Sv: Fånghäst, hur lägga upp hagarna?
Hur vet man om ett bete är magert? Hur avgör man det? Kan man göra så att ett bete som inte är magert blir det?
Delvis kan man kika på vad som växer där, och så kan man ju se hur hullet blir på de som går där sas. Det är en sak att tänka på ang fångisar dock - sockret. Och t ex de flesta ogräs är högt i socker, så ett bete som mest är 'skräp' växtmässigt kan förvisso vara magrare än ett frodigt bete med bättre växter. MEN, det kan också ha ett betydligt högre sockerinnehåll, som kan innebära problem om hästen är känslig för socker.
Sen varierar sockerinnehåll beroend epå väder och över dygnet med, så det är inte helt lätt.
Det finns inget fångmässigt jättebra sätt att göra ett icke-magert bete magert. Man kan låta bli att gödsla t ex, men då är det risk ogräset tar över och det blir högre socker.
Övervuxet bete är ur alla aspekter bättre än nytt, spätt bete. Så betessläpp EFTER midsommar, dvs inget gräs tills dess, låt hagarna växa upp och fröa av sig, är säkrare än vårsläpp. Du kan dock få problem med bönderna om du gör så, det är inte alltid de gillar det.
Tyvärr finns inga garantier för något bete att en fångis klarar det dygnet runt, det är så otroligt individuellt. Så du bör ha ett gräsfritt alternativ oavsett - för de där dagarna då det är stor risk att låta dem bete, och för att kunna begränsa intaget av gräs med genom att ställa dem där del av dag (iom du inte vill ha munkorg/betesbegränsare)
Jag har bara mina två hästar här, all hagmark är lånad av grannar. Vi har rätt mycket skog omkring och jag tror inte det skulle vara något större problem att haga in dessa skogar. Skogen är inte en kal granskog utan blandade träd och lite gräs emellan, är det bra? Vill att mina hästar ska tugga hela tiden.
Tugga hela tiden är bra, men inte alltid man KAN det med fångisar tyvärr. Men att sikta på det är helt rätt, sen kan man få överge det om det inte går. Skogsbete är mycket lämpligare än beta på vall. Dels är det skugga i skogen, och gräs som växer i skugga innehåller generellt mindre socker. Beroend epå VAD som växer i skogen kan det vara högre socker än något annat ändå såklart. Men har du möjlighet till skogsbete är det nog det bästa/magraste av dina alternativ =) Förhoppningsvis växer det 'glest' i skogen med, så de hittar 'lite mat på lång tid'.
Det var förra vintern min häst fick fång, för att hon hade för mycket tillgång till hö, så jag är så rädd när jag ger dom hö. Jag skulle t.o.m. vilja säga att jag har känslan av att hö är farligare än gräs p.g.a. det, så felbevisa mig gärna.
Hö är INTE generellt farligare än gräs. Hö är för övrigt ju just torkat gräs
Det som är den STORA skillnaden är att hö har ett fixt värde. Dvs du VET vad ditt hö innehåller varenda dag, och det förändras inte. Gräs däremot, det har du ingen aning vad det innehåller, och värdet kan inte bara ändras från dag till dag och från förmiddag till eftermiddag med.
Så, försök släppa hörädslan, men leta upp ett hö som passar, och se till att det är analyserat. Analysera gärna sockret med. Ett hö kan innehålla jättemycket socker, eller jättelite, men analyserar man så vet man.
Jag har dom i vinterhagen och en sommarhage nu, stängslar bort sommarhagen till frosten är borta, släpper dom i ännu en sommarhage efter det (vinter hage + två sommarhagar), och så får det vara hela sommaren. D.v.s. dom betar upp gräset i god tid och sen håller det kort (eller är det de kortaste gräset som är farligast?), stödfodrar ingenting på hela sommaren samt mycket motion. Om dom skulle visa minsta tecken på fång reduceras gräset genast.
Det korta gräset är farligast ja. Sen, din plan kan funka - eller gå åt skogen. Det är otroligt svårt att säga, det beror extremt mycket på individen. Men, en jätteviktig fråga är ju - vad gick de på i somras och hur gick det som sagt. Och om de då som du skrev gick på likvärdigt din plan och det fungerade - så är det ju väl värt att prova igen.
Men, ska man kolla rent skolboksmässigt så är din plan INTE den bästa. MEN, skolboksmässigt är hur JAG gör INTE det bästa heller. Och dina ponnyer klarade sig fint med ditt sätt förra sommaren - och mina klarade sig fint med mitt sätt. Medan mina skulle garanterat få fång av 'ditt' sätt - och dina kanske få fång av 'mitt' sätt'. Det visar på hur himla individuellt det är. Man får hitta vad som fungerar för ens egen häst/ponny liksom =)
Det finns också en gammal kohage som jag inte vet om den kommer användas, men det är taggtråd så den får jag haga om i så fall. Hagen kanske är lika stor som alla sommarhagar tillsammans, men halva hagen är gräs och andra halvan är skog utan gräs, men med mycket rötter osv. Om det blir så att kossor går i hagen är det väl inga problem att mina hästar går där efter, i samma hage? Då är det ju lite nerbetat också.
Inga problem ha hästarna där varken med kossorna eller efter kossorna. Det är tvärtom bara bra med 'sambete'. Det håller nere parasiterna och hästarna får hjälp att beta ner. Skogsdelen där av kohagen låter utmärkt.
Som du ser så är det svårt att råda. JAG skulle utan minsta tvekan om jag hade dina förträffliga möjligheter släppa mina på skogen utan gräs, och fodra med hö/silage hela sommaren. Men det finns ju mer än ett sätt som kan fungera, och vad som fungerar för just en viss häst är hemskt olika. Vissa fångisar går på normalbete utan 'konstigheter' och utan problem. Andra kan inte gå på minsta lilla gräs - och så alla varianter däremellan.