Peter Kallings
Han har varit med på flera ryttarträffar för oss (ft) och är väl insatt i dessa frågor. Jobbar även ihop med FEI.
benjamin skrev:
Vad jag menar med dömer ut är att en duktig tävlingshäst inte kan fortsätta sin karriär och blir värdelös ur tävlingssynpunkt.
Jag syftar här bl.a på en av våra ponnyer som har fått problem med exem. Så länge han behandlas med horsol så kliar det inte. Men när vi slutar så kliar det. Eftersom den tävlar nationellt så handlar det om meeting. Vi måste sluta behandla ponnyn 4 dygn före tävling. Sedan är ju oftast tävlingen 3 dygn vilket innebär en vecka utan behandling. på den tiden hinner exemet dessvärre komma tillbaka.
Horsols verksamma substans är acitylsalicylsyra som finns i ex. magnecyl. Men dosen acitylsalicylsyra är extremt liten så man skulle behöva flera liter horsol för att dämpa feber o värk för några timmar hos ponnyn och dessutom då skulle ponnyn dricka det. Horsol ges endast i 20ml (två kryddmått) och läggs i hårremmen.
Ja, om det vore så enkelt :smirk: .... dessvärre är ju ex. exem och ibland mugg obotligt men kan hållas borta med medicin
Här håller jag med. Vi måste fundera över vad som är bäst för våra hästar och därför, tycker jag, i frågasätta vissa preparat som står på dopinglistan.
Så här står det på N-vets hemsida om Horsol:
"Horsol
Utvärtes lösning för hästar med man- och svanseksem
Tillverkare: Fendigo SA
Komposition: Salicylsyra, fettsyror.
Under betessäsongen utvecklar vissa hästar eksem i man och svansregionen. Tillståndet är särskilt vanligt hos Islandshästar. Orsaken anses vara en ärftlig benägenhet att utveckla överkänslighet mot bett av knott. Det finns inga botemedel utan behandling går ut på att lindra symptomen.
Horsol verkar klådstillande samt hjälper till att återge huden dess normala mjukhet och kondition.
Horsol är enkelt att administrera. Man droppar helt enkelt lösningen på utsatta områden och behöver inte gnida in medlet. Till att börja med ges Horsol 1 gång dagligen under 7-10 dagar. Därefter ges Horsol 2-3 ggr per vecka allt eftersom tillståndet normaliseras.
För att nå bästa behandlingsresultat bör man fortsättningsvis vidtaga åtgärder för att minska knottangrepp på hästen, t.ex genom att undvika utevistelse de timmar på dygnet då knotten är mest aktiva. "
Jag antar att preparatet finns med på listan pga Salicylsyran, som finns i ett flertal andra läkemedel, med annan/större effekt.
På de flesta dopingproverna kontrolleras om hästen har tex koffein i sig eller ej. Mängden kontrolleras inte alltid då det är en dyrare och svårare process. Jag förstår ditt dilemma men även de som jagar dopingen. Men ansök om dispens då?
Är det en islänning du har?