Det finns inga hästtandläkare!!

Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Det kan ju vara så att de upplevde att de inte fick tillräckligt mycket tid att läsa häst utan var tvungna att läsa sånt som nöt, svin, livsmedelshygien etc oxå, dvs mycket kort tid kan mycket väl vara ett subjektivt omdöme, även om den minskade praktiken givetvis kan ge problem i framtiden.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

*lånar knapp*

Vem är TL? Blem intresserad nu, någon som har lust att pm:a namnet och vskriva hur jag får tag i h*n?
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Lite sidospår från tänderna, men kan också vara så att de är utexaminerade för sådär 30 år sedan. När jag skulle läsa vidare efter gymnasiet var det ca 2 veckors utbildning på det mer eller mindre utdöende och i princip helt ointressanta djuret häst. Om jag minns rätt var det t ex USA som gällde om man överhuvudtaget ville läsa mer. Det kan kanske vara något att tänka på när, (hmmm inte äldre ;) ) ERFARNA distriktare inte har supergedigna kunskaper om hästar.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

den jag använder har ett samarbete med en veterinär som är med...
d e väl bra eller???
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Jag minns inte exakt, hur många dagar dom uppgav, och därför har jag inte angett det ovan. Men det rörde sig om storleksordning 2 veckor, och deras inställning var, att dom bara hann skumma igenom ämnet på ytan. Dom gav flera exempel på vad som överhuvud taget inte hanns med, exempel som gjorde mig mycket förvånad. Vi kom fram till, att "hästveterinärutbildningen" i huvudsak blev aktuell först efter studietiden, då man började arbeta hos någon erfaren veterinär.

Det var, som du misstänker, så att dom var tvungna att studera av ett oerhört stort område, varför specialiceringen uteblev. Det gör att man kan fundera över, hur stor kunskapsbas en yrkesmänniska i den här genren behöver? Hur viktigt är det för en hästveterinär att veta, vilken yta/volym en restaurang behöver ha i skalrummet?

LIA
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Nu är du allt ute o cycklar, ffa den praktiska utbildningen på häst var bättre för 30 år sen än idag. Att det sen gäller att vet håller sig uppdaterad om nya rön är en annan sak.
PL
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Men vad gör man om man som jag har en häst som är mkt svår att ta till en klinik?
Behöver kolla hans tänder, men pga en jobbig bakgrund blir han skräckslagen om vi är nå´n annan stans än här. Att hamna på en klinik är det värsta som kan hända för honom.
Skulle helst vilja ha TL eller nå´n som är utbildad av TL, men det blir ju svårt med just den här hästen.
Det finns säkert många som vet vad dom gör, men hur vet jag om dom är bra eller inte? Var letar jag?
Jag bor i skaraborg. Kanske någon här som har nå´n att rekomendera.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Vad jag vet så far TL runt om landet och kollar hästar på olika ställen. I april är han på Åland och kollar ett antal hästar, bla min. Man kan nog få honom att fara lite vart stans tror jag om man bara betalar för det. Annars finns det säkert någon som är utbildad av honom som kan komma på hembesök. Bara att höra sig för.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

LIA skrev:
:idea:

Varför inte maila Torbjörn och fråga?

LIA


Det skulle jag kunna göra men tror att det bara är slöseri med tid, det verkar ganska självklart att det är människo tandläkare de menar...för de kan ju inte skriva ut att han är hästtandläkare när han själv säger att den titeln inte finns. :smirk: Är nog jag som är mest dum här bara :rofl: :o
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Så här ligger det till, TL är leg tandläkare då han har utbildning på tänder. En leg veterinär är inte det enbart tex på häst, ko, katt, hund eller vad du vill. Således är man leg tandläkare på de områden man utbildat sig för, även häst om man läst om tex hästens tänder. Det finns endast en utbildning för tandläkare, sen vilken typ av individ det gäller beror ju på hur stor vidarutbildning man är beredd att gå.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Nu fattar jag inte, Boj säger i ovanstående inlägg att man kan vara leg. tandläkare på tänder helt enkelt och sedan utbilda sig vidare vart man vill men sedan säger peter i ovanstående inlägg att leg. tand. är man på människor, inget annat. Vad är rätt? Vad jag undrar är om det öht finns någon annan form av benämningen leg. tandläkare än just att man är tandläkare FÖR MÄNNISKOR?
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Peter har rätt, det finns bara legitimation för tandläkare inom humavård och inget annat.

Loppan: TL åker enbart runt till kliniker och inte privata stall, men däremot så kan man höra med honom om han kan rekommendera ngn i det område man bor i som kan tänkas komma ut om man själv inte har möjligheter att åka iväg med hästen. TLs egen mottagning är inte speciellt klinikliknande i mina ögon. Ingen obehaglig lukt, ekande gångar eller opersonlig mottagning utan ett trevligt litet stall med reception, behandlingsrum och både inne och uteboxar + liten fikaavdelning med soffa mm + att både han och de övriga är väldigt lugna och fina med hästarna. :bow:
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Tandläkare är tandläkare, en veterinär är en sådan. Hur man sen gör sin inriktning handlar ju om vad man utbildar sig inom. Är man leg tandläkare, så gäller det tänder. På det kan man ju studera sig fram till olika fack, precis som en veterinär som också är leg.

För att utbildningen från början var från humansidan är ju en sak, men lika fullt har man en legetimation som tandläkare. Vidare specialinriktar man sig på andra individer, i detta fall djur.

Jag vill då mena att TL är den enda legitimerade tandläkaren här i Svergie, och då även på djur.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Och jag menar att TL inte har ngn legimitation på djur och får alltså inte sedera eller dra ut tänder utan veterinär medverkan. De som delar ut leg till tandläkare är socialstyrelsen o de har inget med behörighet på djur att göra överhuvudtaget.
Du blandar ihop utbildning o legitimation!
PL
 
Senast ändrad:
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

smaland skrev:
Om man vill ha sin hästs tänder kontrollerade finns det veterinärer med inriktning på tänder, dessa är seriösa och vet vad de pysslar med. Dessa behandlar dessutom bara hästar på klinik.

Håhå. Inte så.
Jag har en mycket skicklig veterinär som är specialicerad på häst-tänder.
Utbildad av TL och åker runt i Sverige och behandlar hästar och hästmunnar i hästarnas eget stall.
Hela kliniken finns med i bilen.

Ni som vill ha namn och nummer kan PMa mig.
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Men TL har väl hela sin klinik full av veterinärer på tandutbildning?
Så det är väl ändå inget problem i det fallet?
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Det är ju rätt och riktigt att veterinärutbildningen inte ägnar flera månader åt tandvård i allmänhet eller hästtandvård i synnerhet. Tyvärr är det väl så inom många utbildningar att specialiseringen tillkommer efteråt, alltefter den enskilda individens intresse.

Vad jag tycker inte framgår eller kanske kan misstolkas är att du får det att låta som om veterinärer endast skummar sig igenom 5,5 år. Så är det naturligtvis inte. En tänkt utbildning till hästtandläkare skulle inte enbart omfatta "raspträning" utan behöva lägga stor vikt på t ex anatomi och fysiologi, inte bara gällande hästens mun utan hela kroppen, eftersom man även vid tandbehandlingar - eller kanske ffa tanddiagnostik - behöver förstå hästen som helhet. Detsamma gäller patologi, sjukdomslära. Det är viktigt att kunna identifiera sjukliga processer i hästens munhåla eftersom dessa långt ifrån är knutna endast till tänderna. Olika behandlingar kan komma att krävas i samband med hästtandvård, förutom sedering och lokalbedövning kan även antibiotikabehandlingar och i vissa fall stelkrampsvaccination komma ifråga. Det krävs en gedigen grund att stå på för att kunna förstå allt från början och inte stirra sig blind på behandlingen.

Min åsikt är att veterinärer har denna kunskapsbas. Sedan ligger det sanning i det du säger med bristande praktik på tandvårdsåtgärder. Ja, men förståelsen finns där och en veterinär med specialintresse för hästtandvård har i ryggen sitt breda kunnande - att med detta som grund ta till sig veterinärmedicinsk litteratur i ämnet tandvård är fullt möjligt. Lägg till det att den intresserade veterinären tar del av t ex kurser som anordnas av t ex Svenska Sällskapet för Djurtandvård eller självmant praktiserar med TL el annan hästtandtekniker eller specialintresserad veterinär - och du har den kompetenta "tandläkare" du frågar efter.

Jag vet inte hur lång den amerikanska utbildningen till "hästtandtekniker" är, men jag vet att den totala utbildningen veterinärer har vad gäller munhålans anatomi, tändernas utveckling, patologiska tillstånd i munhåla/tand etc etc vida överstiger 2 veckor.

Jag tror att man som individ själv måste söka kunskap och att detta är fullt möjligt. Det är väl därför allt fler utbildningar blir problembaserade? Kunskap är något man får fortsätta att söka livet igenom, kanske speciellt inom områden som medicin där det ständigt görs nya upptäckter som förändrar "världsbilden", nya behandlingar tillkommer, nya mediciner prövas ut.

Jag tror att flertalet av Sveriges veterinärer liksom flertalet av de USA-utbildade hästtandteknikerna har förmåga att ta till sig nya rön och själva ta ansvar för sin fortskridande utbildning!
(Detsamma gäller förstås tandläkare med specialintresse för djurtandvård, även om det bör poängteras att människor och häst har vitt åtskilda funktioner i munhålan)!
 
Sv: Det finns inga hästtandläkare!!

Och jag menar att TL inte har ngn legimitation på djur och får alltså inte sedera eller dra ut tänder utan veterinär medverkan.

En tandläkare får ej söva människor heller utan läkares medverkan, det får du inte som läkare ens om du inte innehar narkosläkarleg. En leg är alltid ett leg, att som i detta fall inte är utfärdat för enbart djur beror ju på att det inte finns någon som kan göra det. Jag ser det i vart fall på det viset, därför att finns det en endaste person i hela detta avlånga land som kan anses ha ett leg så är det nog TL.

Har jag förstått saken riktigt rätt, så har han även arbetat länge och mycket länge med djur och dess tänder. Han har specialinriktat sig på häst, och orsaken är eget intresse med hästar.

Tändernas status skiljer sig inte så mycket individer mellan, dvs problemen är mycket lika oavsett de gäller människa eller djur. Däremot skiljer sig tändernas funktion mellan de olika individerna, ett rovdjur har inte samma tanduppsättning som ett betesgående djur och funktioner skiljer sig avsevärt. Detta är något som både vetrinär men även en tandläkare borde kunna läsa in med eget intresse och egna studier. Intressant i sammanhanget är, trots att djurparkerna har egna veterinärer så anlitas TL för tänder. Det kan man undra lite över vad det beror på, men som veterinären sa på TV har man utbildning på tänder så har man.
 

Liknande trådar

Träning Min unghäst född -10 har aldrig riktigt accepterat bett. Munnen är kollad,allt ser bra ut. I början så hade vi 3-delat tränsbett,vilket...
Svar
12
· Visningar
1 545
Senast: Ridinglady
·
  • Låst
Hästvård Jag sitter och kollar efter någon som kan raspa tänderna på min kusins häst, jag känner inga där hon bor och har därför inte heller en...
Svar
2
· Visningar
1 241
Senast: Boj
·
D
Hästvård I mars nån gång hade jag ute en veterinär som påstod sig vara tandspecialist på hästar. Har även varit jobbat som humantandläkare i 17...
Svar
11
· Visningar
2 306
Senast: Dundret
·
B
Hästvård Ska försöka skriva det här så kortfattat som möjligt så att ni lättare kan läsa. :angel: Det hela började för 3 veckor sedan med att...
2 3
Svar
52
· Visningar
6 310
Senast: Iso
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp