Det finns inga hästtandläkare!!

Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Det är väl inte så intressant att fortsätta tjata, men ett klargörande här. Du skriver:
Det är ju rätt och riktigt att veterinärutbildningen inte ägnar flera månader åt tandvård i allmänhet eller hästtandvård i synnerhet. Tyvärr är det väl så inom många utbildningar att specialiseringen tillkommer efteråt, alltefter den enskilda individens intresse.

Vad jag tycker inte framgår eller kanske kan misstolkas är att du får det att låta som om veterinärer endast skummar sig igenom 5,5 år.
Det jag skrivit om den korta hästdelen i utbildningen, gällde inte tandvård, dvs vi talade inte ens om tandvård specifikt. Man täckte in hela hästen på c:a 2 veckor, förutom grundläggande utbildning som gäller för djur i allmänhet. Att man inte ägnade mycken tid till hästens tänder, var mitt antagande. Det skulle förvåna, om någon efter den utbildningen ens är i närheten av att kunna kalla sig "hästtandläkare"!

Jag har inte uttalat mig om utbildningen i övrigt utan endast konstaterat, att hästdelen skummades över.

Observera slutligen att informationen kom från tjejer, vilka var i slutet av sin utbildning. Alltså inte mitt eget påhitt.

LIA
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Instämmer med PL. Syftet med mitt inlägg var dessutom att klargöra att all den kunskap veterinärstudenter läser sig till under den prekliniska delen av utbildningen (som de ämnen jag redan nämnt m fl) till stor del grundlägger förståelsen även för det enskilda djurslaget, däribland just häst.

Utbildningen inom hästmedicin och -kir spänner över betydligt längre tidsperiod än vad du beskriver. Kanske lite dumt att skrämma upp hästägare med att veterinärer bara skummar sig igenom hästdelen av sin utbildning, utan att först ta reda på fakta?

Veterinär får naturligtvis utföra kirurgiska ingrepp som t ex vargtandsextraktion i stallet. Poängen är att en dylik operation inte får utföras av icke-veterinär, oavsett var denna befinner sig. Såvida inte en veterinär står bredvid och tar på sig ansvaret. För komplikationer efter ett ingrepp utförd av en icke-behörig person ersätts definitivt inte av försäkringsbolagen. Tandextraktion bör inte heller utföras utan sedering och smärtlindring, mediciner som endast får ges av veterinärer eller behörig djurvårdare (mao m C15 utbildn) under ledning av veterinär.

Att kirurgiska ingrepp på djur inte får utföras av annan än veterinär
är inte ett påfund av försäkringsbolagen utan en paragraf i djurskyddslagen.

Vargtandsborttagning (eller annan tandextraktion) som utförs på ett korrekt sätt medför inte att tandrester sitter kvar och vållar hästen smärta.

Jag skulle inte vilja bli sövd av någon som saknar utbildning och möjligheter att snabbt sätta in rätt resurser vid en ev komplikation, skulle ni? Däremot skulle jag (om jag var häst) fullt ut lita på flertalet hästtandtekniker har stora kunskaper vad gäller det vida begreppet raspning, och därmed glatt spärra upp käften. Detsamma skulle jag göra för TL:isterna och den svenska veterinärkåren.

Färdigdiskuterat för mig.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Konstigt att dom som är inne i utbildningen kommer med sådana uppgifter, om dom inte stämmer. Tycker du inte?
Eftersom du verkar sitta inne med annan information, kan du (eller tantEster) väl berätta, hur många timmar/dagar man läser specifikt häst?

LIA
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Jag har inte tillgång till kursplanen som den ser ut idag.
Jag har dock genom sett vad nykläckta veterinärer kan.
Studenterna är med rätta förbannade därför att det snålats in på praktiska delar av undervisningen. Det blir lätt så att det överdrivs i ett sånt läge.
Att de praktiska färdigheterna hos de nykläckta veterinärerna långsamt blivit sämre har varit en trend ett antal år. Då måste man också betänka att den svenska veterinärutbildningen varit väldigt stark just på den praktiska sidan tidigare.
Det har dock alltid varit så att slumpen till en del fått avgöra vilka praktiska saker man fått se eller deltaga i, det går inte att beställa fallen men det är klart att ju mindre praktisk tid o ju färre fall dess mindre chans att se olika saker.
Vad de senaste nedskärningarna ger för resultat ifråga om färdigheter eller brist på sådana får vi snart se.
PL
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

LIA skrev:
Konstigt att dom som är inne i utbildningen kommer med sådana uppgifter, om dom inte stämmer. Tycker du inte?
Att det skulle röra sig om så lite veckor som du skrev är klart felaktigt. Jag tror det lätt blir missförstånd när man inte är insatt och bara hör ett par missnöjda studenters klagolåt.

Eftersom du verkar sitta inne med annan information, kan du (eller tantEster) väl berätta, hur många timmar/dagar man läser specifikt häst?

LIA
Det är helt omöjligt att ange i timmar eller veckor vad det rör sig om, eftersom största delen av utbildningen inte är indelad djurslagsvis.

Vill du ha en överblick så finns studiehandboken för veterinärprogrammet tillgänglig för alla på denna del av SLUs hemsida.

Där kan du, om du vill, roa dig med att titta ut vilka kursplaner som har djurslaget "häst" i innehållet - dessa är betydligt fler än de kurser som har "häst" i rubriken.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Lord Owen skrev:
Antagligen skrev du fel men jag kan inte låta bli att föreställa mig en drogad häst med en sådan där naRRmössa med pinglor på huvudet :rofl: :rofl: :rofl:

Nä, jag stavade faktiskt rätt ;) Har för mig att den är röd/blå med långa öron, dock utan pinglor. Min lilla islänning somnade inte på första sprutan och fick därför en dos till och då var han riktigt flummig i narrmössan. :rofl:
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Nej, det var utbildningen i skolan vi talade om.

Zesel, det var ingen klagolåt jag lyssnade till, utan flera lugna samtal under den ganska långa tid, som jag tillbringade där.
Förstår inte vad studiehandboken skulle ge mig i detta fall.
Att man som bas läser allmängiltlgt om djur är redan konstaterat, om du läser tidigare inlägg.

Som jag också sagt, vet jag inte av egen erfarenhet, hur kurserna ser ut. Har dock ingen anledning att betvivla dom (i mina öron förvånande) uppgifter jag fick.

Nog borde det väl finnas någon här som av egen eller bekantas erfarenhet, vet hur det ser ut?
I vilket fall är vi nog ganska överens om, att man inte blir hästtandvårdsexpert efter genomgången veterinärutbildningen?

LIA
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

LIA skrev:
Zesel, det var ingen klagolåt jag lyssnade till, utan flera lugna samtal under den ganska långa tid, som jag tillbringade där.
Förstår inte vad studiehandboken skulle ge mig i detta fall.
Att man som bas läser allmängiltlgt om djur är redan konstaterat, om du läser tidigare inlägg.Som jag också sagt, vet jag inte av egen erfarenhet, hur kurserna ser ut.
Men det är ju det jag menar - i studiehandboken finns förvisso inte små detaljer av målbeskrivningar, men upplägget på kurser och innehåll finns där. Där kan du läsa att det till exempel finns till exempel en 4 veckors period med hästmedicin, 7 veckor hästkirurgi och hovkunskap bland annat Kursplanerna börjar nå´nstans på sid 40. Detta är bara ett litet urval som exempel.

Har dock ingen anledning att betvivla dom (i mina öron förvånande) uppgifter jag fick.
Jag betvivlar dem starkt, av de anledningar jag redan nämnt. Det är lätt att missförstå missnöjda studenter, jag har själv hört dem i mina egna öron.

En klagolåt kan vara i lugn och stilla ton också, och jag förstår dem helt och fullt - de var nog bara inte särskilt objektiva då de inte blivit juste behandlade från skolans håll.
Ett mindre antal elever drabbades hårt och plötsligt av försämrad undervisning när hästjouren stängde, men det gällde inte alla.

Nog borde det väl finnas någon här som av egen eller bekantas erfarenhet, vet hur det ser ut?
Ja! Det gör jag. Jag vet hur det ser ut.
I vilket fall är vi nog ganska överens om, att man inte blir hästtandvårdsexpert efter genomgången veterinärutbildningen? LIA
Expert kan man inte kalla sig, nej ;) .

Men man är ju som nykläckt inte expert på någonting annat heller - har dock en bra grund att stå på.
Även inom hästtandvård - om man varit intresserad under utbildningen.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Jag vet inte hur utbildningen i detalj ser ut idag men jag ser resultatet o det är fortvarande bra. Dagens nykläckta veterinärer är visseligen inte lika väl förberedda på att jobba helt självständigt som de för 25 år sen men det är heller inte lika nödvändigt.
Då jobbade 95% av alla 5:e årskursare en sommar på distrikt helt ensamma, grannveterinären var oftast en kurskamrat. Idag kommer de som fortvarade tjänstgör på distrikt till en station där det alltid finns någon att rådfråga.
Zesel har helt rätt i att veterinärutbildningen är en bra grund att stå på när det gäller att jobba vidare på tänder. Några veckors utbildning i USA kommer inte i närheten när det gäller helhetsperspektivet.
Intresserade humantandläkare som utbildar sig på hästtänder är utmärkta sammarbetspartners för veterinärerna men en tandläkare som går en kort utbildning på hästtänder blir inte automastiskt bättre på rutinjobbet än en veterinär som går samma utbildning.
Underskatta inte de sammanlagda kunskaperna om veterinärutbildningen i den här tråden!
PL
 
Senast ändrad:
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Man får hoppas, att studiehandboken bättre speglar verkligheten än studenternas utsagda erfarenheter. Längre än så kommer vi tydligen inte själva.

LIA
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Nej, längre än så kan du inte komma när du inte är öppen för agrument och fakta från personer som så uppenbart är bättre insatta än du.

Att försöka överbevisa dig känns som slöseri med tid, förmodligen inser du själv att du har fel, men tillhör gruppen som vill undergräva förtroendet för veterinärkåren. Jag har svårt att förstå varför, men kanske har du dina personliga skäl.
 
Senast ändrad:
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Min kallar sig hsttandvårdare och inte hästtandläkare. Vilken även har ett samarbete med en veterinär för såna "ingrepp" som kräver detta. Tex om hästen måste få lugnande etc.
Han har hjälpt oss mkt och har bara bra erfarenheter av honom.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Jag är vidöppen för fakta! Och lyssnar på och väger gärna argument.
I det här fallet finns olika versioner från folk som borde veta/säger sig veta. Jag har lyssnat på båda sidor och konstaterar att jag inte vet, vem som har rätt. Där står det nu för min del. Jag behöver alltså inte överbevisas, eftersom jag inte har egna åsikter i det här fallet, och därmed inte har fel (eller rätt).

Däremot är jag fundersam över din aggresivitet.
Att påstå att jag skulle "tillhöra gruppen som vill undergräva förtroendet för veterinärkåren" tycker jag var magstarkt. Varför i all världen skulle jag ha intresse av att göra det? Jag visste inte ens om, att en sådan grupp existerar. :confused:

Min uppfattning om veterinärer, är att det finns bättre och sämre, sådana som inger förtroende och sådana som inte gör det, liksom i alla andra yrken. Så nu vet du det.

LIA
 

Liknande trådar

Träning Min unghäst född -10 har aldrig riktigt accepterat bett. Munnen är kollad,allt ser bra ut. I början så hade vi 3-delat tränsbett,vilket...
Svar
12
· Visningar
1 545
Senast: Ridinglady
·
  • Låst
Hästvård Jag sitter och kollar efter någon som kan raspa tänderna på min kusins häst, jag känner inga där hon bor och har därför inte heller en...
Svar
2
· Visningar
1 241
Senast: Boj
·
D
Hästvård I mars nån gång hade jag ute en veterinär som påstod sig vara tandspecialist på hästar. Har även varit jobbat som humantandläkare i 17...
Svar
11
· Visningar
2 306
Senast: Dundret
·
B
Hästvård Ska försöka skriva det här så kortfattat som möjligt så att ni lättare kan läsa. :angel: Det hela började för 3 veckor sedan med att...
2 3
Svar
52
· Visningar
6 310
Senast: Iso
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp