Ek(ologisk) mat?

Jag kommer att fortsätta köpa ekologiskt. Jag tror inget är svart eller vitt men att kunna bidra till en större biologisk mångfald räcker för mig. Jag tycker också ekologiskt är godare.

Har inte tittat på klippet men jag har blivit mer skeptisk överlag till forskningsrapporter som citeras hit och dit. Jag vill läsa hela och se vad resultaten grundas på, vem som betalade etc.
 
Jag tror att studien från Chalmers har räknat på hur det är i Sverige. Men jag är inte säker.

Och jag tvivlar på att ekoodling ger större skördar än konventionell, speciellt i längden då jordarna utarmas på näring och dessutom blir det ofta mycket ogräs i ekoodlingar i längden vilket leder till lägre skördar.
Jordarna utarmas inte eftersom man tillför näring, dock ej handelsgödsel som funkar som tvångsmatning för växterna. För att tillverka handelsgödsel så åtgår det ungefär 1 liter olja per kilo handelsgödsel. Den siffran är dock inte uppdaterad så kanske är det annorlunda nu. Om man bara använder handelsgödsel så utarmas däremot jordarna på mullämnen, vilket inte är bra.

Tvångsmatade växter är mer benägna att drabbas av sjukdomar. Gifter som sprids vid konventionell odling tar död på pollinerande insekter. Pollinerande insekter är superviktiga!! Utan dem så får vi ingen skörd av väldigt många grödor. Då spelar det ingen roll hur mycket vi gödslar med handelsgödsel för det blir ingen skörd utan pollineringen. I delar av världen så får människor gå runt och pollinera för hand eftersom de pollinerande insekterna är döda.

Ogräs hanteras på ett annat sätt i ekologisk odling.

Sen ska man ta i beaktande att det är skillnad på växt och växt. Exempelvis så finns det spannmål som får högre stjälkar än vanliga sorter. Det innebär att den konkurrerar mycket väl med ogräset som inte får tillräckligt med ljus p.g.a. den höga spannmålen. Dessutom går rötterna djupare ner i jorden vilket inte gör den så känslig mot torka.

Bara för att man odlar ekologiskt så betyder det inte att man bara slutar med handelsgödsel och giftbesprutning, man använder annan odlingsteknik, arbetar med växtföljd och lämpliga sorter för platsen/odlingstekniken.
 
Här är en artikel som skriver om en studie som gjordes på Chalmers i just det ämnet:

https://www.landlantbruk.se/lantbruk/forskare-ekologisk-odling-samre-for-klimatet/

Den där s.k. forskningen som artikeln du tagit fram pekar på, är ett fall av djurrättsaktivisterna på Chalmers, som planterar ett pressmeddelande, som misskrediterar allt som på något sätt har med djurhållning att göra.

Forskningen handlade egentligen om en mätmetod, för att mäta hur mycket koldioxid lagras eller släpps ut vid olika sorters markanvändning.
Detta hårddrogs sedan i ett pressmeddelande, där det dessutom stipulerades hur det fungerade i Sverige.

Sagda forskare är ingen specialist på jordbruk, utan på mätteknik.

Läs helst den här artikeln. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7110769

Den har en rättelse sist, jag citerar den här.

"Uppdatering: I den första versionen av denna artikel angavs att den studie som redovisas i den vetenskapliga tidskriften Nature slår fast att ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionellt odlad. Den vetenskapligt granskade artikeln i tidskriften säger inget generellt om klimatavtrycket av ekologisk mat, däremot att ett par ekologiskt odlade produkter ger större klimatpåverkan än konventionellt odlade. Artikeln har nu uppdaterats i linje med detta."


Ekologisk odling kräver nämligen att det finns ett kretslopp, där åkrarna gödslas med, hör och häpna, med gödsel från djur, t.ex. koskit blandat med halm, istället för att tära på den ändliga resursen fosfor, som ingår i konstgödsel. Konstgödsel tillverkas dessutom i en väldigt energikrävande process, och görs av kemiindustri i länder där den mesta elproduktionen kommer från fossila källor.

Om man då väljer att räkna som fan läser bibeln, t.ex. genom att inte ta med miljöbelastningen som konstgödseltillverkning innebär, samtidigt som tar fram det värsta räkneexemplet man kan hitta avseende produktionsminskning i ekologisk produktion jämfört med s.k. konventionell produktion, så kan man misskreditera ekologisk produktion rätt rejält...
 
Det är ju det som är problemet. Handlar det om en ren princip där vi ska sätta just principen 'ekologiskt' före den eventuella faktiska miljövinsten?
Jag tycker att det här ett nonsens argument.

För det kräver betydligt större utblick än det här, för att definiera "miljövinster".

Felaktiga odlingsmetoder i konventionellt lantbruk, är långsiktigt inte hållbara. Man riskerar (och det inträffar också på många håll) att minska odlingsjordens bördighet, öka jorderosionen, och till slut inte längre kunna odla alls.
Industriellt jordbruk i t.ex. USA, Sydamerika eller Australien t.ex., dras (regionalt inom länderna) med mycket stora problem.

Den "ideologiska" bakgrunden till det ekologiska jordbruket av idag, är att skapa ett odlingssystem som är långsiktigt hållbart, med förutsägbara (givet vädret då) skördar och andra utfall, med minimala utsläpp av klimatgaser och näringsämnen, och med ett ekosystem i balans.
 
Fast det gäller ju oavsett. Självklart är det också en faktor. En stor faktor. Men för att producera x kg mat krävs att man odlar upp en större areal vid ekologisk odling än vid konventionell. Och en större odlad areal ger mindre areal skog.

Det bästa hade varit om folk hade börjat bara köpa den mat de behöver, kombinerat med den odling som är bäst för miljön. Enligt studien från Chalmers är ekologiskt inte alltid mer miljövänligt än konventionell eftersom den kräver mer mark. Mark som annars varit skogsbevuxen.
Men det där blir helt tokigt.

Menar du att vi ska plantera igen vår åkermark i ännu högre grad och ännu snabbare än idag, och dessutom inte ta och bruka skogen?

För det var egentligen det som pressmeddelandet syftade på.
 
Jag tror att studien från Chalmers har räknat på hur det är i Sverige. Men jag är inte säker.

Och jag tvivlar på att ekoodling ger större skördar än konventionell, speciellt i längden då jordarna utarmas på näring och dessutom blir det ofta mycket ogräs i ekoodlingar i längden vilket leder till lägre skördar.
Nej, studien har inte generellt räknat på hur det är i Sverige. Det är någon enstaka mätning som gjorts här.

Läs studien istället för pressmeddelandet.
 
Jag handlar efter principen
1. Närproducerat ekologiskt
2. Närproducerat
3. Svenskt ekologiskt
4. Svenskt
Sen eko i möjligaste mån.

Man ska vara medveten om att det inte är svart/vitt. En del ekogrödor kräver t ex att man kör mer traktor än konventionellt odlat.
Tänker ungefär så också. Sen beror det lite på typen av vara hur hårt jag håller på prioriteringarna, speciellt när man behöver jämföra med ekonomin också. (Tysk mjölk kommer inte in i mitt hem, men tysk vitkål kan göra det.)

Men en viktig faktor är också valet av vilken vara man väljer från början. Mer morötter än paprika och mer korngryn än ris. Där tror jag man kan påverka mer än man tänker på ibland. Det kan bli lite snävt perspektiv om man bara jämför ekologisk/oekologisk paprika.
 
Det är ju det som är problemet. Handlar det om en ren princip där vi ska sätta just principen 'ekologiskt' före den eventuella faktiska miljövinsten?
Det måste man ju ytterst ta ställning till själv vad man har för åsikt och prioriteringar.
Ifall det kommer till att giftfritt och klimatsmart står emot varandra t.ex. Men det kommer ju att vara parametrar som skiljer sig beroende på vilken gröda vi pratar om och var den odlats.
Känns inte meningsfullt att leta efter det stora generella svaret som ger den ultimata vägledningen hur man ska välja. På principnivå kan man diskutera olika alternativ. I det konkreta köpbeslutet så blir i realiteten parametrarna olika för olika varor, vid olika tid och på olika platser mer relevanta.
 
Tänker ungefär så också. Sen beror det lite på typen av vara hur hårt jag håller på prioriteringarna, speciellt när man behöver jämföra med ekonomin också. (Tysk mjölk kommer inte in i mitt hem, men tysk vitkål kan göra det.)

Men en viktig faktor är också valet av vilken vara man väljer från början. Mer morötter än paprika och mer korngryn än ris. Där tror jag man kan påverka mer än man tänker på ibland. Det kan bli lite snävt perspektiv om man bara jämför ekologisk/oekologisk paprika.
Jag väljer också hellre svensk mathavre eller matvete än ris eller quinoa. Grönsaker i säsong är ett givet val.
 
Själv köper jag ekologiskt i stor utsträckning, och jag är väl medveten om att ekologiskt inte är det bästa ur alla synvinklar. Men det där med mängden bekämpningsmedel som man vräker ut gör att jag hellre tar den smällen. Sedan finns det absolut mycket som nog skulle kunna förbättras när det gäller gödsling av marker mm. Bäst vore ju om vi kunde sprida ut även vår avföring på åkrarna, så att de mesta av det växterna "tar" återförs.
 
Icke ekologiskt och import har inte med varandra att göra.

Du och flera andra har helt rätt i att överkonsumtion är ett ännu större, och delvis relaterat, problem.


Nu har jag sett klippet (om än något upphackat). Jag hann lägga till saker i mitt första inlägg också precis innan du svarade, vet inte om du hann se det.
Spontana tankar är att det finns bättre källor om du faktiskt vill sätta dig in i ämnet. Siffrorna känns lite off (har inte hunnit kolla) men ja, oftast krävs större arealer för ekologiskt vilket såklart är ett problem på en överbefolkad planet. Det kom som sagt nyligen en studie på det ämnet och naturskyddsföreningen har bemött den för vidare läsning.
Det han inte alls tar upp är biologisk mångfald, tex den dramatiska minskningen av vildbin och andra pollinatörer vilket drabbar både biodiversitet (i sin tur koldioxidupptag, förmåga för naturen att anpassa sig till nytt klimat mm) och ekosystemtjänsten att våra grödor faktiskt blir pollinerade gratis och utan miljöpåverkan.
Han verkar hoppa mellan gifter och näringsinnehåll. Cocktaileffekten finns mycket riktigt för lite forskning på men då brukar man tala om försiktighetsprincipen.
Givetvis är det lättare som konsument så länge det bara finns ett "rätt" och ett "fel". Så svartvit är dock inte världen och man måste såklart definiera vad det är man pratar om, tex bättre i vilket sammanhang.

Hur menar du att icke ekologiskt och import inte har med saken att göra? Kan man inte ställa inhemskt producerade ej ekologiska varor mot importvaror som inte är ekologiska mot varandra eller hur menar du?

Som en alldeles vanlig konsument med ingen eller liten kunskap om all den vetskap och vetenskap bakom konventionell odling vs ekologiskt odlat med alla parametrar som ingår i den säcken och de individuella säckarna - när jag står där i affären och väljer så tänker jag i allra första hand närproducerat och då ofta per automatik blir det då även ekologiskt, sen prioriterar jag ekologiskt till viss gräns - jag har svårt att förlika mig med att israeliska ekologiska slangggurkor som dessutom är hutlöst dyra är lika ekologiska här som de är i israel liksom. Ofta tänker jag "jag skiter i gurka, jag klarar mig utan det" för att jag inte kan avgöra vad som är mest rätt. Jag dreglar ibland efter färska hallon eller jordgubbar i december men fasen nä jag kan vänta till sommaren med att äta färska bär. Oavsett de är eko eller inte så är det ändå långväga gäster i hyllan Det är bara fel att köpa sånt nu. En av mina döttrar som är utbildad etolog talade om för mig att det är extremt vanligt att eko-hönorna (som är av samma ras som vanliga hönor i konventionella hönserier) kommer till slakterierna med brutna ben för att deras ben inte klarar den långsammare men ekologiska tillväxtkurvan - alltså är inte ekokyckling ett alternativ för mig.

Hur ska man veta, hur ska man göra rätt som en alldeles vanlig konsument?
 
Jag tycker att det här ett nonsens argument.
Jag lade inte fram något argument, jag ställde en fråga. Jag vill förstå, jag vill lära mig, jag vill kunna göra tydligare prioriteringar och den där videon, och det han länkar till gör mig mer förvirrad och känsla av att vara okunnig än jag var innan.
 
Vad talar konsumtionen av icke ekologiskt om då? Exv import av saker vi inte kan odla här?
Konsumtion av konventionella jordbruksprodukter talar väl i så fall om att väldigt många inte markerar mot konventionell odling och djurhållning.

Importerade livsmedel är ju ofta ekologiska, så just där finns väl ingen konflikt.
 
Hur menar du att icke ekologiskt och import inte har med saken att göra? Kan man inte ställa inhemskt producerade ej ekologiska varor mot importvaror som inte är ekologiska mot varandra eller hur menar du?

Som en alldeles vanlig konsument med ingen eller liten kunskap om all den vetskap och vetenskap bakom konventionell odling vs ekologiskt odlat med alla parametrar som ingår i den säcken och de individuella säckarna - när jag står där i affären och väljer så tänker jag i allra första hand närproducerat och då ofta per automatik blir det då även ekologiskt, sen prioriterar jag ekologiskt till viss gräns - jag har svårt att förlika mig med att israeliska ekologiska slangggurkor som dessutom är hutlöst dyra är lika ekologiska här som de är i israel liksom. Ofta tänker jag "jag skiter i gurka, jag klarar mig utan det" för att jag inte kan avgöra vad som är mest rätt. Jag dreglar ibland efter färska hallon eller jordgubbar i december men fasen nä jag kan vänta till sommaren med att äta färska bär. Oavsett de är eko eller inte så är det ändå långväga gäster i hyllan Det är bara fel att köpa sånt nu. En av mina döttrar som är utbildad etolog talade om för mig att det är extremt vanligt att eko-hönorna (som är av samma ras som vanliga hönor i konventionella hönserier) kommer till slakterierna med brutna ben för att deras ben inte klarar den långsammare men ekologiska tillväxtkurvan - alltså är inte ekokyckling ett alternativ för mig.

Hur ska man veta, hur ska man göra rätt som en alldeles vanlig konsument?
För att
Hur menar du att icke ekologiskt och import inte har med saken att göra? Kan man inte ställa inhemskt producerade ej ekologiska varor mot importvaror som inte är ekologiska mot varandra eller hur menar du?

Som en alldeles vanlig konsument med ingen eller liten kunskap om all den vetskap och vetenskap bakom konventionell odling vs ekologiskt odlat med alla parametrar som ingår i den säcken och de individuella säckarna - när jag står där i affären och väljer så tänker jag i allra första hand närproducerat och då ofta per automatik blir det då även ekologiskt, sen prioriterar jag ekologiskt till viss gräns - jag har svårt att förlika mig med att israeliska ekologiska slangggurkor som dessutom är hutlöst dyra är lika ekologiska här som de är i israel liksom. Ofta tänker jag "jag skiter i gurka, jag klarar mig utan det" för att jag inte kan avgöra vad som är mest rätt. Jag dreglar ibland efter färska hallon eller jordgubbar i december men fasen nä jag kan vänta till sommaren med att äta färska bär. Oavsett de är eko eller inte så är det ändå långväga gäster i hyllan Det är bara fel att köpa sånt nu. En av mina döttrar som är utbildad etolog talade om för mig att det är extremt vanligt att eko-hönorna (som är av samma ras som vanliga hönor i konventionella hönserier) kommer till slakterierna med brutna ben för att deras ben inte klarar den långsammare men ekologiska tillväxtkurvan - alltså är inte ekokyckling ett alternativ för mig.

Hur ska man veta, hur ska man göra rätt som en alldeles vanlig konsument?
Ekologiskt handlar om tillverkningen, med import tolkar jag det som att du främst syftar på transporten. Det är alltså olika nyttor, men ja självklart vill man (som sagt) ha ett tydligt rätt och fel. Naturskyddsföreningen säger generellt att ekologiskt är bättre oavsett land. Såklart har transport av torrvaror mindre klimatpåverkan än färsk frukt etc som måste flygas.
Ja, din dotter har rätt. Där skulle ju behövas annan ras. Ekoägg är helt annan sak, där är djurhållningen bättre. Läste nyligen en bok vid namn "Hur mår maten?" (Per Jensen) som var intressant i ämnet när det kommer till djurvälfärd och matproduktion, inte bara ekologiskt.

Jag köper bara svenskt kött. Ganska sällan eko tyvärr (pga priset). Mjölk och ägg eko och svenskt. Vegetabilier främst eko och i andra hand närproducerat, och sen spelar givetvis typ av vara och pris in också.
 
Konsumtion av konventionella jordbruksprodukter talar väl i så fall om att väldigt många inte markerar mot konventionell odling och djurhållning.

Importerade livsmedel är ju ofta ekologiska, så just där finns väl ingen konflikt.
Ja, precis så tänker jag också gällande markering och konsumentmakt.

Men jag undrar om du verkligen har glasögonen på när du tittar på varorna i affären? Är importerade varor oftast ekologiska? What? Skojar du med mig? Titta bara äppelhyllan. Inte mycket ekologiskt att hitta där.
 
Ja, precis så tänker jag också gällande markering och konsumentmakt.

Men jag undrar om du verkligen har glasögonen på när du tittar på varorna i affären? Är importerade varor oftast ekologiska? What? Skojar du med mig? Titta bara äppelhyllan. Inte mycket ekologiskt att hitta där.
Nej, inte oftast. Men inte heller helt sällan.

Finns det inte ekologiska äpplen, köper jag konventionella. Annars blir det orimligt, tycker jag.
 
Bäst vore ju om vi kunde sprida ut även vår avföring på åkrarna, så att de mesta av det växterna "tar" återförs.

Detta görs ju till viss mån idag och är ett jättebra exempel på återbruk av en restprodukt i samband med avloppsvattenreningen.

Däremot så är regeringen inne på ett förbud mot detta (spridning på åkrar), då det förutom fosfor innehåller gifter och mikroplaster så det är en låg andel av slammet som går att nyttja.

Enligt mig är det vansinne att gå den vägen, dvs sätta restriktioner på slutprodukten, istället för att arbeta från källorna och se till att vattnet som kommer till reningsverken är så fritt från oönskade ämnen som möjligt.
 
Detta görs ju till viss mån idag och är ett jättebra exempel på återbruk av en restprodukt i samband med avloppsvattenreningen.

Däremot så är regeringen inne på ett förbud mot detta (spridning på åkrar), då det förutom fosfor innehåller gifter och mikroplaster så det är en låg andel av slammet som går att nyttja.

Enligt mig är det vansinne att gå den vägen, dvs sätta restriktioner på slutprodukten, istället för att arbeta från källorna och se till att vattnet som kommer till reningsverken är så fritt från oönskade ämnen som möjligt.
Vansinnet är ju att från början blanda det rena och brukbara kisset och bajset med allt annat avlopp som oundvikligen kommer att innehålla diverse som inte ska ut på åkrarna.
Att tillåta obegränsat med tungmetaller i matproduktionen är väl inte något vettigt alternativ? Oavsett vad man i övrigt gör på kort eller lång sikt.
 
I alla år har vi väl alla, eller iallafall de flesta av oss hört saker som att "den ekologiska mjölken samlas i samma tankar som den koventionella, det handlar mer om en symbolisk gärning att handla ekologisk mjölk" och att "ekologiskt odlade grönsaker har sämre hållbarhet och förpackas därför oftare (plast) vilket tar bort den eventuella miljövinst ekoodlingen gör jämfört med konventionellt odlade grönsaker som oftare säljs i lösvikt".

Jag vet inte. I grunden är jag en hel del konspiratoriskt lagd och är generellt ganska övertygad om att vi är flådumma när vi tar till oss saker som multinationella intressen vill att vi ska tro på. Jag är också milt sagt övertygad om att politiker ofta är lika flådumma och i sin roll som påverkare är köpta av samma bakomliggande intressen. Jag tror vi med en 'osynlig hand' blir fösta i vissa riktningar, i stort och smått. Jag är ingen så kallad klimatförnekare men jag har åsikter som handlar om att jag tycker vi skulle ha hållt fast vid att prata om utsläpp och hållbara energilösningar istället för att sätta fullkomlig panik i folk som tror att jorden går under om 20 år.

Den här videon talar om ekologisk mat. Länkar till de källor av undersökningar och artiklar ligger under videon på youtube.
Jag känner mig okunnig, och jag har under många år känt att jag vet inte vad jag ska tro. På något sätt känns det bra att köpa ekologiskt, samtidigt så inser jag att det är ett sätt att köpa sig fri från det dåliga samvete jag borde ha/få när jag inte väljer ekologiskt. Och jag har många gånger undrat om jag är lurad att tro att vissa produkter skulle vara bättre än andra, i miljöns namn. I ecco-tidsålderns marknadsintressen är jag bara en okunnig och ovetande konsument bland alla andra. Jag vet inte helt enkelt. Gör jag skillnad när jag väljer ekologiskt? Självklart gör jag en jätteskillnad när jag handlar direkt från odlaren, men diskussionen bör väl hållas till vad som gäller generellt och hur de flesta handlar sin mat - distribuerad till butik.


Hur går era tankar om detta?

Det är svårt! Jag har läst en del kurser där ekologiskt vs. konventionell odling osv. tagits upp ur olika aspekter så skulle jag säga att det finns inte direkt något helt sant svar.
Jag läste miljövetenskap på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och bara där finns det väldigt olika uppfattningar om konventionell och ekologisk odling. Med det sagt kan man garanterat hitta forskning som stödjer det man vill tro är bäst, oavsett om det är ekologiskt eller konventionellt.

Iaf då handlade det mycket om ekologiskt ger sämre avkastning, vilket jag tror nog kan stämma i många fall men beror säkert på vilken gröda man studerar plus att väderförhållanden osv. spelar in.
Vilket då kommer in på debatten, det finns många människor i världen som inte har nog med mat, ska vi då odla "bättre" mat men som kanske räcker till färre (nu är ju inte Sverige ett stort exportland på grödor)?

Ekologisk odling ger mindre utsläpp av CO2 på ett vis eftersom du inte använder konstgödsel, där det är just processen att framställa det som är väldigt energikrävande.
Men LCA på t.ex tomater visar att om man i Sverige väljer mellan ekologiska tomater odlade i Spanien som sen transporterats hit har väldigt lik miljöpåverkan som konventionellt odlade tomater i växthus i Sverige.

Men med ekologiskt har du ju även aspekten med bekämpningsmedel, även om jag har förstått att det finns olika åsikter om att vissa biologiska bekämpningsmedel som används i ekologisk odling inte alltid är så bra.

Men för min egen del (som jobbar med förorenade områden) så tänker jag mest på bekämpningsmedelsbiten dels i att släppa ut mindre i miljön men också för de människor som faktiskt jobbar med det. Skyddsutrustningen för folk som jobbar med farliga kemikalier är ju obefintlig på vissa ställen i världen.

Sammanfattningsvis tycker jag också att det är väldigt svårt trots att jag läst om det och jobbar med miljö. Jag kan själv tycka att det blir jobbigt att ta in alla aspekter hela tiden och köpa det som är "bäst" när man ska handla. Jag köper långt ifrån allt ekologiskt, jag tror man får välja lite själv vilken aspekt man tycker är viktigast.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp