Sv: Dressyr/skogen
Det roliga med honom är i skritten drar han inget allt.. Sen såå ifall ja skulle rida dressyr på honom såå blir de typ bara "fel" av allt ihoppa.. såå att säga.. tyvärr såå har inte vi några backar här eftersom de inte knappt finns några ridvägar kvar..
Ifall han skulle gå i form i skogen i traven såå skulle han bara öka osv..
Dålig balans? Taskig teknik? Lite spänd ryttare kanske?
I en sån situation skulle jag bara träna kortare övergångar till trav och fokusera på att få dom bra först och främst innan man tränar några längre sträckor. För hästarna är i regel inte starka nog och har tekniken till att trava balanserat i lite saktare (dvs normalt
) tempo mer än ett par steg till att börja med.
Försök att få hästen läänga sin överlinje (fick jag så lov att göra när jag enbart red barbacka för att inte studsa av.. men det gav resultat!) och verkligen framåt nedåt med nos och hals. Du ska känna att den sträcker på sig ända bak till svansen.
Då ber du enbart med sits och tanke om trav. Eventuellt lite skänkel om det behövs förstärkning. Tänk att hästen ska uppåt och liite framåt när du sätter igång till trav och att ena bakbenet ska "leda" dvs starta traven. Även fast det i praktiken inte kommer bli ett "ledande" bakben iom att traven är tvåtaktig är det bra att man får känslan av att det kommer bakifrån och att hästen blir medveten om sina bakben. Låånga tyglar om det finns minsta risk för att den kortar ihop sig annars, och för att du inte ska få som reflex att dra åt dig tyglarna när det är trav på gång utan rida framåt med magen och vara eftergiven i handen.
Första gångerna så kommer hästen troligen sträva uppåt i övergången. Då avbryter man och får tillbaka avslappningen och den lite överdrivna sökningen. Sen provar man igen när det känns som att det återställts, och några försök om igen tills hästen går över i trav med bibehållen längning i överlinjen. Tänk som sagt på att själva övergången ska genomföras genom att släppa upp och fram hästen med sitsen, hästen ska lyfta sin rygg in i trav.
Om hästen sen tappar avslappningen efter ett något steg så ser man till att bibehålla lång tygel, bromsa hästen genom att luta sig lite tillbaka, "ptroa" och eventuellt krama i tygeln men utan att korta den för mycket och absolut inte dra. Och så börjar du om igen med övergångarna.
Anledningen att jag upplever att detta brukar fungera bra är för att travarna i regel använder felaktig teknik (ur ridaspekt) i traven. De vrider höfterna framåt i varje steg vilket gör dom väldigt ostabila och icke-bäriga. Kan ta lång tid att lära bort. Men genom att hålla en lång överlinje och försöka hålla koll på bakbenen (lättast att bara hålla koll på ett bakben i taget till att börja med) så har hästarna svårare att röra höfterna för mycket i sidled och därmed bli obalanserade. För att kunna göra det så måste de låsa ryggen mer eller mindre.
Lite svamligt inlägg, men så här har jag "lärt" de två varmblod jag haft att trava med bättre teknik när man rider ut. Att bara trava på känns inte som att det ger så mycket, hellre 6-7 bra travsteg totalt under en ridtur än 1000 kassa