- Svar: 8
- Visningar: 1 013
”Fåle” och ”föl” kopplas etymologiskt till latinets ”pullus” – som också har gett upphov till en uppsjö av ord för hönor och kycklingar på olika språk. Men hur är det med svenskans ”pålle”?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Intressant, men jag har aldrig hört talas om att en unge skulle sjunka fåglar fem istället för fålar fem, det borde blivit korrigerat redan när den lär sig ramsan.”Fåle” och ”föl” kopplas etymologiskt till latinets ”pullus” – som också har gett upphov till en uppsjö av ord för hönor och kycklingar på olika språk. Men hur är det med svenskans ”pålle”?
Det är tydligen nästan all? mycket? latin som skiftar från p till f när det kommer upp till Sverige (norden?) dvs tex piscis fiskar osv. Det kallas någonting speciellt.Hade ju varit intressant om man nämnt några steg på vägen från pullus till foli. Kopplingen mellan dem är inte helt intuitiv.
Eller alltså skiftar, de har gemensamt ursprung tror jag (är inte lingvist) inte att just det ordet vandrat upp hit och bytt bokstav utan att ett annat ord vandrat in österifrån och fått en början nedåt i Europa P och en annan uppe i Europa F. Äh.Det är tydligen nästan all? mycket? latin som skiftar från p till f när det kommer upp till Sverige (norden?) dvs tex piscis fiskar osv. Det kallas någonting speciellt.
Ah här
https://sv.wikipedia.org/wiki/Grimms_lag
Ja, hon är inte så tydlig på det där om det är ett gemensamt ursprung som de utvecklats från (som kan ligga mer eller mindre långt bakåt i tiden...) eller om det är latinska ord som spritt och utvecklat sig i svenskan (och de andra nämnda språken)Eller alltså skiftar, de har gemensamt ursprung tror jag (är inte lingvist) inte att just det ordet vandrat upp hit och bytt bokstav utan att ett annat ord vandrat in österifrån och fått en början nedåt i Europa P och en annan uppe i Europa F. Äh.
Ja, hon är inte så tydlig på det där om det är ett gemensamt ursprung som de utvecklats från (som kan ligga mer eller mindre långt bakåt i tiden...) eller om det är latinska ord som spritt och utvecklat sig i svenskan (och de andra nämnda språken)
Blir lite väl mycket åt hållet svepande namedropping på bekostnad av förståelse för utvecklingsprocesser när etymologi skrivs på det sättet.
Tack det där låter mycket rimligare än att pullus skulle omskapats till föl. Trots allt är svenskan ett indogermanskt språk och inte ett romanskt språk och ordet föl är ju betydligt äldre i språket än att det känns rimligt att det skulle kommit hit med kristendomen vilket lär vara den största influensen av latinet här uppe (gissning).Knasig artikel.
Föl har en proto-indo-europeisk rot. Latinets pullus kommer också därifrån, men det betyder inte att föl kommer från pullus. Så det är alltså ett ord vi fick från stäppfolkets invandring, och det är ju inte så konstigt eftersom det var dom som kom med tamhästarna. Före bronsåldern alltså.
Min favoritkälla för etymologi online:
https://www.etymonline.com/word/foal#etymonline_v_11718
Tack det där låter mycket rimligare än att pullus skulle omskapats till föl. Trots allt är svenskan ett indogermanskt språk och inte ett romanskt språk och ordet föl är ju betydligt äldre i språket än att det känns rimligt att det skulle kommit hit med kristendomen vilket lär vara den största influensen av latinet här uppe (gissning).