- Svar: 42
- Visningar: 4 512
I Björklinge utanför Uppsala hittade en svampplockare en död hästkropp. Hur kroppen har hamnat där är ännu oklart och händelsen är polisanmäld.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Generellt så brukar inte miljöbrott gå hand i hand med helt fläckfri djurhållning. Det finns givetvis massor undantag, men...Det är väl kommunens miljökontor som har tillsynen över själva "dumpa i skogen"-saken?
Men jag antar de handläggarna får en allmän uppfattning om stället och rapporterar till Lst om de ser saker som de tycker gör att det finns anledning att överväga om en djurskyddskontroll kan behövas också.
Läser du överhuvudtaget vad jag skriver? Du hittar på och drar slutsatser långt över vad jag skriver och verkar själv inte känna till vilka regler som finns och varför.Så du tycker alltså lagstiftningen ska göra skillnad på tamdjur och tamdjur?
Hur ska myndigheterna veta vilket av de i skogen dumpade tamdjuren som bara fått närproducerat foder, som medicinerats eller som har farliga parasiter?
Hur många djur ska det vara OK att dumpa "i skogen"?
28 avlidna lamm? Tre gamla mjölkkor? En häst vart femte år?
Var "i skogen" ska man då få dumpa de avlidna djuren? Vilket ska skyddsavståndet till vattendrag vara? Kan vi garantera hälsan för svamp- och bärplockare?
Läs på ordentligt om lagstiftningen och varför den finns.
Det är många som tänker kort, och tycker att något enstaka dumpat djur spelar ingen roll, men problemet är, att om det blir OK att dumpa djur "i skogen", så kommer det att hamna väldigt många dumpade djur "i skogen"...
I civiliserade samhällen, både för människors och djurs hälsa, så har vi slutat med att dumpa avfall direkt på gatan (eller "i skogen") och skaffat oss system för insamling av sopor, döda djur samt reglering av avloppssystem.
Du är etiskt, moraliskt och framför allt smittoskyddsmässigt "ute och cyklar".Läser du överhuvudtaget vad jag skriver? Du hittar på och drar slutsatser långt över vad jag skriver och verkar själv inte känna till vilka regler som finns och varför.
Jag upprepar en gång till: att lägga en hästkropp ute i skogen är i normalfallet där det inte finns misstanke om smittsam sjukdom eller andra särskilda skäl som t.ex. att någon bor intill är ingen stor sak ur miljö- eller smittskyddssynpunkt. Det är så helt enkelt, det förstår alla som tänker efter lite.
Att det finns en lagstiftning mot det beror säkert på att om det var tillåtet finns en risk att det skulle missbrukas. Men som jag skrev, det är inte lagstiftningen jag diskuterar.