Det finns inga hästtandläkare!!

Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Mycket viktiga synpunkter.

Jag tror att man ska vara försiktig med att dra för stora slutsatser av det man hört om neddragningarna inom hästutbildningen för veterinärer - pratar man med missnöjda studenter som precis fått veta att de inte får samma chanser till praktisk undervisning som tidigare års studenter så kan det låta betydligt värre än vad det är.

Den praktiska utbildningen ser också, precis som peter_lundin skrev, annorlunda ut idag än för 30 år sedan, men man ska komma ihåg att en massa moderniteter tillkommit under dessa år och att eleverna kanske i större utsträckning är med under mer specialiserade ingrepp och undersökningar (till exempel när T.L. är på plats!), i stället för att själva hålla i raspen eller öva på kastrationer ( :crazy: ) . Bra och dåligt, alltså.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Jag ifrågasätter inte på något sätt TLs kunnande men han har likväl ingen legitimation som har något med djur att göra o skulle aldrig någonsin påstå något sådant.
En legitimation är ngt som är klart reglerat i författningar o inget man kan tycka att ngn har pga kompetens.
Det finns förresten inget som heter narkosläkarleg. en leg läk är en leg läk, vilken specialistkompetens o därmed behörighet denne har är en annan sak.
PL
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Ett tillägg;
veterinärer är inte tandläkare. Av den anledningen vore det ju utmärkt om humana tandläkare kunde gå en fortbildningskurs för att därefter kunna arbeta även med olika djurslag. De behandlingar jag då avser är t ex tandlagningar och rotfyllningar (och annat otäckt som man får gåshud bara av att tänka på). Nu tycker jag att det vi gör i hästars munnar inte riktigt kan klassas in som vanligt "tandläkargöra". Här handlar det i stor utsträckning om att korrigera bettfel eller vassa emaljåsar med hjälp av att behandla enskilda tänder bla genom raspning, manuell eller maskinell. Hästars tänder växer så gott som livet igenom och ingreppet kan inte på något sätt liknas vid de korrigeringar som görs i folkmun (hihi). I de fall det är indicerat att t ex rotfylla en tand ska detta naturligtvis endast göras av person med tandläkarutbildning/påbyggnadskurs. Så gäller ffa inom smådjurssjukvården där man har helt annat sjukdomspanorama än i hästmunnen, med bla tandstensangrepp som kan leda till peridontala sjukdomar och på sikt tandlossning. Detta är en helt annat sorts tandvård än den som (vanligen) behövs hos häst.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Roligt att det blev en bra diskusion om det här!

Men det märks tydligt att det finns "två olika sidor" bland de som är lite mer insatta i ämnet.. I varje inlägg kan man antyda att denna personen är på den ena - eller den andra sidan.

Hmm...Intressant..!
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

TantEster skrev:
Hästars tänder växer så gott som livet igenom och ingreppet kan inte på något sätt liknas vid de korrigeringar som görs i folkmun (hihi).

En liten kommentar bara:

Hästars tänder växer inte. De utvecklas. Hästar har något som kallas för fördröjd-rotutveckling. Detta fungerar så att vid ungefär 4års ålder (när den växlat sina mjölktänder) består hästens tänder bara av själva "kronan", alltså hela tanden består av krona (även det som befinner sig flera centimeter ner under slemhinnan). Efter det - när tandplanet börjar att slitas (genom tuggrotationens eget slitage) börjar så småningom tandens rot att bildas. Sen, när hästen är mellan 12-14år, då består halva tanden av krona, - och halva av rot (fortfarande finns en hel del krona kvar under slemhinnan). När hästen passerat denna åldern, då börjar roten succesivt "ätas upp nerifrån" och så småningom återbildas till ben/skelett. Genom sina tuggrörelser sliter hästen sen ner den sista biten av kronan som finns kvar - och sen är tanden slut. En häst kan inte tugga med en rot-stump.

Det jag vill förklara med detta är att alla hästar har en viss substansmäng krona (innehållande emalj naturlivtvis efter som det är emaljen de tuggar sönder maten med) att använda genom livet. Mer får de inte, för när den är slut - ja då kan de inte tugga länge och då dör de förr eller senare. Det enda vi kan göra, det är att ta bort tandsubstans - och tar man bort onödigt mycket väldigt ofta kan man nog räkna ut själv vad som händer..
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Instämmer, för att inte tala om molarextraktioner, jag har gjort det på döskallar o det var svettigt nog. P4 på hund kan vara svettigt nog men där har man ändå ganska god åtkomlighet.
Sen är ju inte tandläkare fullkomliga heller, jag vet då fall där de klantat till det på folk så varför inte på häst.
Veterinärer har en fördel i att vara vana vid att ge sig på lite av varje utan ngn bestämd metodik att följa.
PL
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Roten äts inte upp utan skjuts uppåt efter det att tillväxten är avslutad det är på det sättet hästen får mer att tugga med andra halvan av livet.
PL
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

"Äts upp" eller "skjuts upp", i vilket fall kan de inte tugga med roten när krona och emalj är slut.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Äts upp eller skjuts upp eller växer fram tills dess att hästen börjar åldras... Ursäkta om jag valde ett klumpigt uttryckssätt, men nog brukar man säga att tanden växer fram!? Tanden i sig växer inte.

Apropå felande tandläkare läste jag i ortsblaskan att en 70-årig patient av misstag svalt tandläkarborren... Man får ju hoppas att den var avstängd! :rofl:
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Det intressant tycker jag är att du som anser dig så insatt i ämnet påstår att de som går USA utbildningen går 2 veckor, det är helt felaktigt.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Sen är ju inte tandläkare fullkomliga heller, jag vet då fall där de klantat till det på folk så varför inte på häst.

Nej men snälla nån, det var väl ändå inte vad diskussionen gällde. Jag vet också veterinärer som inte har varit fullkomliga, och klantat till det enormt. Men va fasen, det var ju bara ett djur. :mad:
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

lånar knapp:

nu blir ja en del orolig.. är juh själv inte så insatt i de här med tänder så jag har förlitat mig på de "mer kunniga" om tänder i stallet...

om ungefär en vecka så kommer en tandläkare ut till vårat stall å ska ta 4 hästar... ja vet att han tidigare både dragit ut vargtänder och fixat hakar mm.

vad får han egentligen göra? vet juh inte vad han har för utbildning för då jag är okunnig i ämnet tänder så har ja förlitat mig på andra tyvärr...

känns som lite försent att avboka nu då han bokatin andra besök i närheten för att kunna klämma in oss.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

De får inte sedera själva, detta måste göras av en veterinär som är på plats. som kirurgiska ingrepp räknas tex en borttagning av tand och ska göras på klinik med veterinär närvarande om försäkringen skall gälla vid tex komplikationer. Annan tandvård får de göra, men även här gäller att man som hästägare får ta eget ansvar vid komplikationer.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Det här om att tandutdragning skall göras på klinik för att försäkringen skall täcka ev komplikationer har jag hört några gånger här på forumet men jag har inte lyckats hitta det i försäkringsvilkoren eller hört det från något bolag.
Det finns knappast någon medicinsk motivering till ngt sådant åtminstone när det gäller vargtänder.
Det framgick inte tydligt av ditt inlägg att kirurgiska ingrepp endast får utföras av veterinär enligt lagen.
Jordbruksverkets tolkning är att samarbete med specialist som tandläkare eller läkare är OK vid kirurgiska ingrepp medans sammarbete med "hästtandläkare" vid kirurgiska ingrepp inte anses OK.
PL
 
Senast ändrad:
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

hur kan jag få reda på vad denn människfår göra med min häst? vet juh inte hans fulla utbildning.

finns de nånstans där man kan kolla upp de??
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Är han inte veterinär får han int dra tänder utom möjligtvis i samarbete med veterinär.
Hakar får han fixa men inte ge lugnande.
PL
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

När det gäller tandvård, ersätter inget försäkringsbolag detta. Ring runt och fråga, så upptäcker du det. Just borttagning av tänder ses som ett kirurgiskt ingrepp, enligt försäkringsbolagen skall alla kirugiska ingrepp ske på klinik med veterinär närvarande. Orsaken är tydligen många, men om vi återgår till tidigare nämnd person TL så tar inte han heller detta på stall utan vill ha hästen in på klinik. Det handlar alltså om en ren försäkringsfråga, det har hänt att en vargtand började blöda enormt och det var svårt att få stopp på blodflödet.

Det är inte ovanligt med infektioner när tänder plockats, orsaken kan ju många gånger vara att tandrester finns kvar och orsakar infektion samt smärta för hästen. Detta skall bort, och blir då ett fall för veterinär. I slutändan vänder sig ägaren till försäkringsbolaget för ersättning, här börjar diskussionen. Försäkringsbolaget, i varje fall de två jag har anlitat frågar var och vem som tog bort tanden.

Sker det på tex en klinik av TL med veterinär närvarande, ersätts detta. Sker det däremot på stall utan veterinär närvarande får ägaren ingen ersättning. Detta har hänt åtskilliga gånger på olika bolag, så det är ingen slump utan något som tillämpas.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Jag vet att tandvård inte ersätts, min frågeställning var snarast om komplikationer till ingrepp som gjorts av vet utanför klinik ersätts.
Jag ställde just frågan till Johan Blixt på Agria, enligt honom ersätts inte komplikationer till tandingrepp eftersom dessa inte är ersättningsbara i sig. Enligt honom ingen skillnad mellan ingrepp som görs på klinik eller utanför.
PL
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Boj skrev:
TL så tar inte han heller detta på stall utan vill ha hästen in på klinik. Det handlar alltså om en ren försäkringsfråga, det har hänt att en vargtand började blöda enormt och det var svårt att få stopp på blodflödet.

Omjag inte missminner mig vill han väl gärna ha tillgång till rätt "möblering" när han undersöker/åtgärdar något i munnen och då tänker jag närmast på den bommen som hästen skall vila huvudet på när den är lullig och har narrmössa på sig. :D
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Sveipur skrev:
vila huvudet på när den är lullig och har narrmössa på sig. :D


Antagligen skrev du fel men jag kan inte låta bli att föreställa mig en drogad häst med en sådan där naRRmössa med pinglor på huvudet :rofl: :rofl: :rofl:
 

Liknande trådar

Träning Min unghäst född -10 har aldrig riktigt accepterat bett. Munnen är kollad,allt ser bra ut. I början så hade vi 3-delat tränsbett,vilket...
Svar
12
· Visningar
1 545
Senast: Ridinglady
·
  • Låst
Hästvård Jag sitter och kollar efter någon som kan raspa tänderna på min kusins häst, jag känner inga där hon bor och har därför inte heller en...
Svar
2
· Visningar
1 241
Senast: Boj
·
D
Hästvård I mars nån gång hade jag ute en veterinär som påstod sig vara tandspecialist på hästar. Har även varit jobbat som humantandläkare i 17...
Svar
11
· Visningar
2 306
Senast: Dundret
·
B
Hästvård Ska försöka skriva det här så kortfattat som möjligt så att ni lättare kan läsa. :angel: Det hela började för 3 veckor sedan med att...
2 3
Svar
52
· Visningar
6 310
Senast: Iso
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp