Det finns inga dumma frågor, bara dåliga kläder.Nu känner jag mig helt plötsligt lite dum som inte tänkte ut dessa alternativ
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det finns inga dumma frågor, bara dåliga kläder.Nu känner jag mig helt plötsligt lite dum som inte tänkte ut dessa alternativ
Eller bara låt grytan stå framme i fem timmar, det hinner den inte bli dålig på. Då släpper den ut sin värme i rummet där den tillvaratas.Dessa matematiska klurigheter som timprisvardagen bjuder på
Stod sent igår kväll och gjorde linsgryta till dagens middag. Just den här gången var det av praktiska skäl och inte pga elen, men det händer att vi gör det även av den anledningen. Så började fundera på detta:
Gör jag en gryta en timme innan jag går och lägger mig uppstår ju problemet att grytan fortfarande är varm när jag ska sova. Ställer jag in den i kylen får ju kylskåpet jobba extra och då dra mer el. Vilket av dessa hade ni valt?
1. Laga gryta för 150 öre kWh och låta den stå framme ca 5 timmar tills maken vaknar och ställer in den i kylen. (Vegansk gryta, hade inte övervägt om det var kött)
2. Laga gryta för 150 öre kWh och ställt in den i kylen som fick jobba extra för att kyla ner den under natten då priset var ca 200 öre / kWh
3. Lagat mat i ”vanlig” tid inför middag för 520 öre / kWh.
Eller bara låt grytan stå framme i fem timmar, det hinner den inte bli dålig på. Då släpper den ut sin värme i rummet där den tillvaratas.
Ja ursäkta, jag menade i mitt huvud att fem timmar går bra även om det är kött. Jag gör alltid så och även om det sällan hinner bli fem timmar så blir det ofta tre i alla fall.Nej det var ju också det som var alternativ nummer 1 men bra att tänka på det där med att maten avger värme! Det har vi blivit mycket bättre på, och försöker vara planerade nog så att all mat från frysen tinas i kylen.
Ja ursäkta, jag menade i mitt huvud att fem timmar går bra även om det är kött. Jag gör alltid så och även om det sällan hinner bli fem timmar så blir det ofta tre i alla fall.
Jag håller helt med .Lagat grytan och sen ställt den i kallt vattenbad för att kyla ner den snabbare och sen in i kylen.
Du vill gärna komma under 10 grader inom 4 timmar för att slippa dålig mage och det är väldigt svårt i rumstemperatur (om det inte är så illa med värmeräkningen att man skruvat ner rumstemperaturen till kylskåpstemperatur redan )Eller bara låt grytan stå framme i fem timmar, det hinner den inte bli dålig på. Då släpper den ut sin värme i rummet där den tillvaratas.
Det där är nog en teoretisk uträkning för jag har aldrig i hela mitt liv blivit dålig i magen trots att jag slarvat med matlådor i 20+ år.Du vill gärna komma under 10 grader inom 4 timmar för att slippa dålig mage och det är väldigt svårt i rumstemperatur (om det inte är så illa med värmeräkningen att man skruvat ner rumstemperaturen till kylskåpstemperatur redan )
Ja, det klart att det är en teoretisk uträkning eftersom vetenskap och växthastighet av sjukdomsframkallande bakterier inte kan förlita sig på anekdotisk bevisföring . Det innebär inte att just du inte har haft tur i 20+ år. Eller att du inte har en mage som tål lite mer än de flestas, vilket ju är skönt för dig men inte något som nödvändigtvis gäller alla .Det där är nog en teoretisk uträkning för jag har aldrig i hela mitt liv blivit dålig i magen trots att jag slarvat med matlådor i 20+ år.
Intressant, detta visste inte jag! Vi pratade just om detta här hemma igår, jag ska genast vidarebefordra infon till makenDu vill gärna komma under 10 grader inom 4 timmar för att slippa dålig mage och det är väldigt svårt i rumstemperatur (om det inte är så illa med värmeräkningen att man skruvat ner rumstemperaturen till kylskåpstemperatur redan )
Du vill gärna komma under 10 grader inom 4 timmar för att slippa dålig mage och det är väldigt svårt i rumstemperatur (om det inte är så illa med värmeräkningen att man skruvat ner rumstemperaturen till kylskåpstemperatur redan )
Jag bor i lägenhet i Sverige och jag vet inte ens om det går att stänga av värmen i min lägenhet.Jag bor i Storbritannien med sina ökända isoleringsproblem, så jag har blivit ganska bra på det här med att tolerera en lägre inomhustemperatur. Tycker oftast att det är jobbigt varmt och kvavt när jag hälsar på folk hemma i Sverige! Jag har en elfilt jag tar till när jag är kall "på riktigt", vilket oftast sker efter en extra kylig tur till stallet eller liknande, men oftast räcker det med raggsockar, myskläder och vanlig filt vid längre tids stillasittande.
Vi kör på tricket att stänga av värmen under natten och har den avstängd även under större delen av dagen. En vanlig vinterdag har vi värmen igång ca 8 timmar per dygn - i år kommer vi nog att dra ner till 7. Mellan maj och oktober har vi ingen värme igång alls.
Vi har testat att ha värmen igång på lite lägre temperatur dygnet runt istället, men det visade sig kosta mer i energiförbrukning för oss. Dock rör det sig om gasvärme, så det är nog inte jämförbart med särskilt många svenska alternativ.
Utöver ovanstående ska vi göra oss av med vår extrafrys (halv) som vi ändå inte behöver. Den är en kvarlämning från tidigare ägare och även om den är bra att ha kan vi gott klara oss på den halva frys som sitter ihop med kylskåpet.
Vi kommer även att ha värmen mestadels avstängd i gästrummet, tänka efter ett steg extra innan vi använder ugnen, och sambon kommer att dra ner sitt pizzabakande från 4 till 2 gånger i månaden (han har en speciell pizzaugn som värmer upp till 500 grader och alltså kostar en massa el).
Jag bor i lägenhet i Sverige och jag vet inte ens om det går att stänga av värmen i min lägenhet.
Värmen ingår som tornblomma säger oftast i hyran. Min hyresvärd som är almännnyttan ÖBo i Örebro, säger att de har haft billig energi i flera år (trots att de höjer hyrorna mer o mer) och har ingen tanke på att snåla med värmen i lägenheterna i vinter. Utan den ska få vara på 21 grader.... vilket gör att de kommer sänka på sina ställen då många lägenheter har varmare än det.
Jag vet att jag alltid är otrevlig, skriver otydligt, fel och som bäddat för att missuppfatta och reta upp sig på. Jag ber om ursäkt och ska leta fram artikeln och citera ordagrant.Nu tänker jag att de flesta lägenheter har fjärrvärme och då blir det inte samma ekvation som för elen. Men om det hade varit mer direkt eldriven värme hade det varit ett hån att kalla det "ingen tanke på att snåla" för att man har billig energi, i ett läge där hela Europa har energibrist och behöver hushålla mycket bättre med energi - oavsett om det kostar lite eller mycket för den enskilde eller det enskilda bostadsföretaget.