Jag vill inbilla mig att det först att viktigt att definiera uttrycket halvhalt, vad det faktiskt är och varför man använder det, då det verkar förekomma viss förvirring.
En halvhalt är
en tillfällig samling under rörelse där hästen förkortar steget utan att takt eller energi går förlorad. Det innebär att hästen vinklar sina bakben mer, kommer närmare tyngdpunkten bär mer vikt på bakbenen.
Det man förlorar i längd ska man vinna i höjd. Halvhalter används
för att bibehålla, återställa och eller öka balansen hos hästen och för att förbereda den (dvs balansera upp) för att något nytt kommer t ex byte av riktning eller gångart.
Hur en halvhalt ”ser ut” beror helt på hästens (och ryttarens) utbildningsnivå och hur hästen svarar på hjälpen. När man introducerar halvhalter på ridskolan så förenklar man det precis som man förenklar allt annat någon ska lära sig för första gången. Du börjar t ex inte räkna ekvationer innan du lärt dig alla räknesätt, prioriteringsregler osv. Precis på samma sätt sker ridutbildning både genom praktik men också teori, vilket tyvärr har tappats mycket på ridskolan. Det innebär i vilket fall att man lär ut en halvhalt i första steget ungefär som att man rätar upp sig och kramar tyglarna lätt och kvickt ett par gånger. Ju längre man kommer i sin ridutbildning desto mer finjusterad blir man.
Även hästen måste lära sig vad en halvhalt är, det är inget den kan från början. Så på en unghäst räcker det inte att ”spänna magen lite”, som det gör på en välskolad häst, utan den måste också lära sig steg för steg med början i övergångar.
En annan faktor i att en halvhalt ska kunna utföras korrekt är att hästen går framåt av sig själv och att ryttaren inte behöver driva (medvetet eller omedvetet) i alla steg. Behöver du driva samtidigt som du ber hästen vänta (vilket du gör i halvhalten) blir det dubbla budskap och väldigt förvirrande för hästen. Det innebär att den måste veta vilka hjälper som betyder vad (skänkeln = mer energi och handen = vänta. Det är väldigt vanligt att hästar går framåt på eftergiften). Och ryttaren måste kunna sitta passivt utan att inverka alls. Har du bett hästen trava ska den göra det tills du ber den gör annat, men det kräver ju att du inte ger massa andra signaler omedvetet, vilket händer hos orutinerade ryttare. Därför har vi ridskolehästar som klarar det. Hade vi haft känsliga tävlingshästar överallt hade ingen lärt sig att rida.
Så summa summarum är att att hur en halvhalt ser ut eller utförs beror på hästens utbildningsnivå, syftet med den och hur hästen svarar på signalen.