kan garantera att han kommer är det säkert lättare att få de sista stona också.
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

...glömde - stoägare är ett mystiskt släkte, det är inte alltid de bokade som kommer utan andra som bestämmer sig när stoet blir brunstigt, typ :D :D
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Det är ju inte bara hingstarna vi avlar på och deras egenskaper, inklusive färg. Vad har ni avlare för färgfördelning bland era ston, undrar jag???

Mina ston har följande färger:

3 svarta, 1 är bara ungsto, 2 år
1 gulsvart (tagen ur avel nu)
1 skimmelskäck född brunskäck med ensvart fläck på vs hals.
1 rödfux med flax (som bär silvergenen), ungsto 3 år
2 silversvarta, ungston 3 år
1 musblack
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Anette, du missförstod vad jag menade, hoppas inte jennan gjort det.

Nu har jag mer tid att förklara.

Jag vill verkligen att Hamur kommer till Sverige, ju mer man kan sprida konstantskimmelanlaget ju bättre. Det är precis det jag jobbat på i många år, främst genom information och diskussioner med avlare på Island där anlaget funnits. En hingst har ju så mkt starkare genomslagskraft i aveln än enstaka ston så det bästa som kan hända för att rädda detta anlag är att få ut så många konstantskimmelhingstar som möjligt i aveln.

Konstantskimmelanlaget är det allra viktigaste att rädda i rasen och dessa hästar ska användas så mycket och så bra som möjligt.

Men det är inte lika lätt som med tex silveranlaget.

Vi som vet vad det gäller förstår ju vad det handlar om men den stora massan stoägare är inte intresserade av att göra något ädelt för rasen utan för att skaffa sig ett drömföl. Och konstantskimmelanlaget är inte lika publikdragande, många tycker hästarna ser "smutsiga" eller grådassiga ut och uppskattar inte det för rasen unika med anlaget. Det verkar inte heller så unikt eftersom det finns och är vanligt i en massa andra raser.

Så man har ingen automatisk färgdraghjälp, betydligt fler drömmer om tex en silverfärgad, musblack eller skäck även om jag och flera "upplysta" här inte tillhör dem.

Ska man nå ut med hur unikt anlaget är krävs saklig trovärdig information. Och även då tänker de flesta att det rör väl inte DEM att "någon" behöver avla medvetet för att det inte ska försvinna.

Den andra synvinkeln jag vill komma med som "redan frälst" stoägare är det som missförstås som påhopp men som jag menar som konstruktiv kritik. Nämligen att man som stoägare är ytterst noggrann och försiktig när man väljer hingstHÅLLARE.

Jag känner inte jennan ALLS och har därför bara de inlägg här och den reklam jag sett att referera till. Då kan det stjälpa ordentligt för hingsten om det verkar som hingsthållaren inte är tillräckligt gammal eller erfaren. Nu kollade jag i jennans profil när hon är född men inläggen ger ibland ett betydligt yngre intryck med alla utropstecken och "lunarstorms-språk". Att marknadsföra en hingst utan att ha tagit fullt ekonomiskt ansvar för att han verkligen kommer hit verkar också orutinerat/osäkert. Då undrar man om det finns tillräckligt med säkerhet för att hingsten verkligen kommer att vara här i rätt tid, och om hingsthållaren har erfarenhet av alla problem som kan uppstå. Det är ju en stor skaderisk vid fribetäckning och det krävs folk som "varit med förr" för att man som stoägare ska känna sig trygg. Likaså om hingsten bara ska vara en kort tid - har hingsthållaren erfarenhet av att få problemston dräktiga snabbt?

Mina tips är välmenade och jag vill bara belysa hur jag som stoägare reagerar på den del av verkligheten jag ser. Jag hoppas att Hamur kommer hit och att jennan förstår hur jag menar och inte tar illa upp, just sådana här obehagliga synpunkter är det så få som vågar säga (eller hur cheeserica? ;) ) utan man märker liksom inte av att de avstår kontakt för att de hittat något att dra åt sig öronen av.

Betald licens, mer "avskalad" marknadsföring med rätt namn på färgen (svartskimmel), bra OCH dåliga sidor hos hingsten så man kan välja rätt sto och "tunga" referenser för hingsthållandet skulle i mina ögon göra det mer attraktivt att köra mina ston 120 mil.

Jag skulle absolut kunna använda den här hingsten i aveln om jag fick seriösare information om honom, nu betäcker jag inga ston alls på ett par år eftersom jag är gårdslös så det är inte för att jag har något emot hingsten jag inte är bokad.
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Freyr skrev:
Men glóbrúnn bör ju betyda gulsvart då brúnn är svart på isländska.

/Malin
Helt rätt så är glóbrúnn gulsvart, och brúnn svart. Gulbrun är ju moldótt/moldóttur.

En gulbrun häst kan inte se ut som Svadilfari gör, han är gulsvart oavsett vad som står eller sagts om honom. Och det kan jag säga med stor erfarenhet av islandshästens färger och nyanser både på bild och i verkligheten. ;)

/Erica
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Silverkedjan skrev:
just sådana här obehagliga synpunkter är det så få som vågar säga (eller hur cheeserica? ;) )
Ja! :bow: Och man ångrar aldrig att man tar åt sig av lärdomar från kloka människor, trots att de kan svida lite i början.

I övrigt håller jag med Tim och tycker det är synd att annonsen i avelsbilagan inte blev så lyckad då en sån hingst verkligen behövs. :(

/Erica
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Hej Tim!

Jag tar ej illa upp av kritiken som jag får eftersom visst jag är ny inom aveln har ej hållt på i 10 år tex, utan fick mitt 1:a föl 2001, 2:a fölet 2003 och sedan 4 föl 2004, väntar 4 föl i år med.
Däremot så har jag nära samarbete med en veterinär som specialiserat sig på föl, sto, allt runtomkring betäckningar, dräktigheter etc. Jag valde att göra så om det skulle uppstå problem här, kanske jag hade ren tur förra året eftersom alla stona blev dräktiga och konstaterade dräktiga, vem vet.
Om jag har problem är jag ej rädd för att fråga och känner jag mig osäker så frågar jag med.

Problemston som inte vill bli dräktiga, handbetäcks, undersöks av veterinär och samma sak här är jag minsta lilla osäker så frågar jag.
Veterinären har ju hela djursjukhuset i bilen nästan på så även större saker kan hon ta hand om här ute.

När det gäller färgen så erkänner jag att jag valt färgväxlare eftersom jag är osäker på den rätte benämningen, i detta fallet har man ju hört olika namn på det och man blir bara snurrig. Tyvärr blev annonsen urkass för att bilderna jag hade att välja på inte var det bästa i upplösning, denna var bäst i upplösningen dumt nog eftersom den bilden visar honom som 5-åring på Island.

Om jag vart fel person hade ej ägaren velat ha hingsten hos mig, de har kollat hur hästarna har det, hagarna, staketet och även hur jag hanterar mina hästar. blev godkänd och får lov att låna hit deras hingst.

Tunga referenser är svårt att få på en så pass ung hingst, plus att inte många danskar är här inne och skriver, vilket är synd eftersom de är dessa som kan ge mest referenser. Referenser om hans avkommor är svårare eftersom alla står på Island och föds ju upp på annat sätt där än här där vi hanterar dem mycket mer. 6 reggade avkommor finns efter honom och endast 2 är i åldern för att ridas in, även om sedan dessa ska bedömmas 2006 för de visar fina rörelser så är det inte förräns om 1 år.

Tyvärr måste jag slå mig in på marknaden med, har ej turen att ha många vänner, personer etc som kan nämna ens hingst varje gång ngn frågar om en speciell hingst. För ett tag sedan var det tex ngn som frågade efter en färgglad hingst, inte en enda nämnde Hamur, den gången gjorde ej jag det heller.

Hingstlicens får ej lösas på Hamur förräns han gått genom testerna som hingstarna ska gå igenom när de kommer fårn utlandet, dessa får ej göras när som helst utan sista ska göras direkt innan han kommer hit och den 1:a 2-3 veckor innan han kommer hit. Tyvärr gör ju inte detta saken bättre heller eftersom folk då tror att man ej tänker lösa en licens, vilket vi ska göra men ej får nu.

Tyvärr är det mycket som stjälper en i samband med att ta in hingst från annat land, men så vill jag ha nytt och letar efter det i andra länder.

Jag själv ska göra en liten insats för färgens skull, betäcker några av mina ston med honom, dock är där 2 som ej ska betäckas med honom, en eftersom hon själv har samma färg som honom och 1 för att hon ska få vila. Tyvärr har jag då ej fler ston att täcka upp fall i fall här ej kommer 10 andra ston, mina andra ston betäcks med honom men räknas ej in eftersom de är mina.
I Hamurs fall är det dock hans lynne jag är mest ute efter så färgen kommer som ett plus.

Jag kanske "raggar" här inne, men så gör många fler också, tyvärr så får jag sänka mig så lågt eftersom hingststamboken finns han ej med i plus att hans nya bedömning ej hann komma med i avelsnumret, så där står hans gamla bedömning plus en bild jag ej själv ville ha men var tvungen att ta.

Jag får helt enkelt istället hoppas att jag kanske kan annonsera ngnstans om att jag vill låna ett sto att betäcka med honom eller att folk förlåter mig för att jag nämnt Hamur ett fåtal gånger samt håller de som frågat om honom innan uppdaterade.

MVH

Jenny
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Jo, det kan man tycka, men jag bor nästa intill Svadilfari och hans färg är ljus gulbrun. Einar öder har vart här måmnga gånger och han är av samma åsikt. Och jag skulle inte tro att de skriver fel färg i annonsen.
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

keilir, kan du då leta fram en bild på honom där hans färg är rättvisande? För jag tror inte ett dugg på att han skulle vara gulbrun. Att en duktig islandshästmänniska säger att de vet vad han har för färg säger absolut ingenting, för antalet personer som verkligen kan hästfärgerna är säkert ner mot 1% av de som kan islandshästar. Jag har studerat islandshästfärgerna och genetiken specifikt sen 2001, och även haft den bästa läraren man kan ha (Tim). Under dessa år har jag sett tusentals hästar både på bild och i verkligheten från färgkunniga islandshästmänniskor runtom hela världen så jag har kunskap nog att avgöra.

Jag menar inget illa naturligtvis, men Svadilfari ÄR gulsvart och inte gulbrun så att marknadsföra sin hingst som fel färg är enbart korkat. I Lias hingstannons står han ju dock korrekt som ljusgulsvart.

/Erica
 
Senast ändrad:
Sv: färger i svensk islandshästavel

Jag menade inte att du skulle behöva "försvara" dig här utan kanske tänka på och få tips om hur du kan formulera dig i annonser framöver.

När jag lånat in hingst från utlandet har jag betalat motsvarande de språngavgifter ägaren velat i förväg och kunnat göra färdigt all byråkrati i god tid. Man får helt enkelt ta den kostnaden själv om det inte kommer ston utifrån. När du säger att dina "inte räknas" uppfattar jag det som att du vill ha tio betalande ston utifrån bara för att du ska kunna betäcka dina gratis? Även om några kan tycka det är en god sak att betäcka sitt sto för att rädda konstantskimmelanlaget är det inte säkert det känns lika angeläget att sponsra din avel ;)

Just SÄKERHETEN i att hingsten verkligen kommer är väldigt viktig för stoägare, särskilt de som bor långt bort.

Du kanske tycker det är mycket pengar men det är en piss i havet jämfört med allt annat om man ska ha hingststation ;)

På sikt lönar det sig att bara annonsera hingstar man VET att man kommer att ha, annars förlorar man trovärdighet. Och den är värd mer än 15000 kr ;)

För övrigt finns det inget hinder för att betäcka ett konstantskimmelsto med en konstantskimmelhingst. Det enda du riskerar är att det inte tar sig riktigt lika fort. Men du ska väl ändå ha hingsten över flera brunstperioder.

Lycka till!
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Jo, visst men jag bor alldeles brevdi denna hingst och träffar honom dagligen.. Även Einar Öder har träffat denna hingst många gånger och säger att färgen är ljus gulbrun så det är av denna anledning plus att han på bedömning har fått denna färg som gör att jag tvivlar på det som skrivs här.
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Jag vet inte om du läste det jag skrev keilir..? Men ta gärna med dig en kamera till stallet och ta kort på honom och visa här så kan vi se ifall han nu skulle vara gulbrun (vilket är högst osannolikt). Som sagt är inte Einar Öders åsikt samma sak som fakta. Och på vilken bedömning har han sagts vara gulbrun? Här ovanför skrev du att han sas vara färgen "glóbrúnn" på bedömningarna, vilket betyder gulsvart.

/Erica
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Silverkedjan skrev:
Jag menade inte att du skulle behöva "försvara" dig här utan kanske tänka på och få tips om hur du kan formulera dig i annonser framöver.

När jag lånat in hingst från utlandet har jag betalat motsvarande de språngavgifter ägaren velat i förväg och kunnat göra färdigt all byråkrati i god tid. Man får helt enkelt ta den kostnaden själv om det inte kommer ston utifrån. När du säger att dina "inte räknas" uppfattar jag det som att du vill ha tio betalande ston utifrån bara för att du ska kunna betäcka dina gratis? Även om några kan tycka det är en god sak att betäcka sitt sto för att rädda konstantskimmelanlaget är det inte säkert det känns lika angeläget att sponsra din avel ;)

Just SÄKERHETEN i att hingsten verkligen kommer är väldigt viktig för stoägare, särskilt de som bor långt bort.

Du kanske tycker det är mycket pengar men det är en piss i havet jämfört med allt annat om man ska ha hingststation ;)

På sikt lönar det sig att bara annonsera hingstar man VET att man kommer att ha, annars förlorar man trovärdighet. Och den är värd mer än 15000 kr ;)

För övrigt finns det inget hinder för att betäcka ett konstantskimmelsto med en konstantskimmelhingst. Det enda du riskerar är att det inte tar sig riktigt lika fort. Men du ska väl ändå ha hingsten över flera brunstperioder.

Lycka till!

Det är ett normalt förfarande att man får en eller flera betäckningar för att vara hingsthållare men i ditt inlägg låter det som om Jenny skulle vara mer gniden än andra hingsthållare. Det var flera som reagerade att hon i fjol ställde upp och var hingsthållare till 2 hingstar utan att begära att få någon betäckning för besväret. Ändå betalade hon annonskostnader osv. Här ligger en deal bakom vad Jenny står för och i gengäld får hon betäckningar.

Jenny har dessutom stöd från erfaret hästfolk, uppfödare och hingsthållare bakom sig. Jag har inte känt Jenny innan men jag hade mitt sto på betäckning hos henne i fjol och är mycket nöjd med hur hon mådde och blev skött under tiden hos Jenny. Dessutom är hon väldigt ödmjuk och visar inte upp en kunnig mask om hon inte kan. Jag tycker hon har resonerat mycket förståndigt, är mycket vetgirig och gjort allt för att handla seriöst. Hon ringer och talar om hur stoet mår och är håller kontakten, vilket tyvärr inte är vanligt bland hingsthållare som istället ibland kan låta besvärade om man ringer och kollar upp sitt sto eller åker och kollar upp läget.

En annan sak jag uppskattar är att hon inte tar emot besvärliga ston som kan vara obehagliga för både människor, hingsten och andra ston. Det är både ansvarskännande för hos stoägare och för hingstägaren och alla hästarna. Jag var helt nöjd med mitt stos vistelse och jag är en av dem som stöttar Jenny om hon känner det behövs. Sedan tycker jag inte man ens skall antyda en sådan sak som att vissa av henes inlägg skulle tyda på omogenhet! Det här är ett forum där många ibland ter sig barnsliga och jag tycker inte att några av Jennys inlägg är barnsligare än en del av de inlägg du har presterat ibland. Visst kan du utrrycka dig moget ofta här, men ibland har jag tyckt dina inlägg varit naiva och du är ju i min ålder. Men som sagt, forumet är ju till för sånt också. Jag tycker det låter som om du vill försöka plocka fram så mycket neagtivt du kan om Jenny. Låter som svensk avundsjuka!

Vad beträffar hingsten är han minst lika cool i lynnet som Hlekkur. Jag har sett film från Istölt i Danmark och jag vet inte om jag någonsin sett en hingst nästan sätta sig på bakkärran och lyfta frampartiet så mycket som Hamur gör! Det är så man undrar om han tänker gå upp i pesade eller levade i varje steg, så mycket har han bakdelen under sig! Han måste vara otroligt välmusklad och stark i bakpartiet. Det är också roligt att han gör detta med sådan iver, han älskar att visa upp sig och bara väntar på att bli framsläppt av ryttaren och då trampar han högt i luften och nästan dansar på stället i tölt, för att sedan lydigt sakta in. Inget verkar framtvingat utan ekipaget som helhet är mycket harmoniskt, inklusive kommunikationen häst/ryttare. Han förtjänar verkligen sin bedömning och det enormt goda lynnet och i kombination med förstklassiga ridegenskaper, är hanverkligen ett tillskott i svensk avel.

Vi behöver mer av de danska hästarnas goda lynne. Det är ingen slump att familjehästarna är mer frekventa i Danmark och att de därför tar en del av den svenska marknaden. De har en historik att avla godmodiga hästar bland andra raser som de överför på sin islandshästavel medan svenskarna tyvärr i vissa läger är på väg att göra samma misstag med lynnet som med det svenska halvblodet, som danskarna många grr undrat hur vi står ut med att hantera... Och lynnet måste vara basen i aveln för vi skall avla pålitliga djur som inte folk skadar sig på, oavsett om vi avlar familjehästar eller tävlingshästar. Framåtvilja, gångarterna och exteriören, är inte värda något om inte hästen är samarbetsvillig.

Dessutom har Hamur lite mer udda blod i sig, vilket behövs för att uppväga all linjeavel och rent av inavel. Och konstantskimmelanlaget kan uppfattas olika på olika hästar. Både Hamur och Yngri har lite mer iögonfallande färgsättning och ser faktiskt inte grådassiga ut. Det kan ju faktiskt däremot de silversvarta göra. Det är ju långtifrån alltid som färgen är riktigt distinkt som på tex min Silfur-Reynir (se mitt avatar) som var och hans son Silfur-Hrani som är, så gott som svarta på kroppen med vit man och svans. Jag har bara sett en sådan till i Sverige, en icke godkänd hingst som jag tror numera är kastrerad.

Anette
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Fasen vilken härlig hingst! :love: Vilken utstrålning! Åh, om jag hade haft ett sto *drömma*
 
Sv: färger i svensk islandshästavel

Filippan skrev:
Fasen vilken härlig hingst! :love: Vilken utstrålning! Åh, om jag hade haft ett sto *drömma*

Ja jag hade inte tänkt lämna iväg något sto på betäckning i år men den här killen gick bara inte att motstå! Så jag tar mitt kloka och mesta gångartssto som är hälften Kólkuos och har bra stam till honom. Dessutom är hon svart med massor av man och svans också. Dock vet jag att båda har fuxanlaget så det är 25% chans att det blir en fux. Det är sedan 50% chans att det blir en färgväxlare. Men jag struntar i vilken färg det blir för båda hästarna har DET och mycket utstrålning. Jag vill bara ha ett föl med bra gång, lynne, utstrålning och mycket man och svans! Ett klokt troll med godmodig framåtvilja. en häst till mig själv, vilket innebär att jag måste välja bort någon annan... Fast man kan ju hoppas på en fantastisk högvinst så man kan behålla alla för jag är så nöjd och förtjust i mina hästar så jag vill inte sälja någon! De är ju mina vänner!

Anette
 

Liknande trådar

Avel Vi ska uppdatera våran databas, har fått uppgiften att lista hästens färger till rullister och ja jag började och insåg hur sjukt många...
Svar
14
· Visningar
5 025
Senast: Zuzzi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Sabotage?
  • Evolve
  • Födda 2022

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp